Empire State

Allikas: Vikipeedia
New Yorgi osariik 1800. aasta Low's Encyclopaedia kaardil

Empire State ('impeeriumiosariik') on Ameerika Ühendriikide New Yorgi osariigi hüüdnimi, mida hakati kasutama 19. sajandil.

Etümoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Arvatavasti on nime Empire State ristiisa George Washington

Arvatakse, et selle grandioosse väljendiga tuli esmalt lagedale George Washington, viidates ilukirjanduslikult osariigile kui "Ameerika tulevase impeeriumi aujärjele". Samuti on ta sellele viidanud kui "käigurajale impeeriumisse" (võimalik, et ta mõtles Põhja-Ameerikas võimu taotlenud ookeanitagusele Suurbritannia kuningriigile).

Nimetus oli New Yorgile ka kohane, sest osariik võttis enda haardesse imperiaalse hiilguse Euroopast ning peegeldas selle otseseid mõjutusi oma seljatagusele mandrile. Uue Maailma nii-öelda eesrindlikku sõlmjaama kogunes Vana Maailma ehk Euroopa keiserlik luksus ja kapital. Osariigi linnu ilmestab samas ka pompoosselt historitsistlik Euroopa-pärane arhitektuur, näiteks Šotimaalt lähtunud uusparunistiil või Kontinentaalse Euroopa beaux-arts'i stiilielementidega uusbarokk. Sisekujunduses andis stiilitooni jõukust ilmestav uusrokokoo.

Hüüdnime täpne päritolu pole teada. Kõigest hoolimata määrati riiki valitsevaks pealinnaks hoopis Washington, nii et New Yorgist sai kujuneda kalli kinnisvaraga ja turistirohke rahandus-, kultuuri- ja meelelahutuskeskus. See suurlinn on tänapäevalgi nii Euroopa värav Põhja-Ameerikasse kui ka viimase heidetud visiitkaart esimesele.

Nime kasutusnäiteid[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Empire State Building