Berüll: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
 
Boy (arutelu | kaastöö)
P toimet
1. rida: 1. rida:
{{toimeta}}
'''Berüll''' - Be3Al2[SiO3]6. Berüll kristallid on kuuetahulised prismad. Värvuselt smaragdroheline, sinine, harva roosa. Läbipaistvaid sinakasrohelisi erimeid tuntakse akvamariinina, erkrohelisi smaragdina, mõlemad on tuntud kui väärismineraalid.


'''Berüll''' keemilise valemiga Be<sub>3</sub>Al<sub>2</sub>(SiO<sub>3</sub>)<sub>6</sub> on mineraal, millest toodetakse [[berüllium]]i. Berülli kristallid on kuuetahulised [[prisma]]d. Puhas berüll on värvitu, kuid sagedasti esinevad lisandeid sisaldavad vormid, mis värvuselt võivad olla rohelised, sinised, kollased, roosad ja valged. Läbipaistvaid sinakasrohelisi erimeid nimetatakse [[akvamariin]]iks, erkrohelisi [[smaragd]]iks, mõlemad on tuntud kui [[väärismineraalid]]. Berülli esineb [[pegmatiit]]ides.
Esineb pegmatiitides.

{{täienda}}

[[Kategooria:Mineraalid]]


[[cs:Beryllium]]
[[de:Beryll]]
[[fr:Béryl]]
[[hr:Beril]]
[[ja:&#32209;&#26609;&#30707;]]
[[pl:Beryl (minera&#322;)]]
[[pt:Berilo]]

Redaktsioon: 12. juuli 2005, kell 12:56

Berüll keemilise valemiga Be3Al2(SiO3)6 on mineraal, millest toodetakse berülliumi. Berülli kristallid on kuuetahulised prismad. Puhas berüll on värvitu, kuid sagedasti esinevad lisandeid sisaldavad vormid, mis värvuselt võivad olla rohelised, sinised, kollased, roosad ja valged. Läbipaistvaid sinakasrohelisi erimeid nimetatakse akvamariiniks, erkrohelisi smaragdiks, mõlemad on tuntud kui väärismineraalid. Berülli esineb pegmatiitides.