Valge kääbus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
SieBot (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: nn:Kvit dverg
P Bot: ru:Белый карлик is a featured article
48. rida: 48. rida:
[[pt:Anã branca]]
[[pt:Anã branca]]
[[ro:Pitică albă]]
[[ro:Pitică albă]]
[[ru:Белый карлик]]
[[ru:Белый карлик]] {{Link FA|ru}}
[[simple:White dwarf]]
[[simple:White dwarf]]
[[sk:Biely trpaslík]]
[[sk:Biely trpaslík]]

Redaktsioon: 9. juuni 2008, kell 19:18

Valge kääbus (ka: valge kääbustäht) on väike, nõrk, tihe, surev täht, mis on ammendanud oma tuumakütuse ja jahtub aeglaselt.

Tüüpilise valge kääbuse mass on 60% Päikese massist, kuid mõõtmed on vaid veidi suuremad Maa omadest. Suurem hulk valgeid kääbuseid on massiga vahemikus 50...70% Päikese massi, kuid väike osa valgeid kääbuseid on massiga kuni 140 % Päikese massi.

Pärast tekkimist kiirgab valge kääbus vaid oma sisemise soojuse arvelt. Mõnede valgete kääbuste pinnatemperatuur on siiski üpris kõrge: 100 tuhat kraadi ja enamgi. See on siiski haruldane ja püsib vaid lühikese aja peale tekkimist. Kõige kuumemad valged kääbused on ka kõige heledamad ja neid on kergem märgata.

Piisavalt kaua jahtudes saab valgest kääbusest külm must kääbus. Arvatakse et neid ei ole Universumi eluea jooksul jõudnud tekkida, jahtumiseks ei ole olnud piisavalt aega. Kõige vanemate ja jahedamate valgete kääbuste temperatuur on u. 4000 K.

Valged kääbused on üsna tavalised, moodustades 10% kõigist Galaktika tähtedest, kuid ükski valge kääbus pole palja silmaga nähtav.

Meile lähim valge kääbus on Siirius B, mis asub 8,6 valgusaasta kaugusel ning on ühtlasi ka heledaim valge kääbus, tähesuurusega umbes 8,7. Kõige kergemini vaadeldav valge kääbus on Keid B, olles ka esimene avastatutest.

Mall:Link FA