Eesti hiidrahnude loend

Allikas: Vikipeedia
Mine navigeerimisribale Mine otsikasti

Siin on loetletud Eesti hiidrahne. Nimekiri ei ole täielik. Eestis on kokku ligi 150 hiidrahnu, mille ümbermõõt on vähemalt 25 meetrit või läbimõõt vähemalt 10 meetrit[1].

Hiidrahnude mõõtmete allikaks on Enn Pirruse raamat "Hiidrahnud Eestis"[2], kui pole viidatud teisiti. Rahnud on järjestatud maapealse osa ruumala järgi. Välja on jäetud veealune Toodrikivi. Teiste näitajate järgi saab hiidrahne järjestada antud näitaja kõrval paiknevale kastile klõpsates.

Nimi Asukoht Kivimi tüüp Ümbermõõt Kõrgus Pikkus Laius Maapealse osa maht
1. Letipea Ehalkivi Lääne-Viru maakond,Letipea neeme tipp pegmatiit 49,6 m 7,6 m 16,5 m 14,3 m 930 m³
2. Muuga Kabelikivi Harju maakond,Muuga lahe lõunarand rabakivi 58,0 m 6,4 m 19,3 m 14,9 m 728 m³
3. Majakivi Harju maakond, Juminda poolsaar migmatiit 40,9 m 7,0 m 15,1 m 11,0 m 584 m³
4. Vaindloo hiidrahn Lääne-Viru maakond,Vaindloo saar rabakivi 38,6 m 7,7 m 15,3 m 10,1 m 480 m³
5. Rohuneeme rändrahn ehk Maisiniidi kivi Harju maakond, Viimsi poolsaar rabakivi 33,1 m 6,6 m 11,6 m [märkus 1] 10,5 m [märkus 2] 397 m³
6. Aruküla hiidrahn ehk Hellamaa kivi Harju maakond,Aruküla alevik rabakivi 34,4 m 6,2 m 14,2 m 8,4 m 360 m³
7. Painuva rändrahn Harju maakond, Eru lahe läänerand rabakivi 34,1 m 5,2 m 12,2 m 11,0 m 340 m³
8. Ellandvahe kivi Harju maakond,Jõelähtme küla lähistel rabakivi 31,3 m 5,9 m 12,0 m 8,9 m 332 m³
9. Kukka kivi Hiiumaa, Kukka küla porfüürne graniit 42,1 m 3,9 m 16,0 m 11,3 m 324 m³
10. Laulumäe kivi ehk Laulikumäe kivi Harju maakond,Jõelähtme küla lähistel rabakivi 43,7 m 4,5 m 16,3 m 13,7 m 317 m³
11. Hiiesaare Silmakivi Hiiumaa, Hiiumaa vald, Hiiessaare küla rabakivi 32,4 m 4,7 m 11,8 m 8,1 m 310 m³ [märkus 3]
12. Jaani-Mardi Suurkivi Harju maakond, Viinistu külas silmisgraniit 34,5 m 5,7 m 13,2 m 9,2 m 288 m³
13. Pärnamäe hiidrahn Harju maakond, Viimsi vald rabakivi 31,1 m 5,8 m 12,7 m 9,2 m 284 m³
14. Tulekivi ehk Sihi Suurkivi ehk Lemmikneeme III Tallinn, Aegna saar rabakivi 35,1 m 3,6 m 12,5 m 8,4 m 275 m³ [3]
15.-16. Ojakivi ehk Sagadi kivi Lääne-Viru maakond,Vergi poolsaare lõunaosas rabakivi 33,0 m 6,0 m 11,6 m 10,0 m 274 m³ [märkus 4]
15.-16. Jaani-Tooma suurkivi [märkus 5] Harju maakond, Loksa vald, Kasispea külas rabakivi 27,6 m 7,5 m 11,8 m 8,6 m 274 m³
17. Taru hiidrahn ehk Taari hiidrahn Harju maakond, Harku vald, Ilmandu küla rabakivi 34,9 m 5,8 m 13,6 m 9,8 m 264 m³
18. Tammispea II hiidrahn ehk Tammispea suurkivi Harju maakond, Tammispea küla lähedal rabakivi 27,8 m 7,8 m 11,2 m 7,1 m 262 m³
19. Vahase saare I hiidrahn Saare maakond, Vahase saar rabakivi 31,7 m 5,2 m 12,2 m 8,2 m 261 m³ [märkus 6]
20. Toomanina Suurkivi Lääne maakond, Rannaküla, rannalähedases meres gneissbretša 25,0 m 6,0 m 8,0 m 7,0 m 250 m³
21. Kupukivi Harju maakond,Kuusalu vald Kupu küla pegmatiit 33,2 m 5,8 m 12,5 m 8,7 m 238 m³
22. Männiku hiidrahn ehk Nõmme hiidrahn Tallinn, Nõmme linnaosa rabakivi 34,4 m 5,7 m 11,9 m 9,5 m 238 m³
23. Ukukivi Harju maakond, Saue vald, Muusika küla rabakivi 35,1 m 5,7 m 12,6 m 10,0 m 236 m³
24. Sudise hiidrahn Lääne-Viru maakond, Haljala vald, Tidriku küla graniit 29,7 m 4,2 m 10,5 m 7,5 m 230 m³[3]
25.-26. Augu Suurkivi Harju maakond, Haapse küla juures rabakivi 28,3 m 6,9 m 10,5 m 7,2 m 230 m³[4]
25.-26. Kiviheinamaa kivi ehk Kiviheinamaa Kärga kivi Harju maakond, Loksa vald rabakivi 28,2 m 5,4 m 10,6 m 6,5 m 230 m³[viide?]
27.-31. Tiiru kivi ehk Viinistu Tiirukivi ehk Painuva Suurkivi Harju maakond, Eru lahe läänerand migmatiit 26,0 m 5,3 m 9,2 m 7,2 m 200 m³[5]
27.-31. Hansumäe hiidrahn ehk Hansumäe Keldrirahn Harju maakond, Viimsi vald, Muuga küla rabakivi 31,2 m 4,5 m 10,2 m 7,8 m 200 m³
27.-31. Kakukivi ehk Saunakivi Harju maakond, Juminda poolsaar, Tapurla küla pegmatiit 28,5 m 4,6 m 9,3 m 9,0 m 200 m³[viide?]
27.-31. Luubakivi Harju maakond, Kuusalu vald, Kursi küla rabakivi 26,4 m 4,1 m 10,1 m 7,9 m 200 m³[viide?]
27.-31. Viinistu Mustkivi ehk Titekivi Harju maakond, Viinistu rabakivi[6] 26,7 m[6] 3,3 m[6] 8,1 m[6] 5,9 m[6] 200 m³[viide?]
32. Pahkla Suurkivi ehk Eestimaa kivide kuningas Rapla maakond, Kohila vald, Pahkla külas rabakivi 29,7 m 4,3 m 10,1 m 9,7 m 197 m³
33. Mardimiku kivi Harju maakond, Loksa linna piiril rabakivi 27,3 m 4,3 m 9,2 m 8,1 m 190 m³[viide?]
34.-35. Äksi hiidrahn Harju maakond, Kose vald, Äksi küla gneiss 26,0 m 3,4 m 10,0 m 8,1 m 185 m³
34.-35. Truumanni kivi II ehk Kalevipoja kivi II ehk Võnnu Saare Suurkivi II Lääne maakond, Lääne-Nigula vald, Saare küla rabakivi 30,0 m 5,1 m 11,4 m 7,3 m 185 m³[7]
36. Hara Suurkivi Harju maakond, Hara küla apliitgraniit 29,4 m 4,5 m 11,0 m 6,9 m 180 m³[viide?]
37. Kõpu Suurkivi (Lepistepao Suurkivi, Kõrgessaare Suurkivi) Saaremaa, Kõpu poolsaar (Eesti läänepoolseim hiidrahn) rabakivi 28,4 m 5,3 m 10,7 m 7,5 m 175 m³
38.-39. Rehessaare rändrahn ehk Saunasaare kivi Lääne-Viru maakond, Tapa vald, Kõrveküla graniit 26,0 m 5,2 m 10,0 m 4,9 m 170 m³[viide?]
38.-39. Rooslepa Laevarahn Lääne maakond, Lääne-Nigula vald, Rooslepa küla rabakivi 28,9 m 4,5 m 11,0 m 7,0 m 170 m³[8]
40. Tahkuna hiidrahn Hiiumaa, Lehtma küla rannas rabakivi 30,3 m 4,6 m 10,9 m 9,1 m 165 m³
41. Vahakivi (Palmse rändrahn; Palmse Vahakivi; Nõiakivi) Lääne-Viru maakond, Lahemaa rahvuspark apliitgraniit 25,6 m 5,2 m 9,0 m 8,4 m 164 m³
42. Punane kivi Harju maakond, Prangli saar rabakivi 31,1 m 2,8 m 11,1 m 8,8 m 160 m³[viide?]
43. Varja rändrahn Ida-Viru maakond,Lüganuse vald rabakivi 27,6 m 3,5 m 10,0 m 8,3 m 155 m³
44. Tõugu Saunakivi Lääne-Viru maakond,Tõugu küla gneissgraniit 26,4 m 3,4 m 10,1 m 5,6 m [märkus 7] 150 m³[viide?]
45. Lodikivi ehk Lindakivi ehk Linda-Neitsikivi ehk Linnamäe kivi Lääne-Viru maakond, Kadrina vald, Kallukse küla rabakivi 25,6 m 6,5 m 9,3 m 7,3 m 144 m³
46. Lobi lahe hiidrahn ehk Lobi neeme hiidrahn Lääne-Viru maakond, Haljala vald, Lobi lahes madalas merevees. rabakivi 29,2 m 2,9 m 11,1 m 9,6 m 135 m³
47 Aavakivi ehk Kõrkvere hiidrahn Saaremaa, Kõrkvere küla migmatiit 25,2 m 4,5 m 9,8 m 6,9 m 123 m³[9]
48.-49. Kaarnakivi (ka Pruudikivi; Armumiskivi) Lääne-Viru maakond, Vainupea küla gneissgraniit 24,5 m 5,5 m 10,6 m 5,6 m 120 m³[10]
48.-49. Tammispea I hiidrahn Harju maakond, Tammispea küla lähedal rabakivi 29,2 m 3,9 m 10,2 m 7,1 m 120 m³
50. Valingu hiidrahn Harju maakond, Saue vald, Valingu küla rabakivi 25,9 m 4,7 m 10,3 m 6,8 m 115 m³
? Leetsemõisa rahn I ehk Kaheosaline rahn Harju maakond, Lääne-Harju vald, Paldiski linn rabakivi 55 m 2-3 m 19,6 m ~6 m
? Kõrendakivi Harju maakond, Kuusalu vald, Haavakannu küla rabakivi 30,8 m 3,2 m 11,7 m 6,2 m
? Lehtmetsa rändrahn Harju maakond,Naissaar rabakivi 30,8 m 3,3 m 10,3 m 7,4 m
? Helgikivi Valga maakond, Tõrva vald, Kähu küla gneissgraniit 30,2 m 2,0 m 11,8 m 7,4 m 61 m³[3]
? Jaagu-Mihkli kivi (ehk Massu suurkivi ehk Ridase Hiiekivi ehk RIdase ohvrikivi) Pärnu maakond, Lääneranna vald, Ridase küla rabakivi 30,1 m 4,3 m 11,2 m 8,2 m
? Kirikukivi Lääne maakond, Vormsi, Norrby küla, rannalähedases vees rabakivi 25-30 m 5,6 m 7,8 m 7,3 m
? Sidani rahn ehk Sidani kivi Jõgeva maakond, Mustvee vald, Raadna küla migmatiit 29,9 m 2,5 m 11,0 m 9,0 m 49 m³
? Leetsemõisa rahn II ehk Kruusaalune rahn Harju maakond, Lääne-Harju vald, Paldiski linn rabakivi 29,8 m 1,8 m 11,0 m 8,6 m
? Laagri rändrahn ehk Lagakivi ehk Sassikivi Võru maakond, Võru vald, Illi küla migmatiit 29,5 m 1,5 m 10,5 m 8,0 m
? Leetsemõisa rahn III ehk Korrapäratu rahn Harju maakond, Lääne-Harju vald, Paldiski linn rabakivi 29,4 m 2,4 m
? Algaja kivi Harju maakond, Kuusalu vald, Leesi küla gneiss 29,1 m 2,7 m 10,1 m 6,4 m
? Pollikivi ehk Sookalduse Suurkivi Tartu maakond, Sookalduse küla rabakivi 29,0 m 4,3 m 10,3 m 5,4 m
? Truumanni kivi I ehk Kalevipoja kivi I ehk Võnnu Saare Suurkivi I Lääne maakond, Lääne-Nigula vald, Saare küla rabakivi 28,9 m 3,3 m 11,0 m 7,3 m 86 m³[7]
? Jaanukse kultusekivi Harju maakond, Kuusalu vald, Valkla küla rabakivi 28,8 m 2,6 m 10,9 m 7,4 m
? Põlendikukivi Harju maakond, Naissaar rabakivi 28,8 m 7,0 m 10,6 m 7,4 m
? Vahase saare II hiidrahn Saare maakond, Vahase saar rabakivi 28,6 m 4,1 m 10,8 m 7,5 m
? Vahastu Suurkivi ehk Vahastu rändrahn Rapla maakond, Rapla vald, Suurekivi küla graniit 28,5 m 2,7 m 10,0 m 6,0 m
? Kuradisadul ehk Nurmiku tee hiidrahn Tallinn, Pirita linnaosa, Nurmiku tee ääres rabakivi 28,4 m 3,1 m 11,3 m 5,9 m
? Tagaküla Suurkivi Lääne-Viru maakond, Viru-Nigula vald, Letipea küla gneissgraniit 28,2 m 4,5 m 10,0 m 6,1 m
? Neosti hiidrahn Harju maakond, Lääne-Harju vald, Paldiski linn rabakivi 28,0 m 5,0 m 11,2 m 5,2 m
? Kaarnavälja Liukivi ehk Kurkse Suurkivi Harju maakond, Lääne-Harju vald, Laane küla rabakivi 27,9 m 2,6 m 11,1 m 8,4 m
? Lemmikneeme kultusekivi ehk Lemmikneeme II Tallinn, Aegna saar rabakivi 27,9 m 3,3 m 10,0 m 8,1 m
? Rahumäe hiidrahn Tallinn, Rahumäe kalmistu rabakivi 27,8 m 4,2 m 10,7 m 4,5 m
? Kandukivi Harju maakond, Haapse küla juures rabakivi 27,7 m 2,9 m 10,0 m 5,8 m
? Remmelmanni Lodurahn Lääne maakond, Lääne-Nigula vald, Tuksi küla rabakivi 27,5 m 4,6 m 10,1 m 7,2 m
? Ellukivi Lääne-Viru maakond, Viru-Nigula vald, Iila küla graniit 27,4 m 3,0 m 9,3 m 8,1 m
? Sirtsi hiidrahn Ida-Viru maakond, Lüganuse vald, Sirtsi küla migmatiit 27,1 m 2,6 m 10,5 m 6,7 m 75 m³
? Lemmikneeme Nurgaauguga kivi ehk Lemmikneeme I Tallinn, Aegna saar rabakivi 26,8 m 2,5 m 8,7 m 8,0 m
? Kikaste Suurkivi ehk Luunja Suurkivi ehk Kavastu Suurkivi Tartu maakond, Luunja vald, Kikaste küla rabakivi 26,7 m 2,3 m 10,5 m 8,2 m
? Oru lossipargi kivi ehk Oru pargi kivi ehk Jelissejevi kivi Ida-Viru maakond, Toila vald, Pühajõe küla pegmatiit 26,5 m 1,7 m 10,7 m 8,3 m
? Antu kivi Hiiumaa, Villemi küla rabakivi 26,5 m 2,4 m 10,5 m 5,1 m 66 m³
? Rooslepa Põhjarahn ehk Rooslepa Põhjaserva rahn Lääne maakond, Lääne-Nigula vald, Rooslepa küla rabakivi 26,5 m 3,6 m 8,9 m 6,8 m
? Suurupi ranna hiidrahn Harju maakond, Harku vald, Vääna-Jõesuu küla rabakivi 26,4 m 2,6 m 10,4 m 4,8 m
? Merivälja hiidrahn Tallinn, Pirita linnaosa gneiss 26,4 m 3,0 m 10,0 m 5,8 m
? Tammneeme Tiirukivi Harju maakond, Viimsi vald, Tammneeme küla migmatiit 26,2 m 5,5 m 8,9 m 6,8 m
? Õitsekivi Harju maakond, Anija vald, Aavere küla rabakivi 26,1 m 3,7 m 9,7 m 5,2 m
? Paluküla rändrahn Hiiumaa, Paluküla migmatiit 26,0 m 3,3 m 8,9 m 5,1 m
? Iivakivi ehk Vanapagana kivi Viljandi maakond, Mulgi vald, Sudiste küla gneiss 25,7 m 3,0 m 10,5 m 5,8 m 46 m³
? Vissuvere Suurkivi Järva maakond, Türi vald, Vissuvere küla porfüürgraniit 25,6 m 2,7 m 9,4 m 6,7 m
? Eevakivi ehk Pullevere kivi Järva maakond, Järva vald, Mägise küla graniit 25,3 m 3,3 m 9,0 m 8,5 m
? Tõllukivi ehk Haeska Hiiekivi ehk Kalevipoja Lingukivi ehk Sügeliskivi Lääne maakond, Haapsalu linn, Haeska küla rabakivi 25,0 m 3,0 m 10,0 m 8,0 m 82 m³
? Soo-otsa rändrahn Pärnu maakond, Saarde vald, Kikepera küla migmatiit 25,0 m 3,0 m 9,2 m 6,7 m 63 m³[11]
? Laanekivi ehk Tõruvere Laanekivi Tartu maakond, Peipsiääre vald, Tõruvere küla rabakivi 25,0 m 2,8 m 7,6 m 6,0 m
? Leetse Lodukivi (Sarapuu rahn) Harju maakond, Pakri poolsaar rabakivi 24,8 m 4,0 m 10,3 m 5,1 m
? Labidakivi Viljandi maakond, Põhja-Sakala vald, Kibaru küla migmatiit 24,4 m 3,3 m 10,4 m 5,2 m 80 m³

Märkused[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Kuigi Pirrus (2009) Lisas 1 on pikkuseks antud 12,1 m, siis ürglooduse objekti sissekande põhjal pärineb see pikkus 1986. aastast ning E. Pirrus 2000. aastal saanud tulemuseks 11,6 m. Kivi kõrgus ja ümbermõõt on Lisas 1 olevas tabelis antud 2000. aasta tulemustele vastavalt. Seega on ka siin antud pikkusena 2000. aasta tulemus.
  2. Kuigi Pirrus (2009) Lisas 1 on laiuseks antud 9,7 m, siis ürglooduse objekti sissekande põhjal pärineb see pikkus 1986. aastast ning E. Pirrus 2000. aastal saanud tulemuseks 10,5 m. Kivi kõrgus ja ümbermõõt on Lisas 1 olevas tabelis antud 2000. aasta tulemustele vastavalt. Seega on ka siin antud pikkusena 2000. aasta tulemus.
  3. Ürglooduse objekti sissekandes on sarnaste joonmõõtmete juures antud ruumalaks kõigest 199 m³. Pirrus (2009) Tabelis 2 on mahu väärtuse juures küsimärk. Viiding (1986) on andnud mahuks 300 m³.
  4. Võimalik, et Pirrus (2009) Lisas 1 on trükiviga ning õige maht on 294 m³. Kõik teised mahud on seal täpselt samad nagu A. Kumari Eesti Looduses ilmunud artiklites "Kümme suuremat rändrahnu" (7/1979) ja "Suurte rändrahnude teine kümme" (10/1981). Samuti on Ürglooduse raamatu sissekandes antud Ojakivi mahuks 294 m³.
  5. Ürglooduse objekti sissekande põhjal kajastavad esitatud mõõtmed vaid rahnu suuremat, läänepoolset osa
  6. Pirrus (2009) Lisas 1 on mahuna kirjas 242 m³, kuid ürglooduse objekti sissekande põhjal pärineb see maht A. Kumari mõõtmisest 1978. aastast, samas 1987. aastal mõõtis rahnu üle P. Kohava. Ülejäänud rahnu mõõtmed Lisa 1 tabelis vastavad 1987. aasta mõõtmisele, seega on siin tabelis ka mahuks märgitud 1987. aastal saadud tulemus.
  7. Pirrus (2009) Lisas 1 on laiusena kirjas 7,1 m, kuid ürglooduse objekti sissekandes on märgitud, et E. Pirrus mõõtis 2003. aastal laiuseks 5,6 m. Ülejäänud Lisas 1 olevad mõõtmed kattuvad ürglooduse raamatu sissekandega. Seega on siin tabelis kirjas ürglooduse objekti sissekandes olev laius.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Suuroja, Martin; Suuroja, Kalle (2022). "Mitu hiidrahnu on Eestis?". Eesti Loodus (2): 20–23.
  2. Pirrus, Enn (2009). Eestimaa suured kivid. Tallinn: Teaduste Akadeemia Kirjastus.
  3. 3,0 3,1 3,2 Viiding, Herbert (1986). Suurte rändrahnude kirjeldamise juhend. - Abiks loodusevaatlejale, 85. Tartu: Eesti Teaduste Akadeemia.
  4. "Augu Suurkivi". EELIS Infoleht. Vaadatud 25.12.2022.
  5. "Tiirukivi Viinistus". EELIS Infoleht. Vaadatud 25.12.2022.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 "Mustkivi". EELIS Infoleht. Vaadatud 25.12.2022.
  7. 7,0 7,1 "Truumanni kivid". EELIS Infoleht. Vaadatud 25.12.2022.
  8. "Rooslepa Laevarahn". EELIS Infoleht. Vaadatud 26.12.2022.
  9. "Kõrkvere Aavakivi". EELIS Infoleht. Vaadatud 30.12.2022.
  10. "Kaarnakivi". EELIS Infoleht. Vaadatud 25.12.2022.
  11. "Soo-otsa rändrahn". EELIS Infoleht. Vaadatud 26.12.2022.