Seriaalne muusika: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Seriaalne muusika''' ehk '''seeriamuusika''' ehk '''serialistlik muusika''' on [[20. sajand]]il tekkinud [[Atonaalne muusika|atonaalse muusika]] stiil, mille loomisel võetakse aluseks kindla järjestusega helide (nootide) seeria.
'''Seriaalne muusika''', ka '''serialistlik muusika''' või '''seeriamuusika''' on [[muusika]], mille loomisel on kasutatud [[seriaalne meetod|seriaalset meetodit]].


Seriaalse muusika hulka kuulub [[dodekafoonia]].
===Seriaalse muusika ajalugu===
Seriaalse meetodi kautuselevõtt ja seriaalse muusika loomine olid seotud oluliste muudatustega 1900-ndate aastate alguse muusikas, kui leidis aset funktsionaalharmoonia lagunemine ning tekkis [[atonaalsus]].


Seriaalse muusika ajaloo võib jaotada kolmeks põhiperioodiks:
===Vaata ka===
*1920-ndad kuni 1940-ndad: dodekafoonilise muusika periood. Seriaalset meetodit kasutati ainult [[helikõrgus]]e [[muusikaline parameeter|parameetris]].
*1950-ndad kuni 1960-ndad: multidimensionaalse serialismi, ka nö "totaalse serialismi" periood. Muusika loomisel allutati seriaalsele kontrollile võimalikult paljud muusikalised parameetrid
* alates 1960-ndatest: nö "polümoduleeriv serialism", mille puhul muusika loomisel muutus järjest olulisemaks muusikaline parameeter ning seeria võis isegi taanduda.


Alates 1960-ndatest-1970-ndatest võib rääkida ka nö "postserialistlikust muusikast".
*[[Seriaalne meetod]]


Eestis loodi esimesed seriaalsed muusikateosed 1960-ndatel.
===Välislink===

===Seriaalse muusika loojaid===
*[[Alban Berg]]
*[[Pierre Boulez]]
*[[Luigi Nono]]
*[[Arnold Schönberg]]
*[[Karlheinz Stockhausen]]
*[[Anton Webern]]



===Vaata ka===
*[[Dodekafoonia]]
*[[Muusikaline parameeter]]
*[[Seriaalne meetod]]
*[[Serialism]]


Handwörterbuch der musikalischen Terminologie (HmT): Serielle Musik (Christoph von Blumröder) [http://www.sim.spk-berlin.de/pdf/hmt/HMT_SIM_Serielle_Musik.pdf]





Redaktsioon: 6. mai 2008, kell 02:26

Seriaalne muusika, ka serialistlik muusika või seeriamuusika on muusika, mille loomisel on kasutatud seriaalset meetodit.

Seriaalse muusika ajalugu

Seriaalse meetodi kautuselevõtt ja seriaalse muusika loomine olid seotud oluliste muudatustega 1900-ndate aastate alguse muusikas, kui leidis aset funktsionaalharmoonia lagunemine ning tekkis atonaalsus.

Seriaalse muusika ajaloo võib jaotada kolmeks põhiperioodiks:

  • 1920-ndad kuni 1940-ndad: dodekafoonilise muusika periood. Seriaalset meetodit kasutati ainult helikõrguse parameetris.
  • 1950-ndad kuni 1960-ndad: multidimensionaalse serialismi, ka nö "totaalse serialismi" periood. Muusika loomisel allutati seriaalsele kontrollile võimalikult paljud muusikalised parameetrid
  • alates 1960-ndatest: nö "polümoduleeriv serialism", mille puhul muusika loomisel muutus järjest olulisemaks muusikaline parameeter ning seeria võis isegi taanduda.

Alates 1960-ndatest-1970-ndatest võib rääkida ka nö "postserialistlikust muusikast".

Eestis loodi esimesed seriaalsed muusikateosed 1960-ndatel.

Seriaalse muusika loojaid


Vaata ka