Qin Shi Huangdi: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P robot muutis: gan:秦始皇
VolkovBot (arutelu | kaastöö)
15. rida: 15. rida:
[[Kategooria:Surnud 210 eKr]]
[[Kategooria:Surnud 210 eKr]]


[[ar:تشين شي هوانج]]
[[id:Qin Shi Huang]]
[[id:Qin Shi Huang]]
[[ms:Qin Shi Huang]]
[[ms:Qin Shi Huang]]

Redaktsioon: 13. juuni 2008, kell 06:37

Qin Shi Huangdi

Qin Shi Huangdi (sünninimega Yíng Zhèng; umbes 26010. september 210 eKr) oli esimene Hiina keiser. Ta valitses 221–210 eKr.

Shi Huangdi valitses Qini riiki juba alates aastast 247 eKr. Halastamatu ja sõjaka poliitikaga õnnestus tal veerandi sajandi jooksul kõik tülitsevad Hiina väikeriigid alistada ning need esmakordselt ühtseks keisririigiks liita. Ta valitses legistliku doktriini järgi, mis tähendas sisuliselt totalitaristliku riigi loomist: inimesed pidi jagatama sõjaväeüksuste kombel gruppidesse ja ühe eksimuse eest pidid kannatama kõik grupi liikmed. Et tagada keisririigi ühtsust, lasi Shi Huangdi lammutada endiste väikeriikide piiridel olevad kaitsemüürid ning alustas Suure Hiina müüri rajamist oma riigi põhjapiirile, et kaitsta seda rändrahvasterünnakute eest.

Lühikese ajaga muutus Shi Huangdi loodud impeerium väga võimsaks ning tema armee kasvas ilmselt enam kui poole miljoni meheliseks. Ta asus korraldama suuri vallutusi lõuna suunas ning läänes saavutas ta esimesed diplomaatilised kontaktid Rooma impeeriumiga (Qini dünastia nimest tuleneb ka Hiina nimi Euroopa keeltes).

Legistlik riigiideoloogia ei osutunud siiski kuigivõrd edukaks, sest vaid sõjalisele jõule ja karistustele tuginev riigiaparaat toimis vaid osava ja halastamatu Shi Huangdi võimul olles. Pärast tema surma võimule saanud Er Shi kaotas peagi võimu ning nii Qini riik kui ka dünastia hääbusid. Shi Huangdi loodud Hiina impeeriumi idee osutus siiski äärmiselt püsiv, keisririik püsis mõningate vaheaegadega kuni 1912. aastani ning ka tänapäeva Hiina Rahvavabariigis on säilinud mitmeid Hiina impeeriumile omaseid jooni.

Eelnev
Zhuangxiang
Qini kuningas
247210 eKr
Järgnev:
Qin Er Shi
Eelnev
-
Hiina keiser
221–210 eKr