Eesti kõrgeimate ehitiste loend

Allikas: Vikipeedia

Siin on loetletud Eesti kõrgeimaid ehitisi, mille kõrgus on üle 50 m

Nimetus Kõrgus (m) Pilt Asukoht Valmimisaasta Ehitise tüüp Koordinaadid Märkused
Koeru telemast 349,5 Kapu, Järva vald 1976 telemast 58° 58′ 27″ N, 26° 3′ 25″ E
Valgjärve telemast 347 Pikareinu küla - Valgjärve telemast.jpg Valgjärve 1988 telemast 58° 5′ 50″ N, 26° 40′ 42″ E
Tallinna teletorn 314 Tallinn TV tower.JPG Tallinn 1980 59° 28′ 16″ N, 24° 53′ 15″ E
Kohtla-Nõmme telemast 254 Kohtla-Nõmme 1984 59° 20′ 53″ N, 27° 11′ 49″ E 247 m [1]
Eesti soojuselektrijaama korstnad 250 Эстонская ЭС.jpg Narva 1973 korsten 59° 16′ 20″ N, 27° 54′ 8″ E
Kavastu raadiomast 250 Pajukurmu, Luunja vald 2000 58° 25′ 4″ N, 27° 6′ 0″ E [1] [2]
Iru soojuselektrijaama korsten 202.4 Iru power plant.jpg Maardu 1978 korsten 59° 27′ 7″ N, 24° 55′ 33″ E
Türi raadiomast 197 Türi saatejaam.jpg Türi 1937 1937. aastal oli kõrgeim rajatis Põhja-Euroopas. Lõhati 1941. aastal
Pärnu telemast 196 Pärnu 1963 58° 22′ 39″ N, 24° 34′ 32″ E 1963. aastal oli kõrgeim rajatis Eestis.
Tallinna telemast 192 Tallinn 1955 Lammutati 1984
Tartu telemast 192 Tartu telemasti tipp teleskoobist.jpg Tartu 1957 58° 21′ 44″ N, 26° 42′ 8″ E}
Balti soojuselektrijaama korstnad 180 Balti Energiajaam korstnad.JPG Narva 1965 korsten 59° 21′ 11″ N, 28° 7′ 16″ E
Orissaare telemast 180 Orissaare, Saaremaa vald 1965 58° 33′ 31″ N, 23° 3′ 59″ E 3803 KM?
Mustamäe katlamaja kosten 125 Mustamäe katlamaja (Vinkli tänaval).JPG Tallinn 1963 korsten
Saue mast 124.8 Saue 2001
Oleviste kirik 123.7 Tallinn 1549 59° 26′ 29″ N, 24° 44′ 51″ E
Männamaa mast 120 Männamaa, Hiiumaa vald 2008 58° 49′ 48″ N, 22° 37′ 15″ E
Sauvere mast >120 Sauvere, Saaremaa vald 2008 58° 22′ 43″ N, 22° 19′ 50″ E
Haapsalu mast 117 Uuemõisa, Haapsalu 58° 56′ 44″ N, 23° 35′ 16″ E
Swissôtel Tallinn 117 Tallinn 2007 59° 25′ 59″ N, 24° 45′ 42″ E
Tornimäe elamu 117 Tallinn 2006
Ellamaa mast >116 Ellamaa, Saue vald 2008 59° 1′ 55″ N, 24° 9′ 48″ E
Pehka mast >116 Pehka, Saaremaa vald 2008 59° 29′ 24″ N, 26° 20′ 54″ E
Aegviidu telemast 107 Mast Aegviidus1.jpg Aegviidu 59° 17′ 27″ N, 25° 36′ 19″ E [3]
Tallinna Niguliste kirik 105 Niguliste kirik 2009.jpg Tallinn 1420 59° 26′ 10″ N, 24° 44′ 33″ E Taastati 1984
Radisson Blu Sky Hotel 104.8 Tallinn 2001 59° 26′ 1″ N, 24° 45′ 29″ E
Kärdla mast 103 Kärdla 1980 58° 59′ 50″ N, 22° 45′ 56″ E
Torila sidemast 100 Torila mobiilimast 2.jpg Torila, Peipsiääre vald 2000 58° 39′ 53″ N, 27° 6′ 55″ E
Kristiina mast >97 EU-EE-Tallinn-Kesklinn-Uus Maailm-DVB-T tower.JPG Tallinn 59° 25′ 32″ N, 24° 44′ 20″ E
Kihnu mast >97 Kihnu vald 58° 7′ 12″ N, 23° 58′ 23″ E
SEB Panga pekontor 94.5 SEB Building in Tallinn.jpg Tallinn 1999 59° 26′ 2″ N, 24° 45′ 39″ E
Kehra tselluloositehase korsten 90 Kehra tselluloositehas talvel.JPG Kehra 1938 59° 20′ 28″ N, 25° 20′ 15″ E Lõhati 1941. aastal
Tigutorn 89.92 Tartu 2008 58° 22′ 36″ N, 26° 44′ 9″ E
Sõrve mast >89 Sõrve, Harku vald 1985 58° 2′ 59″ N, 22° 7′ 44″ E
Tallinna elektrijaama korsten 85 Tallinn Vista.jpg Tallinn 1948 korsten 59° 26′ 40″ N, 24° 45′ 3″ E varasem korsten oli 102m [2]
Ülemiste katlamaja korsten 85 Chimney - Uelemiste katlamaja korsten 02 08 2011.jpg Tallinn  ? 59° 25′ 30″ N, 24° 46′ 38″ E
Olümpia hotell 84 Tallinn 1980 59° 25′ 49″ N, 24° 45′ 28″ E
Ruhnu mast >80 Ruhnu vald 57° 48′ 14″ N, 23° 15′ 30″ E
Koljaku mast >80 Koljaku, Haljala vald 2010 59° 33′ 42″ N, 25° 59′ 27″ E
Ruusmäe mast >80 Ruusmäe, Rõuge vald 57° 37′ 47″ N, 27° 5′ 37″ E
Lauli mast >80 Lauli, Haljala vald 59° 32′ 48″ N, 26° 7′ 46″ E
Sillamäe Soojuselektrijaama korsten 80 Sillamae sej.jpg Sillamäe 1961 korsten 59° 24′ 3″ N, 27° 43′ 21″ E [3]
paljud sidemastid 80 alates 1997
City Plaza 78 Tallinn Kompassi1.jpg Tallinn 2004 59° 26′ 5″ N, 24° 45′ 31″ E
Järvakandi mast >78 Järvakandi 58° 47′ 1″ N, 24° 49′ 0″ E
Viljandi mast >75 Viljandi 1980 58° 20′ 59″ N, 25° 36′ 25″ E
Paldiski mast >75 Paldiski 59° 21′ 40″ N, 24° 6′ 33″ E
Viru hotell 74 Viru Hotel from Tammsaare park.jpg Tallinn 1972 59° 26′ 12″ N, 24° 45′ 18″ E
Maakri Maja 71.5 Maakri tänav 2 Jan 2010.jpg Tallinn 2003 59° 25′ 55″ N, 24° 45′ 34″ E
Kallaste mast >70 Kallaste 2010 58° 39′ 53″ N, 27° 6′ 55″ E
Tallinna toomkirik 68 St. Mary's cathedral.jpg Tallinn 1779 59° 26′ 13″ N, 24° 44′ 20″ E
Ähijärve mast >68 Ähijärve, Antsla vald 57° 43′ 50″ N, 26° 28′ 45″ E
Vastseliina mast >68 Vastseliina, Võru vald 57° 43′ 17″ N, 27° 16′ 51″ E
Tartu toomkirik 66 Flickr - blind.willow - Tartu, Dome Church' ruins.jpg Tartu 1470 58° 22′ 49″ N, 26° 42′ 54″ E enne 1760. aastaid
Tallinna raekoda 64 Tallinn Medieval Town Hall 2008 1.jpg Tallinn 1404 59° 26′ 13″ N, 24° 44′ 45″ E
Narva mast >63 Narva 59° 22′ 52″ N, 28° 11′ 30″ E
Tartu Jaani kirik 63 Eglise Saint-Jean, Tartu.jpg Tartu 1323 58° 22′ 58″ N, 26° 43′ 12″ E
Eisma mast >60 Eisma, Haljala vald 59° 33′ 36″ N, 26° 17′ 32″ E
Abja-Paluoja mast >60 Abja-Paluoja 58° 7′ 49″ N, 25° 23′ 8″ E
Tartu raadiomast 60 Tartu 1927 Lõhati 1941. aastal [4]
Muuga sadama viljaelevaator 60 Muuga Grain Terminal 12 05 2005.jpg Muuga, Viimsi vald 59° 29′ 29″ N, 24° 57′ 11″ E
Tallinna Kaarli kirik 59.2 St. Charles's Church, Tallinn - 2009.JPG Tallinn 1882 59° 25′ 55″ N, 24° 44′ 20″ E
Tartu Peetri kirik 56 St Peters Lutheran Church in Tartu01.JPG Tartu 1890 58° 23′ 25″ N, 26° 43′ 43″ E
Osten Tor 55.6 Tondi tänava algus.jpg Tallinn 2006 59° 24′ 51″ N, 24° 44′ 20″ E
Al Mare I Stroomi rand.jpg Tallinn 2009 59° 25′ 38″ N, 24° 39′ 22″ E
Fahle maja 55 Tselluloosi- ja paberivabriku tselluloositsehh 2.jpg Tallinn 2006 59° 25′ 31″ N, 24° 46′ 52″ E
Pirita tee 26F 55 Tallinn 2009 tourist pictures 0033.JPG Tallinn 2003 59° 26′ 51″ N, 24° 48′ 32″ E
Baltika tellisevabriku korsten 55 Tallinn  ? korsten lammutati 1937. aastal[4]
Haanja mast >55 Haanja, Rõuge vald 57° 43′ 22″ N, 27° 3′ 16″ E
Aleksander Nevski katedraal Alexander-Newski-Kathedrale.JPG Tallinn 1900 59° 26′ 9″ N, 24° 44′ 22″ E
Tallinna Jaani kirik Vabaduse väljak 2009.jpg Tallinn 1867 59° 26′ 2″ N, 24° 44′ 42″ E
Tartu Maarja kirik Tartu Maarja kiriku esine 2.jpg Tartu 1842 58° 22′ 35″ N, 26° 43′ 0″ E pommitati 1941. aastal
Nordea Maja 54.2 Tallinn 2009 59° 25′ 53″ N, 24° 45′ 37″ E
Tallinna Püha Vaimu kirik 53 Helligåndskirken Tallinn Estland 1.JPG Tallinn 1363 59° 26′ 17″ N, 24° 44′ 44″ E
Pakri tuletorn 52.3 Pakri tuletorn, 2007.jpg Paldiski 1889 tuletorn 59° 23′ 15″ N, 24° 2′ 16″ E
Emajõe Ärikeskus 52 Tartu 1998 58° 22′ 43″ N, 26° 43′ 52″ E
Rahandusministeeriumi hoone /
Plaanikomitee hoone
52 Tallinn UusMaailm1.jpg Tallinn 1978
Postimehe Maja 52 Tallinn 2000 59° 25′ 57″ N, 24° 45′ 38″ E
Sõrve tuletorn 52 Sorve tuletorn.JPG Sääre, Saaremaa vald 1960 tuletorn 57° 54′ 35″ N, 22° 3′ 19″ E
Pikk Hermann (Narva) 51 Нарвский замок 2.jpg Narva 1347 59° 22′ 32″ N, 28° 12′ 5″ E
Kentmanni 6 Tallinn 2009
Delta Plaza Delta plaza.jpg Tallinn 2008 59° 24′ 9″ N, 24° 43′ 50″ E
Pikk Hermann (Tallinn) 50.2 ToompeaCastle.jpg Tallinn 1371 59° 26′ 7″ N, 24° 44′ 13″ E
EPA Torn 50 Tartu 1976 58° 23′ 15″ N, 26° 41′ 43″ E
Sõpruse pst 222 50 Tallinn 1991
Kalevipoja 10 50 Tallinn 1989
Koorti 18 50 EU-EE-TLN-LAS-Laagna-15-storey living house.JPG Tallinn 1992
Pinna 19 50 Tallinn 1991
A. Puškini 20 Narva SEB.jpg Narva 59° 22′ 36″ N, 28° 11′ 38″ E

Kirjandust[muuda | muuda lähteteksti]