Erakorraline ja täievoliline suursaadik (NSV Liit ja Venemaa)

Allikas: Vikipeedia
Venemaa välisminister Sergei Lavrov erakorralise ja täievolilise suursaadiku teenistusastme vormirõivais
Tuntumaid Nõukogude diplomaate Anatoli Dobrõnin, suursaadik Ameerika Ühendriikides (1962–1986)
Vladimir Dekanozov, ainus erakorralise ja täievolilise suursaadiku teenistusastme saanud diplomaat, kes hiljem hukati (1953)

Erakorraline ja täievoliline suursaadik (vene keeles Чрезвычайный и полномочный посол) on kõrgeim diplomaatiline teenistusaste Venemaa Föderatsioonis (varem oli sama teenistusaste ka selle eelkäijas Nõukogude Liidus), erakorraline ja täievoliline suursaadik.

Nõukogude Liit[muuda | muuda lähteteksti]

Erakorralise ja täievolilise suursaadiku teenistusaste seati sisse NSV Liidu Ülemnõukogu Presiidiumi seadlusega 28. maist 1943. See teenistusaste anti 14. juunil 1943 korraga 15 diplomaadile, sealhulgas välisminister Vjatšeslav Molotovile.

Teenekamaid erakorralisi ja täievolilisi suursaadikuid Nõukogude Liidus oli Anatoli Dobrõnin, NSV Liidu suursaadik Ameerika Ühendriikides (1962–1986). Ainsa eestlasena oli kõrgeima teenistusastme saanud Vaino Väljas (märtsis 1980; oli aastatel 1980–1988 suursaadikuks Ladina-Ameerika maades).

Erakorralise ja täievolilise suursaadiku teenistusastme saanud diplomaate Nõukogude Liidus[muuda | muuda lähteteksti]

Venemaa Föderatsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast Nõukogude Liidu lagunemist (jõustus 26. detsembril 1991) said NSV Liidu suursaatkondadest Venemaa Föderatsiooni suursaatkonnad ja peaaegu kõikidest NSV Liidu suursaadikutest said Venemaa suursaadikud. Siiski, mõni kuu hiljem paljud suursaadikud vahetati välja.

Kolm erakorralist ja täievolilist suursaadikut (vasakult): Igor Ivanov, Jevgeni Primakov ja Sergei Lavrov

Nõukogude Liidus saadud erakorralise ja täievolilise suursaadiku teenistusaste jäi Venemaa Föderatsioonis kehtima. Esimesena sai Venemaa Föderatsioonis erakorralise ja täievolilise suursaadiku teenistusastme Ivan Silajev (4. jaanuaril 1992), kes oli Venemaa erakorraline ja täievoliline suursaadik Euroopa Liidu juures.

Venemaa Föderatsioonis antakse erakorralise ja täievolilise suursaadiku teenistusastet Venemaa välisministrile, ministri esimesele asetäitjale, välisministeeriumi peadirektorile, välisministeeriumi osakondade direktoritele, Venemaa suursaadikutele (välisriikides) ja Venemaa alalistele esindajatele rahvusvahelistes organisatsioonides.

Erakorralise ja täievolilise suursaadiku teenistusastme saanud diplomaate Venemaal[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]