Vikipeedia arutelu:Vikiprojekt Muusikud/Ettepanekud: erinevus redaktsioonide vahel

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
→‎Arutelu jätkub: alajaotus klasside nimed
→‎Klasside nimed: nimed numbritega
144. rida: 144. rida:
*VLA - Väga lühike (väga lühikesed)
*VLA - Väga lühike (väga lühikesed)
*VSA - Vilets (viletsad, võiks parem olla)
*VSA - Vilets (viletsad, võiks parem olla)

2. variant oleks teha rooma numbritega I-klassi, II-klassi, III-klassi, IV-klass, HA-klassi, EA-klassi. Lihtsam ja ei pea sõnu käänama. Kõige viletsamad oleks I-klass ja mida paremad seda suurem number nagu koolis.

Redaktsioon: 4. august 2008, kell 19:42

JUHISED
Palun lisa alajaotuse nimi, mis tegid ettepaneku lehel kasutates == Alajaotuse nimi ==.

Hindamine projektis

Ma kahtlen väga selle hindamise projekti vajalikkuses. Pealegi on kategooriad sobimatud meie Viki vajadustega: A-klassil ei ole mõtet ja B klass vajaks laiendamist. iffcool 18. mai 2008, kell 14:13 (UTC)

A-klassi jaoks on mõeldud alamleht vastava artikli arutelu jaoks (vist, ma detailiselt ei ole veel uurinud). Mida täpsemalt tahad B klassi juurde tuua. Sellisel juhul tuleb ka banneri mallile {{VPMUUSIKUD}} need lisada. --Tiuks 18. mai 2008, kell 14:29 (UTC)
Kuna artiklite vastav märgistamine võtab tohutult aega, on see Eesti Vikipeedia inimressurssi suurust arvestades mõttetu raiskamine. Teiseks pole meil nõnda palju häid artikleid, et A-klassil mõtet oleks ning kuna enamus artikleid sobiksid ainult B-klassi siis peaks seda laiendama.
Ärme kopeeri inglise viki süsteemi. Loome oma ja parema – sellise, mis vastab paremini meie vajadustele ja võimalustele. iffcool 18. mai 2008, kell 14:41 (UTC)
See käib toimetamise märkustega koos. B-klassi jäävad lõpuks enamus artikleid aga sinna tuleb jõuda lühikesest või start klassist. Ja hindamine ei ole kohustuslik, peamine on toimetamise märkused (5 kriteeriumit). --Tiuks 18. mai 2008, kell 14:47 (UTC)
Ma olen ikkagi veendunud, et see ajab süsteemi liiga keeruliseks.
Kui hakata otsast muusikakategooriat arendama siis on lõpptulemus kindlasti sama. Ei usu, et need mallid aitaksid seda valdkonda paremini välja arendada. Pigem põhjustaksid neel üleliigset aja ja närvikulu. iffcool 18. mai 2008, kell 14:53 (UTC)
Banner jagab valdkonna veel väikesemateks rühmadeks ja huvirühm saab vastavad artiklid kätte vastavast kategooriast. Näiteks keegi tahab üle vaadata väga lühikesed artiklid eesti muusikutest, siis need ta ka leiab. Paljudes vikides hinnatakse artikleid aga see käib läbi Vikiprojekti. Mitu kärbest ühe hoobiga. Ega see nüüd nii keeruline ka ei ole, klass=B oskad ikka ju juurde kirjutada kui vajalikuks pead.--Tiuks 18. mai 2008, kell 15:15 (UTC)
Ma ei usu, et keegi just konkreetselt lühikesi muusikakategooria artikleid otsiks. Pigem ikka valdkonna kaupa.
Samamoodi leian, et ka Vikiprojektid peaksid tegutsema valdkondade kaupa. Näiteks: Järgmiseks teeme korda noodinimede artiklid. iffcool 18. mai 2008, kell 15:21 (UTC)
Ma ei ole seda süsteemi muusika projektis veel teinud aga sinu näide on just sellest. See on muusikute oma ja siin on huvirühmad riikide kaupa, lisaks tulevad plaadi ja stiili järgi. --Tiuks 18. mai 2008, kell 15:25 (UTC)
Sellisel juhul võiks piirduda ainult kategooriate süsteemi ülekandmisega Vikiprojekti tööde nimekirja. Näiteks: Nüüd võtame ette Kanada ansamblid ja peale seda ...
Pole ju vaja hakata artiklitele hindeid jagama. Artikli seisukord paistab ilma selletagi igale külastajale kätte ja kes seda "artikli seisukorda" ei mõista ei oska, ei mõikaks ammugi seda hindamise süsteemi. iffcool 18. mai 2008, kell 15:35 (UTC)
Aga selles on ju toimetamise märkused ka, mis loeb samuti huvirühmasid (näiteks vaata Eesti muusikute huvirühma). Käsitsi saab ka lisada, näiteks lisasin artikli USA muusikutesse. Võimalus on veel, et loeks artikli lehelt hooldamise malle aga see on omaette mõistatus ja vajab boti abi. Kõik on inglise vikis läbi mõeldud ja miks me peaksime veel midagi välja mõtlema. --Tiuks 18. mai 2008, kell 15:42 (UTC)
Minu arvates on liigne luksus muusikaprojekti veel omakorda alamprojektideks jagada. Kust võtta kõik need inimesed, kes sellega tegelevad. Parem üks hästitoimiv asi, kui mitu poolikut. Muusikakategooria ei ole ju nii laiaks paisunud, et oleks selleks reaalset vajadust.
P.S: Mulle meeldib ühe kategooria nimi: Kategooria:Keerulised mallid. iffcool 19. mai 2008, kell 11:46 (UTC)
See ei ole luksus vaid lihtsus. Muusikateooriast me siin ei räägi, sest need on hoopis teised huvilised (huvirühm muusikateooria). Siin on huvirühmad, kes kirjutavad bändidest ja muusikutest (võiks olla hoopis Vikiprojekti biograafia huvirühm muusikud). See on öö ja päev. Terves vikis asjad logisevad. See on projekt kus mallid on kättesaadavad iga projekti lehelt. Huvirühmad on projekti alamlehtedel ja ma ei saa aru, mis on siin sinu jaoks keeruline. Huvirühma lehti tuleb veel täiendada ja seda on lihtsam teha eraldi lehel (kategooriad ja muu info) kui kõik ühele lehele kirjutada. Inglise vikis on huvirühmade asemel ka Vikiprojektid näiteks albumite jaoks (en:Wikipedia:WikiProject Albums), laulude jaoks (en:Wikipedia:WikiProject Songs). Mina piirdun ainult huvirühmaga plaadid. Kõigepealt uuri ja vaata, millest eeskuju võtta. Selle projekti eeskujuks on en:Wikipedia:WikiProject Military history ja see on inglise vikis hetkel vist ainuke huvirühmadega projekt. --Tiuks 19. mai 2008, kell 20:54 (UTC)
P.S: Kategooriasse Keerulised mallid lähevad automaatselt need mallid, millel kasutatakse malli {{keeruline mall}}. --Tiuks 19. mai 2008, kell 21:31 (UTC)


Jätkame arutelu hindamise kategooriate üle

Kui sellise hindamise süsteemi üldse kasutusele võtame (ja kui võtame siis ainult Muusika-kategoorias) võiksid kategooriad olla sellised: (praegune – ettepanek)

  • FA – Eeskujulikud artiklid (EA) J
  • A – puudub - (Märkus: see on vaheetapp hea ja eeskujuliku artikli vahel ja siin peetakse arutelu --Tiuks 3. august 2008, kell 21:16 (UTC))
  • GA – Head artiklid (HA) J
  • B – Keskpärased artiklid (KA)
  • Start – Lühikesed artiklid (LA)
  • Lüh – Väga lühikesed artiklid (VLA)
  • puudub – Viletsas seisukorras artiklid (VSA)

Selline on aga ainult algne ettepanek. Põhiline punkt on see, et et inglise Viki jaotus meile ei sobi. iffcool 3. august 2008, kell 21:07 (UTC)

See on muide väga hea mõte. Viletsas seisukorras artiklid tuleb juurde kirjutada aga küll ma sellega hakkama saan. Kui sellega ollakse päri, siis ma muudan mallis tähed ära. Ootan vastukaja. --Tiuks 3. august 2008, kell 21:16 (UTC)
Kui A-klass ära jätta, on asendamine õige lihtne – klasside arv ei muutuks, ainult nimed (ja kirjeldusi on vaja niikuinii muuta). iffcool 3. august 2008, kell 21:33 (UTC)
See mall ei ole nii lihne. Lihtsam on mul Lüh asjad kopida ja ma võin kindel olla, et toimib. A-l on mitu etappi, millest ma pole aru saanud, sest ma ei ole neid reaalselt katsetada saanud. Selle võib jätta tulevikuks kui artiklite kohta on vaja arutelu pidada ja siis ümber teha kui vaja. --Tiuks 3. august 2008, kell 21:39 (UTC)
Anna sellele mallile(mallidele) lingid ja ma vaatan need üle. Ehk oskan ise ka miskit korraldada.
Nõnda kaua, kui mul ei ole tarvis tühjale lehele malli kirja panna tulen ma tavaliselt olemasoleva koodi muutmisega vajamineval määral toime. iffcool 3. august 2008, kell 21:46 (UTC)
Kuna sa ei tea, mis on mis, siis vaevalt sa oskad. Kategoorias Vikiprojekti Muusikud mallid kõik VPMUUSIKUD. A-klass ei tee enam toimetamise kategooriaid, neid tehakse ainult B-klassini. Sellepärast ei saagi A-st automaatselt teha klassi, millel tahetakse kriteeriumite järgi hinnata. --Tiuks 3. august 2008, kell 21:51 (UTC)
Päris kõik ei ole. Osad on huvirühma omad. --Tiuks 3. august 2008, kell 21:55 (UTC)
Käändesse tuleb ka panna nagu {{Start-klassi}}, muidu ei ole lauset õieti. --Tiuks 3. august 2008, kell 22:05 (UTC)
Jessas kui palju malle. Võttis silme eest kirjuks kohe.
Üks ettepanek oleks kohe, et keeruliste kategooriate asemel saaks panna lihtsamad – Kategooria:Lühikese artikli-klassi artiklid = Kategooria:Lühikesed artiklid.
Teiseks: mallide nimesid peaks muutma.
Missasi on "-Klass"?
Hindamata klassi unustasingi enda tabelisse lisada. See ka nähtavasti vajalik.
Üks võimalus oleks mitte seda süsteemi kohendada vaid kohe selle põhjal uus ehitada – olemasoleva juppidest meile vajalik kokku panna ja need mallid kustutada.
Ma ei julge enne miskit muuta, kui uus süsteem pole täpselt paika pandud (ning samuti määratud tegevuskava ehk kuidas seda süsteemi luua). Kas minu pakutud kategooriad sobisid? iffcool 3. august 2008, kell 22:09 (UTC)
Muide hakkasin sulle käänamist lisama. Mall peab olema {{Lühikese artikli-klassi}}, sest seda loeb banner lauses. See asi ei ole nii lihtne nagu sa kirjutasid. Klass on ju koodis sees. Sa ei kujuta ette kui suur see töö on. Kas sa ise ka aru saad, mida sa räägid. Lihtsam on ju juurde kirjutada kui uuesti luua. Huvirühmad sõltuvad sellest mallist. --Tiuks 3. august 2008, kell 22:13 (UTC)
Ilma huvirühmadeta mall on en:Template:Musicals-project. Katseta enda jaoks ja võib olla oma Vikiprojekti jaoks aga seda keerulist värki kohendan ise vastavalt vajadusele. Me peame kogu viki jaoks hindamise paika panema ja seda on kõige lihtsam teha Vikiprojektis. --Tiuks 3. august 2008, kell 22:22 (UTC)
Seda, mida banner loeb, annab muuta.
Uuesti loomise all ei pea ma silmas kõige kustutamist ja nullist uuest alustamistr, vaid praegu olemasoleva teksti parema nimega mallidesse kopeerimise ja kohe mõningate muudatuste tegemist. Sellega annaks osa üleliigset kohe välja rookida.
Ei ole lahendamatuid probleeme, on vaid saamatud inimesed – üks mu lemmiklauseid.
Selle süsteemi rakendamine terve Vikipeedia peale on pigem tulevikumuusika. Enne peaks see ennast muusika-kategooria artiklite juures tõestama.
iffcool 3. august 2008, kell 22:45 (UTC)
Tore on, et keegi nõu annab. Klassist me kuidagi vist lahti ei saa, sest see ongi liigitus. Sama bannerit tahan teha ka Vikiprojektis Muusika (see on ju muusikud). Kardan, et sügisest enam aega ei ole ja seepärast tahaks süsteemi korda teha kiiremas korras. Üleliigne on siin A klass aga see ei anna meile praegu midagi juurde. Üldnimetus peaks ju hindamine olema ja koolis on meil ka ju klassid. Banneri näidet vaata Arutelu:Artikkel Vikiprojekti banneri ja mallide katsetamiseks. Ka sul on lause sõnastuse kohta mõni mõte? --Tiuks 3. august 2008, kell 23:13 (UTC)

Klassi ja kategooria nimi

Kõik hindamise klassid on Mall:Hindamise skeem/doc/vaata ka ja hindamise selgituse tabel {{Hindamise skeem}}. Need on tähed vastava kategooria lingiga. Näiteks hindamise statistikas. Ka kategooria mall {{Kat klass}} kasutab neid malle. Vastavalt mallile tuleb teha ka kategooria nimi. Näiteks Hindamata-klassi artiklid, Hindamata muusikute artiklid.

  • FA – Eeskujulikud artiklid (EA) J
  • A – puudub - (Märkus: see on vaheetapp hea ja eeskujuliku artikli vahel ja siin peetakse arutelu --Tiuks 3. august 2008, kell 21:16 (UTC))
  • HA – Head artiklid J
  • KA – Keskpärased artiklid (B asemel)
  • LA – Lühikesed artiklid (Start asemel)
  • VLA – Väga lühikesed artiklid (LÜH asemel)
  • VSA – Viletsas seisukorras artiklid
  • Hindamata - Hindamata artiklid

Tekst banneril on "See artikkel on hinnatud hindamise skeemi järgi B-klassi". "B-klassi" tuleb malli lisada käändes. Kategooria saab lihtsamalt B-klassi artiklid (Eesti muusikud). "Hinnatud" lingiks on vastava projekti hindamise leht (Vikipeedia:Vikiprojekt Muusikud/Hindamine) ja "hindamise skeemi järgi" selle lehe alajaotus, kus on hindamise skeem (tabel). Kategooria artikli algusesse pannakse selgitusmallid, mis loevad teisi malle. Näiteks lause "Selles kategoorias on huvirühma Eesti muusikud "lühikese artikli-klassi" artiklid", malliks {{VPMUUSIKUD huvirühma hindamise taseme kategooria}}. Selles näiteks on lühikese artikli parameetriks ainult "lühikese artikli", sest klassi lisatakse ise.

Käänamine:

  • Hea artikli- klassi
  • Keskpärasese artikli- klassi
  • {{Lühikese artikli-klassi}}
  • Väga lühikese artikli- klassi
  • Viletsa seisukorraga artikli- klassi
  • {{Hindamata-klassi}}
  • {{MA-klassi}} (mitte-artikli klass), näiteks mall kui mitteartikleid ei hinnata.

Tulevikuks:

  • Loendi klassi
  • Täpsustuslehekülje klassi
  • Kategooria klass
  • Pildi klass
  • Portaali klassi

A klassi tutvustus

Arutelu jätkub

Kui halvas seisukorras artiklid on need, mis tuleb ümberkirjutada või tekib kustutamise mõte, siis on vaja artikli lehel kasutada malli {{X4}}, et see juhataks toimetamise lehele, kus on vastav info. See mall on hea ka mitteadministraatoritele, et juhtida tähelepanu ja selleks ei pea kasutama artikli arutelu lehte, mis tuleb pärast võib olla kustutada. Väga lühikesed oleks siis alla 512 baidi. Muide sellest ei saa lähtuda. Näiteks Muusikaprodutsent on ainult 1 lause aga tänu interviki linkidele on artikli suurus 772 baiti. Võrdluseks ilma interviki linkideta on artikkel [Tomson] 744 baiti--Tiuks 4. august 2008, kell 08:41 (UTC)

Lause "See artikkel on hinnatud hindamise skeemi järgi Lühikese artikli-klassi" muuta "See on Vikiprojekti Muusikud Lühike artikkel". Klassi kood, väli mallis jääb alles aga "klass" tuleks eemaldada. Kunagi võib Vikipeedia üldhindamise kohta kirjutada Vikiprojekti asemel "Vikipeedia". --Tiuks 4. august 2008, kell 09:35 (UTC)

Kood mallides:

  • EA - Eeskujulik (artikkel lisatakse teksti)
  • HA - Hea
  • KA - Keskpärane
  • LA - Lühike (eelmine {{Lühikese artikli-klassi}})
  • VLA - Väga lühike
  • VSA - Vilets
  • Hindamata ({{Hindamata-klassi}})
  • MA - mitte-artikkel

Tulevikus jäävad ka teised nimetavasse nagu Loend, Täpsustuslehekülg, Kategooria, Pilt, Portaal. --Tiuks 4. august 2008, kell 09:51 (UTC)

Mitte artikleid (mallid, kategooriad, pildid, portaalid jt) pole tarvis hinnata. See oleks juba ülepingutamine. Pirdume ainult artiklitega.
Kas ei anna kirjutada {{{HA}}}-klassi artiklid (ainult esimene on muutuv; nõnda poleks tarvidust mingi käänamise järgi). Pealegi kui hinnata ainult artikleid, ei pea tegelema mitteartiklites mingite uute klassidega ja muude muutustega. iffcool 4. august 2008, kell 11:23 (UTC)
Mitte-artikleid ei hinnatagi (ja ei lasegi hinnata). Mall tunneb selle ise ära ({{VPMUUSIKUD}}) "Mitte-artikli lehel ei nõuta hindamist hindamise skeemi järgi." Tegelikult oli mul uus mõte, kus klassid oleks nimetavas. Tööd rohkem aga tulemus ilusam. Kuidas sõnastada mitteartikli lehel hindamist hindamise skeemi järgi, mille asendasin Vikiprojekti. Kui paneks "See artikkel on Vikiprojekti ... mitte-artikkel", siis siin ei ole seda teadet, et ei hinnata. Imelik on lausesse kirjutada "See artikkel on hinnatud hindamise skeemi järgi HA-klassi". Kindlasti vast saaks.
Ma mõtlesin, et jätaks mitte-artiklid üldse sellest välja – ei mingit "See artikkel on ..." (vms). iffcool 4. august 2008, kell 11:42 (UTC)
See on turvalisuse pärast. Need on omas kategooris kui vaja. Pildid on näiteks ka helifailid ja ma tahaks kunagi need kategooriatesse panna. Ka helifaile hinnatakse. (kui on meie kasutaja lindistus) aga siis on vaja malli muuta ja see on tulevikus. --Tiuks 4. august 2008, kell 11:50 (UTC)
Peale lause sisu, teevad hindamise mallid ka kategooria nimesid. Näiteks Lühikese artikli-klassi artiklid (Eesti muusikud) saaks panna nimetavas "kategooria:Lühike artikkel (Eesti muusikud)". Selgitust kategoorias tuleks muuta Selles kategoorias on huvirühma Eesti muusikud "lühikese artikli-klassi" artiklid asemel "Selles kategoorias on huvirühma Eesti muusikud klassi lühike artiklid" (see ei ole just kõige parem aga kategooriad tulevad küll lühemad). --Tiuks 4. august 2008, kell 13:33 (UTC)
Hakkasin lisama uusi alamkriteeriume. Esialgu kategooriata artiklid. Selle peaks vist lisama toimetamise alamkriteeriumiks, mis kontrollib ka sisu (2. kriteerium). Pärast muudab hetkel "5a" koodiks "kat", sest see jääb paremini meelde. Hakkasin mõtelma, et ma pean nagunii B klassi ümber tegema. Võib olla lisaks näiteks "B-2" asemel "toimeta". Sest see tuleb panna just siis kui kasutame malli {{toimeta}} või {{ToimetaAeg}}. Tegelikult võiks robotil lasta vana mall toimeta ära muuta "vanaToimeta" ja siis saaks uue toimetamise malli asemele teha. Toimeta mall muudab ju kuupäeva artiklis alati kui seda vaadatakse. --Tiuks 4. august 2008, kell 13:43 (UTC)
KÕIK TOIMETAMISE MALLID (liita, vaidlustatud, kopipeist jne) tuleb teha B-klassi (keskpärane artikkel) kriteeriumiteks ja kogu toimetamise info oleks banneril. Sellega saaks ma hakkama. Uut infot teisiti lisada ma ei oska, sest teised mallid on teistsugused nagu en:Template:Film (selle ei tee huvirühma kategooriaid nagu {{VPMUUSIKUD teadaanded/Eesti muusikud}} võrdle en:Template:WPFILMS Announcements/Film awards. --Tiuks 4. august 2008, kell 15:11 (UTC)

Klasside nimed

Kategooriad tuleb mitmuses teha ja seega osad klassid sobivad:

  • EA - Eeskujulik (eeskujulikud)
  • HA - Hea (head)
  • KA - Keskpärane (nimemuutust vaja)
  • LA - Lühike (lühikesed)
  • VLA - Väga lühike (väga lühikesed)
  • VSA - Vilets (viletsad, võiks parem olla)

2. variant oleks teha rooma numbritega I-klassi, II-klassi, III-klassi, IV-klass, HA-klassi, EA-klassi. Lihtsam ja ei pea sõnu käänama. Kõige viletsamad oleks I-klass ja mida paremad seda suurem number nagu koolis.