Elva raudteejaam

Allikas: Vikipeedia
Elva raudteejaam
Jaamahoone Elvas
Asukoht Pargi tänav 2, Elva
Koordinaadid 58° 13′ 29,4″ N, 26° 25′ 20,3″ E
Rööpapaaride arv 4
Avatud 22. juulil 1889
Kaart

Elva raudteejaam (saksa keeles Bahnhof Elwa) on raudteejaam Tartu–Valga raudteeliinil Tartumaal Elvas.

Jaamas peatuvad Elroni reisirongid liinil Tartu–Valga, mille tarbeks avati 2010. aasta lõpul uus 550 mm kõrgune ja 100 m pikkune teedevaheline perroon.

Elva jaamas asub neli rööpapaari ja kaheksa pööret, lisaks suundub jaamast harutee tööstusterritooriumile. Jaamas võib toimuda ka kaupade rongidele peale- ja mahalaadimine, mille tarbeks on olemas 10 m pikkune kõrge kaubaplatvorm.[1]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Elva raudteejaam avati 22. juulil 1889 kaks aastat varem rajatud laiarööpmelise Tartu–Valga raudtee juurde. Jaama avamine pani aluse Elva linna tekkimisele ja arengule.[2] Avamisel jäi jaam Rõngu kihelkonda Uderna mõisa maadele.

Elva raudteejaam oli üks punkte, kust viidi märtsiküüditamise käigus eestlasi Siberisse.

Kuni 1. juulini 2008 sõitsid reisirongid lisaks Tartu–Valga rongiliinile ka liinil Tartu–Elva, mida raudtee remondijärgsel taasavamisel (30. detsembril 2009) enam ei avatud. Toona järgnes Elvale Uderna raudteepeatus.

Jaamahoone[muuda | muuda lähteteksti]

Elva raudteejaam 1930. aastatel
Elva jaamahoone (2010)

1889. aastal valmis ka tüüpprojekti järgi ehitatud ühekorruseline puidust V klassi jaamahoone, mis ehitati sarnaselt Lepassaare ja Sangaste jaamahoonega. Tänu raudteele populaarseks suvituskohaks saanud Elvale jäi jaamahoone aga peagi kitsaks. 20. sajandi alguskümnendeil, tõenäoliselt 1920. aastate alguses, pikendati algselt tunduvalt lühemat hoonet mõlemasse otsa lisatud juurdeehitistega, pidades kinni jaamahoone algsest stiilist. Ühtlasi laiendati ka ootesaali kõrvalruumide arvelt, mis saavutas just siis oma praeguse suuruse. Pikk ristkülikukujulise põhiplaaniga ühekorruseline,poolkelpkatusega rõhtpalkehitis on kaetud profileeritud laudisega. Hoone fassaadidekoor on iseloomulik 19. sajandi lõpu historitsistlikele jaamahoonetele.

Alates 1997. aastast on hoone arvel kultuurimälestisena.[3]

Hoone algne omanik AS Eesti Raudtee loovutas vaksalihoone Elva linnale 2004. aastal tasuta. Jaamahoone remonditi põhjalikult aastatel 2006-2007. [4][5]

Elva jaamahoones tegutseb praegu lisaks bussijaamale ja seminarisaalile ka perekohvik Elwa[6] ning 2017. aastast kuni 2020. aastani tegutses ka restoran Waksal.

2017. aastal taasavati vaksaliesisel platsil ajalooline purskkaev.

2022. aastal avas SA Elva Kultuur ja Sport Elva jaamahoones Elava Elva keskuse[7], kus pakutakse külalistele kasulikku turismialast informatsiooni Elva linna ja piirkonna kohta ning elavaid ideid, mida siinkandis ette võtta. Jaamahoones asub ka Elva kõige uuem toitlustuskoht Restoran Porgand.

Pilte[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Eelnev peatus
Raudteepeatus idasuunalistel reisirongiliinidel
Järgnev peatus
Peedu
Elva
Palupera

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]