Kopli tänav: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
→‎Ajalugu: Kalinin ei töötanud BLRTs
Mihhail Kalinini tn täpsrub
1. rida: 1. rida:
{{See Artikkel|Kopli tänavast Tallinnas}}
{{See Artikkel|Kopli tänavast Tallinnas}}
{{suunamine| Mihhail Kalinini tänav| Teiste samanimeliste tänavate| Mihhail Kalinini tänav (täpsustus)}}

[[Pilt:Tallinn pohja-tallinna linnaosa leg.png|pisi|Põhja-Tallinna linnaosa]]
[[Pilt:Tallinn pohja-tallinna linnaosa leg.png|pisi|Põhja-Tallinna linnaosa]]
'''Kopli tänav''' (vanasti '''Telliskopli tänav''' ja '''Kalinini tänav''') asub [[Tallinn]]as [[Põhja-Tallinn]]a linnaosas [[Kalamaja]], [[Karjamaa (Tallinn)|Karjamaa]], [[Sitsi]], [[Kopli]] ja [[Paljassaare]] asumis ning [[Kopli poolsaar]]el.
'''Kopli tänav''' (vanasti '''Telliskopli tänav''' ja '''Kalinini tänav''') asub [[Tallinn]]as [[Põhja-Tallinn]]a linnaosas [[Kalamaja]], [[Karjamaa (Tallinn)|Karjamaa]], [[Sitsi]], [[Kopli]] ja [[Paljassaare]] asumis ning [[Kopli poolsaar]]el.

Redaktsioon: 15. jaanuar 2017, kell 01:40

See artikkel See artikkel räägib Kopli tänavast Tallinnas. Teiste tähenduste kohta vaata lehekülge Kopli tänav (täpsustus).

"Mihhail Kalinini tänav" suunab siia. Teiste samanimeliste tänavate kohta vaata artiklit Mihhail Kalinini tänav (täpsustus).
Põhja-Tallinna linnaosa

Kopli tänav (vanasti Telliskopli tänav ja Kalinini tänav) asub Tallinnas Põhja-Tallinna linnaosas Kalamaja, Karjamaa, Sitsi, Kopli ja Paljassaare asumis ning Kopli poolsaarel.

Kopli tänav algab Kesk-Kalamaja tänava ja Põhja puiestee ristmikult Balti jaama juures ning kulgeb esialgu läände. Tal on ühine ristmik paremalt Vana-Kalamaja tänavaga, vasakult Reisijate tänavaga, paremalt Kotzebue tänava, Vabriku tänava ja Malmi tänavaga ning vasakult Telliskivi tänavaga. Seejärel keerab tänav loodesse. Tal on edasi ühine ristmik paremalt poolt Graniidi tänava, Salme, Kungla ja Volta tänavaga, ta piirneb vasakult Kopli kaubajaamaga, ristub paremalt Erika ja vasakult Ristiku tänavaga, paremalt Angerja ja Karjamaa tänavaga ning vasakult Paavli tänavaga, keerab taas läände, ristub vasakult Sitsi tänavaga, paremalt Tööstuse tänava ja Paljassaare teega, vasakult Niidi ja Lõime tänavaga, paremalt Maleva tänavaga, vasakult Sõle ja Pelguranna tänavaga, piirneb vasakult Kopli kalmistupargiga, pöördub taas loodesse, ristub vasakult Vasara tänava, paremalt Uus-Maleva tänavaga, vasakult Ankru tänava ja paremalt Kilbi tänavaga, vasakult Marati ja Ketta tänavaga, paremalt Sepa ja Kaevuri tänavaga ning vasakult Süsta ja Kaluri tänavaga.[1]

Kopli tänav on ligikaudu 6,25 km pikk.[1].

Algusest kuni peaaegu lõpuni, nimelt kunagise laevaehitustehase peahoone juures oleva lõpp-peatuseni kulgeb Kopli tänava ääres trammitee: tänava algusest kuni Ristiku ja Erika tänavani Kopli tänava vasakus servas ja sealt edasi paremas servas. Alates Sõle tänavast kuni trammide lõpp-peatuseni kulgeb tänaval ka bussiliin.

Kopli tänava algus

Ajalugu

Kopli poolsaare asustuse algandmed pärinevad 14. sajandist, mil mainiti Koplirannas olnud kaluriküla praeguses Maleva tänava algosas ligikaudu kohal, kus tänapäeval on Keraamikatehas. Seal paiknes linna telliselööv ja seetõttu kandis paik vanasti Telliskopli nime. Sinna viis Suure Rannavärava juurest läbi Kalamaja eeslinna tee, mis kulges ligikaudu tänapäevaste Tööstuse, Soo ja edasi Kopli tänava sihil juba mainitud kaluriküla suunas. 1772 keelati surnute matmine kirikutesse ja tuli asutada uusi kalmistuid. 1773 ühendati Sitsimäele suunduv teelõik linna Nunnaväravaga tänapäevase Kopli tänava sihil. Tee kandis pikka aega Telliskopli tänava nime. 1774 rajati telliselöövi ja kaluriküla vahele Niguliste ja Oleviste kiriku saksa koguduste kalmistu (Kopli kalmistu).

Tänav nimetati alles 14. jaanuaril 1925 ametlikult Kopli tänavaks.

1928. aastal kirjutati ajalehes Rahvaleht: «Kopli tänav on üldse kuulus pussitamiste, peksmiste ja röövimiste poolest. Seda teed mööda liigub "koplielement", kelle suhtes inimene kunagi kindel ei või olla, kas ta terve nahaga ehk röövimata läbi pääseb.»[2]

Aastatel 19501990 kandis Kopli tänav kommunistliku revolutsionääri Mihhail Kalinini nime. Kalinin töötas mõnda aega Volta tehases, kus tegi ühtlasi tööliste seas kommunistlikku kihutustööd.

Hoonestus ja taristu

Galerii

Vaata ka

Viited

  1. 1,0 1,1 Ekspresskataloog 2005, lk. 33–35
  2. "Õudne öö Kopli tänaval". "Rahvaleht", 12. juuli 1928, nr. 81, lk. 1