Amedeo Avogadro: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
JAnDbot (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: la:Amadeus Avogadro
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
51. rida: 51. rida:
[[fi:Amedeo Avogadro]]
[[fi:Amedeo Avogadro]]
[[sv:Amadeo Avogadro]]
[[sv:Amadeo Avogadro]]
[[ta:அமேடியோ அவகாதரோ]]
[[kab:Amedeo Avogadro]]
[[kab:Amedeo Avogadro]]
[[th:อาเมเดโอ อาโวกาโดร]]
[[th:อาเมเดโอ อาโวกาโดร]]

Redaktsioon: 11. juuli 2008, kell 16:37

Fail:Amedeo Avogadro.gif

Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro, Quareqa ja Carreto krahv (9. august 1776 Torino9. juuli 1856 Torino) oli Itaalia füüsik ja keemik. Aastal 1811 avastas ta seaduspära, mille kohaselt eri gaaside võrdses ruumalas sisaldub võrdsel temperatuuril ja rõhul võrdne arv aineosakesi. Seaduspära sai tema auks nime Avogadro seadus. Osakeste arv määrati kindlaks alles hiljem ning nimetati Avogadro arvuks.

Avogadro õppis esialgu kanoonilist õigust, kuid pühendus peagi füüsikale ja matemaatikale. Aastal 1820 sai ta Torino Ülikooli professoriks. Et ta osales 1821. aastal aktiivselt poliitilises vastuseisus Sardiinia kuninga kukutamiseks, sunniti ta sellest ametist loobuma. Aastal 1833 kutsuti ta tagasi ning ta õpetas ülikoolis veel järgnevad 20 aastat.

Esialgu tema teooriat ei tunnistatud, sest teatud tingimustes (mõnede ainete ja temperatuuride puhul) tehtud katsed seda ei kinnitanud. Tol ajal ei tehtud vahet aatomitel ja molekulidel. Avogadro selgitas välja, et gaaside molekulid koosnevad aatomitest, kuigi ta kasutas aatomi mõiste asemel sõna "elementaarmolekul".

Välislingid