GNU: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P robot lisas: nah:GNU
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''GNU''' ('''GNU's Not Unix''', [[rekursiivne akronüüm]]) on [[Richard Stallman]]i poolt [[1983]]. aastal väljakuulutatud projekt luua [[unixilaadne]] operatsioonisüsteem, mis on [[vaba tarkvara]].
'''GNU''' ('''GNU's Not Unix''', [[rekursiivne akronüüm]]) on täielikult vabast tarkvarast koosnev [[unixilaadne]] operatsioonisüsteem.

== Ajalugu ==
See on [[Richard Stallman]]i poolt [[1983]]. aastal väljakuulutatud projekt luua [[vaba tarkvara|vabatarkvaraline]] operatsioonisüsteem. Arendus algas [[5. jaanuar]]il [[1984]], kui Stallmann lahkus töölt [[Massachusetts Institute of Technology]]s, et viimasel poleks õigust tarkvara omandada, ega takistada selle jaotamist vaba tarkvarana.

== Distributsioonid ==
GNU operatsioonisüsteemist pole ühtset väljalaset, vaid on palju erinevaid [[distributsioon]]e. Iga distributsioon sisaldab erinevat valikut tarkvarast, vastavalt sellele, mis otstarbeks antud distributsioon on mõeldud. Distributsioone on suunitletud kasutamiseks nii serverites, koduarvutites, kui ka pisiseadmetes.

== GNU/Linux ==
Kuna GNU projekti käigus valmistatav [[tuum]] [[GNU Hurd]] pole veel valminud, siis kasutatakse peamiselt tuumana [[Linux]]it. GNU operatsioonisüsteemi distributsioonide rühma, mis kasutavad tuumana Linuxit, nimetatakse [[GNU/Linux]]iks.


== Vaata ka ==
== Vaata ka ==

Redaktsioon: 8. juuni 2008, kell 21:22

GNU (GNU's Not Unix, rekursiivne akronüüm) on täielikult vabast tarkvarast koosnev unixilaadne operatsioonisüsteem.

Ajalugu

See on Richard Stallmani poolt 1983. aastal väljakuulutatud projekt luua vabatarkvaraline operatsioonisüsteem. Arendus algas 5. jaanuaril 1984, kui Stallmann lahkus töölt Massachusetts Institute of Technologys, et viimasel poleks õigust tarkvara omandada, ega takistada selle jaotamist vaba tarkvarana.

Distributsioonid

GNU operatsioonisüsteemist pole ühtset väljalaset, vaid on palju erinevaid distributsioone. Iga distributsioon sisaldab erinevat valikut tarkvarast, vastavalt sellele, mis otstarbeks antud distributsioon on mõeldud. Distributsioone on suunitletud kasutamiseks nii serverites, koduarvutites, kui ka pisiseadmetes.

GNU/Linux

Kuna GNU projekti käigus valmistatav tuum GNU Hurd pole veel valminud, siis kasutatakse peamiselt tuumana Linuxit. GNU operatsioonisüsteemi distributsioonide rühma, mis kasutavad tuumana Linuxit, nimetatakse GNU/Linuxiks.

Vaata ka

Välislingid

Mall:Link FA