Endla tänav

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Endla tänav (Tallinn))
 See artikkel on Tallinna tänavast; teiste samanimeliste tänavate kohta vaata artiklit Endla tänav (täpsustus).

Kaart
Kaart

Endla tänav on tänav Tallinnas Kesklinna ja Kristiine linnaosas.

Endla tänava algus kuni Lõkke tänavani on Kassisaba ja Tõnismäe asumi piiriks ja sealt edasi kuni raudteeni Kassisaba ja Uus-Maailma asumi piiriks.

Endla tänav viib Tõnismäelt hipodroomi ja Seevaldi juurde. See on elava liiklusega tänav, mis kuulub Tallinna põhiliste liiklussoonte hulka. Seda mööda pääseb kesklinnast Mustamäele ja Õismäele ning linnast välja Keila, Paldiski ja TabasaluRannamõisa suunal.

Endla tänav algab Toompuiesteelt Kaarli puiestee pikendusena. See ristub Koidu tänava, Suur-Ameerika tänava, Villardi tänava, Luise tänava (paremalt), Tehnika tänava, Madara tänava (paremalt), Tulika tänava, Sõpruse puiestee (vasakult), Kibuvitsa tänava (paremalt), Kannikese tänava (paremalt), Mooni tänava, Koskla tänava (vasakult), Lille tänava (paremalt), Mehaanika põigu (vasakult), Keemia tänava (vasakult), Vaarika tänava (paremalt) ja Metalli tänavaga (vasakult). Tänav lõpeb Paldiski maantee ja Mustamäe tee ristmikul. Suurima numbriga maja on Mineraali tänava ääres asuv Endla 94. Tänav on 1950 meetrit pikk, kulgeb algusest Tulika tänavani edelasse, edasi läände.[1]

Vahetult pärast Tehnika tänavat läheb Endla tänav raudtee alt läbi. Endla viadukt on ainus viadukt kogu tänaval.

Mööda Endla tänavat sõidab otsast otsani buss number 42, kuigi linnast väljuval suunal jääb Koidu ja Tehnika tänava vaheline lõik vahele. Veel kulgevad tänavat mööda trolliliin number 3. Trolliliin 4 kulgeb Endla tänavat mööda trolliliini linnast väljuval suunal, aga kesklinna suunal sõidab sellest risti üle. Bussiliini 72 ületab Endla tänava mõlemad suunad. Trolliliin 5 läbib tänava alguspunkti, 43 lõpp-punkti ja 1 nii algus- kui ka lõpp-punkti, kuid need liinid ei kulge Endla tänavat mööda.

1972. aastal valminud Tallinna Kalatööstuslikku Merekooli 6-korruseline ühiselamu ja õppehoone Endla tänav 4 (paremal, keskosas)
Endla tänav 8
Endla-Tehnika ristmik. Vaade Luise ja Tehnika tänava nurgalt äärelinna suunas

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Endla tänava piirkond 1876. aasta Tallinna linnaplaanil
Vaade Endla tänavale Tõnismäe poolt, 1968. aasta

Varem oli tänava nimi Wittenhofi Endla ja Mustamäe tee nurgal asunud Wittenhofi suvemõisa järgi, mille omanik oli Tallinna bürgermeister Jürgen Witte (1684–1755). Endla tänav Tallinnas on kandnud ajalooliselt nimetusi - Vittimõisa tänav, Vitti-mõisa tänav, Vitimõisa tänav; saksa keeles Kleine Wittenhofsche Straße, Wittenhofsche Straße, Wittenhofstraße; vene keeles Малая Виттенгофская ул., Виттенгофская ул.[2] Paldiski ehk Haapsalu maantee kohta kasutati ka nimetust Wittenhofstraße ja Große Wittenhofsche Straße[3] Millal tänav tekkis, pole täpselt teada. Endla tänav kannab oma praegust nime 17. jaanuarist 1923.

Endla tänava alguse kahekorruselised puumajad (väljaarvatud 1878. aastal ehitatud majad Endla 11 kinnistul) pärinesid 1890. aastate esimesest poolest.

Endla tänava paaritute numbritega kortermajad 1 kuni 15 natsionaliseeriti nende omanikelt, 1940. aasta lõpus. Nõukogude lennuväe õhurünnaku tagajärjel 9./10. märtsil 1944 sai Endla tänav väga rängalt kannatada ja selle ääres hävines täielikult 32 maja. Endla tänava alguse puumajad paaritute numbritega 1-11 säilisid, Endla 13-31 majad aga hävinesid täielikult. Endla tänav 1 ja 3 puumajad lammutati 1968. aasta lõpul ja Endla tn 5, 7 ja 9 majad 1980. aastate algul seoses Eesti Rahvusraamatukogu ehitamisega 1984–1992. Majas Endla 9 elas tuntud arhitekt Alar Kotli.

Hoonestus[muuda | muuda lähteteksti]

Endla viadukt

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://kaart.tallinn.ee/
  2. Endla tn, EKI KNAB: Eesti - Eesti Keele Instituut, Eesti kohanimed (vaadatud 20.07.2021)
  3. Paldiski maantee, EKI KNAB: Eesti - Eesti Keele Instituut, Eesti kohanimed (vaadatud 20.07.2021)
  4. Toomas Raag, Suri arhitekt Dmitri Bruns, www.pealinn.ee, 23. märts 2020
  5. Leele Välja, OÜ Arhitektuuriväljad. Tallinna kesklinna väärtuslikud hooned. Tallinn 2020, lk 40
  6. Erastatavate toidukaupluste nimekiri, Eesti Vabariigi Valitsuse korraldus 26.septembrist 1991.a. nr.342-k., Riigi Teataja

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]