Jumalad: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
vaidlustatud
redir
1. rida: 1. rida:
#REDIRECT [[Jumal]]
{{vaidlustatud}}

'''Jumalad''' on müütilised [[olend]]id, kelle olemasolu inimesed ühe või teise [[usund]]i raames usuvad ning keda nad austavad, teenivad või kummardavad.

Sõna "[[jumalus]]" või "jumal" kirjutatakse tavaliselt väikese algustähega [[polüteism|polüteistliku]] usundi kontekstis ning suure algustähega ([[Jumal]]) [[monoteism|monoteistliku]] usundi kontekstis. Ehkki [[polüteism]]is arvestatakse paljude jumalatega, austatakse enamasti ka sel puhul ikka ühte või mõnda jumalat kõrgemalt ([[henoteism]]), mistõttu on tavaline, et sel puhul võidakse jumaluse nimi või sõna "Jumal" kirjutada ka suure algustähega.

Jumalatele on enamasti omistatud mõistust, soove ja tundeid, mis sarnanevad inimeste omadega. Tavaliselt on neid kujutletud ka väliselt inimesesarnastena ([[antropomorfism]]). Neid on peetud loodusnähtuste (näiteks [[äike]]se ja [[üleujutus]]te) põhjustajateks ning inimelu juhtijateks. Mõnikord on neile omistatud ka [[maailma loomine]] ja juhtimine. [[Vana-Rooma|Vanas Roomas]] kuulutati jumalateks paljud keisrid.

Monoteistlike religioonide seisukohast on polüteistlik mitmesse jumalasse uskumine [[paganlus|paganlik]]. [[Kristlik teoloogia|Kristlikust teoloogiast]] välja kasvanud [[võrdlev usuteadus|võrdlevas usuteaduses]] peetakse polüteismi mõnikord madalama astme [[religioosne uskumus|religioosseks uskumuseks]].

Teaduses on levinud jumalate austamise tekke seletamine loodusjõudude ja psüühiliste jõudude ([[budism]]is) [[jumalikustamine|jumalikustamisena]]. Näiteks on hakatud jumalikustama võimsaid looduslikke objekte (kive, puid, mägesid).

[[Sumer]]is, [[Vana-Egiptus]]es, [[Vana-Rooma]]s jm kuulutati jumalateks ka valitsejaid pärast nende surma; mõnel puhul ka juba nende eluajal.


{{täienda}}

==Vaata ka==
*[[Animism]]
*[[Astraalreligioon]]
*[[Egiptuse jumalad]]
*[[Jumal]]
*[[Jumalus]]
*[[Jumalanna]]
*[[Jumaluste loend]]
*[[Monoteism]]
*[[Mütoloogia]]
*[[Panteism]]
*[[Polüteism]]
*[[Vanakreeka mütoloogia]]
*[[Vanakreeka mütoloogia tegelaste loend]]
*[[Vanarooma mütoloogia]]

[[Category:Jumal]]
[[Category:Religioon]]

Redaktsioon: 15. mai 2005, kell 14:16

Ümber suunatud lehekülje: