Elze

Allikas: Vikipeedia
Elze

Vapp

Pindala 47,8 km² (2017)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 9176 (31.12.2022)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 52° 7′ N, 9° 44′ E
Valla asend Hildesheimi kreisis

Elze on linn Saksamaal Alam-Saksi liidumaal Hildesheimi kreisis. Linna pindala on 47,71 km². 31. detsembril 2017 elas seal 8858 inimest. See asub Leine jõe ääres, umbes 15 km Hildesheimist läänes. Omavalitsusse kuuluvad ka Esbecki, Mehle, Sehlde, Sorsumi, Wittenburgi ja Wülfingeni külad.

Elzes ristuvad ka maanteed Bundesstraße 1 ja Bundesstraße 3.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Raekoda

Elze on üks vanimaid asulaid piirkonnas, sest selle nimi pärineb ladina: aula caesaris, Karl Suure linnus, mille ta rajas 800. aasta paiku Saksi valdustes pärast võitu hertsog Widukindi üle Saksi sõdades. Keiser asutas sinna ka Peetrusele ja Paulusele pühitsetud misjonipiiskopkonna, millest sai alguse Hildesheimi piiskopkond. Kuningas Ludwig Vaga viis piiskopitooli 815. aastal Hildesheimi, kuid luterlik kihelkonnakirik on endiselt pühitsetud Peetrusele ja Paulusele ning pühakuid on kujutatud ka linna vapil.

Wittenburgi külas on endine augustiinlaste regulaarkanoonikute klooster, rajatud 14. sajandil endise linnuse paigas, võibolla püstitatud Billungi dünastia liikmete poolt juba 805. aastal. Klooster lammutati reformatsiooni käigus, samas gooti stiilis kloostrikirik säilis.

1856. aastal avas Hannoveri kuningriik Hannoveri lõunaraudtee (Hannöversche Südbahn) Hannoverist Kasselisse jaamaga Elzes. Pärast annekteerimist Preisimaa poolt 1866. aastal sai linnast oluline raudteesõlm Elze–Löhne raudtee (Weserbahn) ehitamisega Löhnesse Vestfaalis ettevõtja Bethel Henry Strousbergi poolt, lõpetati 1875. aastal.

Tuntud inimesi[muuda | muuda lähteteksti]

Sõpruslinn[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]