Enigma (muusikaprojekt)

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Enigma (ansambel))

Enigma on elektroonilise muusika projekt, mis loodi 1990. aastal. Selle eestvedajaks on Saksamaa-Rumeenia päritolu helilooja ja produtsent Michael Cretu.

Enne Enigma loomist andis Michael Cretu välja mitmeid sooloplaate, tegi koostööd erinevate artistidega ning töötas produtsendina oma tollase abikaasa, Saksa poplaulja Sandra Cretu albumite kallal. Seejärel hakkas ta kavandama uut projekti, mis ühendaks nii new age'i kui ka maailmamuusika elemente.

Esimese Enigma stuudioalbumi "MCMXC a. D." (1990) kavandas ta koostöös David Farnsteini ja Frank Petersoniga. Album sisaldab Enigma üht suurimat rahvusvahelist hittsinglit "Sadeness (Part I)", mida on müüdud 12 miljonit singlit. Cretu soovis teha muusikat, mis ei alluks "vanadele reeglitele ega harjumustele", vaid esindaks uut muusikastiili, mis hõlmab nii müstilisi kui ka eksperimentaalseid väljendusvahendeid.

Esimesele albumile järgnes rida teisi, kus Cretu tegi koostööd erinevate produtsentide ja muusikutega. Esimene neist oli "The Cross Of Changes" (1993), kus segunesid omavahel eri hõimurahvaste ja etnomuusika mõjud. Kogu maailmas müüdi seda albumit 8 miljonit eksemplari. Sellele järgnes "Le Roi est mort, vive le Roi!" (1996), mis segas omavahel kokku esimese plaadi meenutusena Gregoriuse koraale ja teise albumi tänapäevasemaid mitmekultuurilisi helimaastikke.

Enigma neljas album "The Screen Behind The Mirror" (2000) kaldus juba pisut kõrvale varasematest maailmamuusika mõjudest, luues enda ümber pigem elektroonilist atmosfääri. Taolise fluidumi loomine tipnes albumitega "Voyageur" (2003), mis oli kõige enam popmuusikahõnguline, ja "A Posteriori" (2006). Viimane oli inspireeritud tulevikukujutelmast, kuidas Linnutee ja Andromeda galaktika kokku põrkavad ning kus samuti on selgesti tunda juba pigem elektroonilise muusika mõjusid.

Album "Seven Lives Many Faces" (2008) jätkas klassikaliste ja moodsate helide omavahelist põimimist, ulatudes etnomuusikast koraalide ja räpi mõjudeni välja.

Enigma seni kaheksas album "The Fall Of Rebel Angel" anti välja novembris 2016.

Enigma albumeid on ainuüksi USA-s müüdud üle 8,5 miljoni ja kogu maailmas üle 70 miljoni eksemplari. Need on saanud enam kui sada kuld- ja plaatinaplaadi auhinda. Samuti on projekt kolmel korral kandideerinud Grammyle.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1990. aastad

Alates 1980. aastate lõpust on Michael Cretul olnud oma muusikukarjäär. Ta on teinud koostööd paljude muusikutega ning produtseerinud oma endise naise Sandra Cretu sooloalbumeid oma plaadifirmades Polydor ja Virgin Records, saavutades Euroopas nendega ka mõningat edu.

Sandra ja Michael Cretu abiellusid 1988. aastal ning kolisid elama Hispaaniasse Ibiza saarele. Sinna ehitasid nad kodustuudio A.R.T. Studios. Cretu kinnitas lepingu Enigma projekti jaoks Müncheni taustaga Mambo Musikuga.

Esimene Enigma album "MCMXC a. D." plaadistati kaheksa kuuga ning seal olid omavahel põimunud Gregoriuse koraalid, atmosfääriline muusika ja tantsulised rütmid. Gregoriuse koraali oli Cretu varem kasutanud ka Sandra 1987. aasta laulu "Everlasting Love" avataktides, ent ta ei ühendanud neid ülejäänud lauluga.

Cretu ei soovinud oma nime kasutamist albumi kaanel, vaid tahtis, et kuulajale jääksid vabamad tõlgendamisvõimalused. Selle avalduse peale pidid kaastöötajad muidugi "peaaegu oma toolidest välja kukkuma, kuid see toimis.". Cretu nimetas ennast Curly M.C-ks ja kaastegevat Frank Petersoni F. Gregorianiks.

Plaadi väljaandmise hetkeks detsembris 1990 saatis seda ootamatu edu, millele aitas kaasa eeskätt singel "Sadeness (Part I)". See anti välja kuu aega varem ning tõusis esikohale 24 riigi edetabelites. Album saavutas koha esikümnes mitmetes riikides, sealhulgas Inglismaal, ning jõudis USA edetabelis Billboard 200 kuuendale kohale, jäädes sealsesse edetabelisse püsima enam kui 150 nädalaks; plaati osteti enam kui 4 miljonit eksemplari. Üle maailma teenis plaat enam kui 50 plaatinaplaadi auhinda, tehes seega Enigmast hoobilt Virgin Recordsi plaadifirma läbi aegade edukaima plaatide läbimüügiga artisti.

Esimese plaadi edu järel sai Cretu pakkumisi filmidele muusika kirjutamiseks, kuid enamikust ta keeldus, sest talle ei meeldinud käsikirjad. Ainus erand oli erootiline triller "Sliver" (1993), mille tarbeks kirjutas ta kaks lugu: "Carly's song" ja "Carly's Loneliness". Esimesest loost ilmus uus versioon Enigma teisel albumil "The Cross Of Changes" pealkirja "Age Of Loneliness" all. Cretu polnud suuteline filmitegijatega edasist koostööd jätkama, kuna soovis pühenduda uuele albumile.

"The Cross Of Changes" valmis samuti A.R.T. Studios 1993. aastal. Cretu säilitas sellel mitmeid esimesele albumile omaseid elemente, soovides samas "täiesti teistsugust kogemust. Tahtsin nii palju kui võimalik segada omavahel elemente nii rokist, etnilisest kui klassikalisest muusikast." Kasutati erinevaid sämpleid nii Genesise, Black Sabbathi, Vangelise kui ka U2 loomingust. Cretu pingutas teadlikult, et vähendada albumil Gregoriuse koraalide mõjusid. Kuna Cretu luges sel ajal palju numeroloogiakirjandust, põhinevad ka paljud albumi lugude tekstid sarnastel teemadel.

"The Cross Of Changes" ilmus detsembris 1993, saavutas Inglismaa edetabelites esimese ja USA edetabelites üheksanda koha. 1994. aastal ilmus albumilt neli singlit: "Return To Innocence", "The Eyes Of Truth", "Age Of Loneliness" ja "Out From The Deep". Esimene neist sai rahvusvaheliseks hitiks 12 riigis ning Inglismaal müüdi seda pool miljonit eksemplari. Albumit "The Cross Of Changes" müüdi kogu maailmas kokku umbes 8 miljonit eksemplari.

1998. aastal andsid Difang ja Igay Duana (hiinapäraselt lühendatuna Kuo'd), kelle hääli oli kasutatud loos "Return To Innocence", Michael Cretu kohtusse, sest nende loomingut oli kasutatud ilma loata. Kohtuasi lahendati suurema avaliku tähelepanuta vaid rahalise nõude ning kokkuleppega, et kõik loo edaspidised väljaanded sisaldavad ka nii viidet kui rahalist tasu Kuo'dele. Cretu on tunnistanud, et lasi end kaasa viia usust, et (Kuo'de) lindistus oli mõeldud üldiseks vabaks kasutamiseks ning ei rikkunud nende autoriõigusi tahtlikult.

1996. aastal ilmus album "Le Roi Est Mort, Vive Le Roi!" (prantsuse keeles "Kuningas on surnud, elagu kuningas!"). Cretu idee kohaselt pidi see olema kahe eelneva albumi "laps" ning seal olid omavahel tuttavlikult segatud juba nii Gregoriuse kui ka sanskritikeelsed koraalid. See ei saavutanud küll varasematega samaväärset edu ning selle tulemusel avaldati albumilt esialgse plaanitud kolme singli asemel vaid kaks. Albumit müüdi USA-s pisut üle miljoni eksemplari ning esitati ka Grammy nominendiks parima kunstilise kujundusega albumi ja parima New Age albumi kategooriates.

2000. aastad

Aastal 2000 ilmus album "The Screen Behind The Mirror", mille singlitest neli sisaldasid lõike Carl Orffi teosest "Carmina Burana". Sel ajal vähenes Gregoriuse koraalide kasutamine bändi toaalsuses tohutu hooga samal ajal kui Shakuhachi flöötide ning teiste Enigmale omaste traditsiooniliste instrumentide kasutamine jätkus. "Gravity of Love" ja "Push The Limits" olid ainsad singlid, mis sellelt albumilt välja anti. Ruth-Ann Boyle (ansamblist Olive) ja Andru Donalds olid uued nimed, mis ilmusid esmakordselt Enigma projekti.

2001. aastal andis Cretu koos kogumikega "Love Sensuality Devotion: Greatest Hits" ja "Love Sensuality Devotion: The Remix Collection" välja singli "Turn Around", et lõpetada enda jaoks ajajärk, mida ta ise nimetas Enigma esimeseks peatükiks. Koostatud albumitega samaaegselt tehti Müncheni Planetaariumis ka uhke valgusetendus.

2003. aasta album "Voyageur" näitas, kuidas projekti suund on muutunud: enamik Enigma seniseid helielemente nagu rahvalikud või Gregoriuse koraalid ning Shakuhachi flöödid olid kadunud.

Et meenutada Enigma 15 aastat kestnud esimest ajajärku, anti välja ka piiratud arvul albumita, millel oli vinüülplaadi suurus ning kaanekujunduses kasutatud Leonardo da Vinci kunsti. Mälestuskomplekti juurde kuulusid veel eraldi kunstivihik, kaheksa varasemat kogumikplaati, DVD "Remember The Future" ning spetsiaalne boonusplaat "Dusted Variations", mis sisaldas projekti mõnede suurimate hittide chill-out versioone. Kõik laulud erinesid originaalist ning löökriistu oli kasutatud minimaalselt. Samuti sisaldas plaat lugu "Hello And Welcome", mis anti kaks aastat hiljem ka eraldi singlina välja.

26. septembril 2006 ilmus Enigma album "A Posteriori", mis sisaldas uut versiooni loost "Hello And Welcome" ja uut lugu "Good-Bye Milky Way". Albumi DVD versioon anti välja sama aasta 16. detsembril ning seal olid erinevad kaleidoskoobi pildid, mis olid sünkroonitud taustaks kõlava muusikaga. Album sai Grammy nominendiks kui parim New Age'i album, mis oli samas kategoorias juba teistkordne (esimene nominatsioon oli 10 aastat varem albumiga "Le Roi Est Mort, Vive Le Roi!").

Märtsis 2007 andis muusikapood iTunes välja "A Posteriori remikside albumi" "Private Lounge", kus olevat tosinat lugu on remiksinud muuhulgas sellised esitajad nagu Boca Junior, Tocadisco. Mõned neist lugudest olid juba varem saadaval ka originaalalbumi iTunesi versioonis ning varemmainitud DVD juures.

19. septembril 2008 ilmus Enigma seitsmes album "Seven Lives Many Faces", mille esisingel "Seven Lives" oli segu moodsatest ja klassikalistest elementidest.

Kolmest plaadist koosnev "The Platinum Collection" anti Saksamaal välja 27. novembril 2009 ning ülemaailmselt 9. veebruaril 2010. Esimesel plaadil on Enigma suurimad hitid ja teisel remiksid; kolmas plaat ("The Lost Ones") koosnes lõpetamata jäänud muusikalistest katsetustest.

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Stuudioalbumid[muuda | muuda lähteteksti]

  • MCMXC a.D. (1990)
  • The Cross of Changes (1993)
  • Le Roi Est Mort, Vive Le Roi! (1996)
  • The Screen Behind the Mirror (1999)
  • Voyageur (2003)
  • A Posteriori (2006)
  • Seven Lives Many Faces (2008)
  • The Fall Of Rebel Angel (2016)

Kogumikalbumid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Trilogy (1998)
  • Love Sensuality Devotion: The Greatest Hits (2001)
  • Love Sensuality Devotion: The Remix Collection (2001)
  • 15 Years After (2005)
  • The Platinum Collection (2010)

Singlid[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Sadeness (Part I)" (1990)
  • "Mea Culpa (Part II)" (1990)
  • "Principles of Lust" (1991)
  • "The Rivers of Belief" (1991)
  • "Carly's Song" (1993)
  • "Return to Innocence" (1993)
  • "The Eyes of Truth" (1994)
  • "Age of Loneliness" (1994)
  • "Out from the Deep" (1994)
  • "Beyond the Invisible" (1996)
  • "T.N.T. for the Brain" (1997)
  • "Gravity of Love" (1999)
  • "Push the Limits" (2000)
  • "Turn Around" (2001)
  • "Voyageur" (2003)
  • "Following the Sun" (2003)
  • "Boum-Boum" (2004)
  • "Hello and Welcome" (2006)
  • "Goodbye Milky Way" (2006)
  • "Seven Lives" (2008)

DVD-d[muuda | muuda lähteteksti]

  • Remember the Future (2001)
  • MCMXC a.D.: The Complete Video Album (2003)
  • A Posteriori (2006)