Harry Potter: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
63. rida: 63. rida:


*Naine: [[Ginerva Potter]] varem tuntud kui [[Ginny Weasley]]
*Naine: [[Ginerva Potter]] varem tuntud kui [[Ginny Weasley]]
*Lapsed: [[James Sirius Potter]], [[Albus Severus Potter]] ja [Lily Luna Potter]]
*Lapsed: [[James Sirius Potter]], [[Albus Severus Potter]] ja [[Lily Luna Potter]]





Redaktsioon: 23. mai 2008, kell 12:10

 See artikkel räägib raamatutegelasest; infot raamatute kohta saab artiklist Harry Potter (romaanisari); filmidest räägib artikkel Harry Potter (filmid)

Artiklis on kasutatud kirjastuse Varrak välja antud Krista Kaera ja Kaisa Kaera eestikeelsetes tõlgetes esinevaid nimesid ja termineid.

Harry Potter (täisnimega Harry James Potter) on briti kirjaniku J. K. Rowlingi samanimelise romaanisarja peategelane.

Hoiatus. Järgneb ilukirjandusliku teose sisukokkuvõte.

Ta on sündinud 31. juulil 1980.

Ta vanemad olid James Potter(hüüdnimega Nukits, sest ta oli registreerimata animaag ja muundus just isahirveks) ja Lily Potter (neiupõlvenimega Evans, selle järgi hüüdnimega Evans). Tema ristiisa oli Sirius Black, kelle Potterid nimetasid testamendiga ka Harry Potteri hooldajaks.

Ööl vastu 1. novembrit 1981 tungis Lord Voldemort Potteritele Godric Hollow's kallale. Ta tappis Jamesi ja Lily, kuid Harry pääses armiga otsaees. Toimus maagiline plahvatus ja maja purunes, kuid Harry rohkem vigastusi ei saanud, ka ei langenud talle rususid peale. Lord Voldemort (algse nimega Tom Marvolo Riddle) langes tänu enda lausutud Avada Kedavra loitsule, ent püsis tänu varikätkidele elus. Voldemorti üks hingekild klammerdus ainsa majas ellu jäänud inimese ehk Harry külge, mille tõttu tekkis Harry ja Voldemorti vahele üha tugevnev side ning Harry sai ka endale Voldemorti omadusi (n.t. madudega rääkimine.)

Albus Dumbledore sai samal ööl toimunust mingil kombel teada. Ta instrueeris Rubeus Hagridit, et too tooks Harry ära ja kohtuks temaga järgmisel ööl Surrey krahvkonnas Little Whingingis Privet Drive 4. Kui Hagrid Potterite majja jõudis, polnud seal ühtegi teist võlurit ega mugu ja Harry oli endiselt keset varemeid. Kas ta (15 kuu vanuselt) käia või rääkida oskas, pole selge. Ainus Harry sugulane oli tollal ta ema õde Petunia Dursley. Seega olid ta kõik vanavanemad juba surnud. Dumbledore pani Harryle peale iidse loitsu ning sellist võlukunsti Voldemort põlgas ja ei uskunud ning seetõttu ta seda ka alahindas. Lily Potteri veri sai Harry kaitseks ja Voldemort ei saanud Harryt tappa majas, kus elas Harry ema veri ning kui Harry sai seda oma koduks nimetada. Samuti arvas Dumbledore, et Harry ristiisa Sirius, kes Potterite testamendi järgi oli ta hooldaja, oli reetur ning vangistamise tõttu ei saanud ega oleks tohtinud Harry eest hoolitseda. Sirius Black ise arvas aga, et Remus Lupin (hüüdnimega Totu) on reetur. Tegelikult oli äraandja hoopis Peter Pettigrew (hüüdnimega Vingerjas), mõrvar, tänu kellele pidi Sirius kaua aega Azkabanis veetma.

Vahetult pärast Rubeuse Potterite majja saabumist ilmus kohale Sirius Black (hüüdnimega Päntajalg), kes polnud kallaletungist teadlik ja oli muudel põhjustel Potterite pärast mures. Harry hooldajana soovis ta Harry oma hoole alla võtta, kuid Hagrid keeldus. Sirius andis järele ja lahkus, jättes Hagridile oma kalli lendava mootorratta, sest nagu ta ütles "tal polnud seda enam vaja". Ta teadis, et Peter oli Potterid reetnud ja tahtis selle eest Peteri ära tappa.

Järgmisel ööl jõudiski Hagrid Harryga Little Whingingisse. Harry, kes sel ajal magas, jäeti koos kirjaga Dursley'de lävele, kust ta hommikul leiti. Petunia (Lily õde) ja tema mees Vernon Dursley kasvatasid Harry üles koos enda poja Dudley Dursleyga, kes on Harryst mõned kuud vanem, sünnipäevaga kevadel.

Harry oli oma ea kohta lühike ja kõhetu, kuid ta suutis kiiresti Dudley ja tema kambajõmmide eest ära joosta. Tal olid mustad sassis juuksed ja ta kandis prille. Harry oli väga oma isa sarnane, ainult tema isal polnud otsaees armi ja Jamesil olid pruunid silmad, mitte rohelised nagu Lilyl. Harry riided olid väga suured ja lotendavad. Nimelt ei soovinud Dursleyd talle riideid muretseda ja ta kandis Dudley vanu riideid, aga erinevalt Harryst on Dudley tüse.

Harry oskas ussisõnu: sai usside jutust aru ja suutis ka ise nendega rääkida. Ussidega oskasid rääkida väga vähesed nt. Salazar Slytherin ja tema järeltulija (kes avas kaks korda saladuste kambri) Lord Voldemort (Tom Marvolo Riddle).

Harry Potteri hooldajad registreerisid ta Stonewalli keskkooli. Kuid juulis 1991 hakkas Harry Potter saama kirju Sigatüüka nõiduse ja võlukunsti koolist, mis kutsusid teda sinna õppima. Harry ise ei teadnud, kes talle kirjutab, sest onu Vernon võttis kõik kirjad ära.

31. juulil 1991 külastas Harryt ja ta hooldajaid Rubeus Hagrid ning viis Harry kooliasju ostma. Ilmnes, et Harry päris oma vanematelt palju kulda, mis oli hoiustatud Gringottsi panka. Harry Potter ostis Diagoni põiktänavalt koolitarbeid. Hagridi soovitusel ostis ta võlukepi Ollivanderi juurest. Too lasi keppidel maagiliselt peremeest valida. Osutus, et Harry valinud võlukepp sisaldas fööniksisulge, ja sama fööniksi sulg oli ka Lord Voldemorti võlukepis (Dumbledore'i fööniksi Fawkesi sabasulge).

Diagoni põiktänaval Maadam Malkini riidepoes kohtas Harry ka Draco Malfoyd, kes talle ei meeldinud.

Potter käis Sigatüüka nõiduse ja võlukunsti koolis Gryffindori majas. Koolis sattus kogu aeg sekeldustesse ja tal oli seal nii sõpru kui ka vaenlasi. Tema vaenlaste seas olid kuri must võlur ja surmasööjate juht Lord Voldemort ning tema koolikaaslane Draco Malfoy Slytherini majast.

2016. aastal raamatu "Harry Potter ja Surma vägised" epiloogis on ta 37-aastane, abielus Ginny Weasley'ga ja tal on kolm last: James, Albus Severus ja Lily.

Fakte

Hilisemast elust fakte



Filmides kehastas Harry Potterit näitleja Daniel Radcliffe.

Välislingid