Eesti Sümfooniaorkestrite Liit

Allikas: Vikipeedia

Eesti Sümfooniaorkestrite Liit (ESOL) on Eesti keelpilli-, sümfoonia- ja sümfoniettorkestrite alaliit.

Liitu kuulub 28 tegutsevat noorte sümfoonia- ja keelpilliorkestrit.

ESOLi peamised eesmärgid on orkestritele festivalide, kontsertide, õppepäevade ja muude ürituste korraldamine, orkestripillide õppe propageerimine, repertuaari- ja infovahetus, rahvusvahelistes projektides osalemine, laulupidude orkestrite repertuaariga tegelemine, uute orkestrite asutamine jms.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti Sümfooniaorkestrite Liit asutati 1999. aastal ja see tegutses aktiivselt paar aastat, korraldades üleriigilisi noorte sümfooniaorkestrite päevi, festivale, kontserte jms.

2010. aasta märtsis liidu tegevus taastati. 2011. aastal aidati korraldada sümfooniaorkestrite esinemist XI noorte laulupeol ja organiseeriti laulupeo eelõhtul noorteorkestrite kontsert Viru Keskuse Katusekinos. 2012. aasta veebruaris korraldas liit noorteorkestrite kontserdi Mustpeade Majas. Lisaks on viimastel aastatel toimunud ka seminar-õppepäevi ja infotunde liidu liikmetele ja teistele Viljandis ja Tallinnas.

21. aprillil 2013 korraldati Narvas suur noorteorkestrite festival, kus kontserdi finaalis esines 160-liikmeline ühendorkester. Selle festivali tulemusena alustas ESOL eestvedamisel tegevust Narva Noorte Sümfooniaorkester.

7. juunil 2013 toimusid noorteorkestrite esinemised Tallinna Raekoja platsil vanalinna päevade raames.

2013. aasta septembris alustas ESOL initsiatiivil ja korraldusel tegevust Tallinna Ülikooli Sümfooniaorkester, mis 2017. aasta seisuga on üle 50-liikmeline aktiivse tegevusega kõrgetasemeline kontserdikollektiiv, kes esinenud ka Lätis, Leedus, Saksamaal, Hollandis ja Belgias.

24. novembril 2013 toimus orkestrite festival Valga Kultuuri- ja Huvialakeskuses eesmärgiga luua Valgamaale maakondlik orkester. Selline orkester nimega Liivimaa Noorteorkester alustaski liidu eestvedamisel tegevust 2014. aasta jaanuaris. 2017. aastal 85 liikmega oli ja on riigi suurim noorte sümfooniaorkester.

Seega on ESOL viimastel aastatel asutanud Eestisse kolm uut noorte sümfooniaorkestrit enam kui 160 mängijaga.

2014. aastal aitas ESOL korraldada sümfooniaorkestrite esinemist üldlaulupeol Tallinnas ja korraldas laulupeo eelõhtul Viru Keskuse Katusekinos rahvusvahelise noorteorkestrite kontserdi, kus esinesid orkestrid Taiwanist, Saksamaalt, Lõuna-Aafrikast ja Eestist. Alates 2014. aasta kevadest on korraldatud orkestrite esinemisi Tallinna Raekoja platsil vanalinna päevade raames, viimati oli esinemas tervelt 12 orkestrit.

Viimaste aastate olulisteks ettevõtmisteks on olnud ka noorteorkestrite festivalide traditsiooni jätkamine. 16. novembril 2014 toimus 8 orkestri osavõtul festival Pärnu Kontserdimajas, mille finaalis esitas 200-liikmeline ühendorkester väga edukalt Jean Sibeliuse "Finlandia" Risto Joosti juhatusel. 19. aprillil 2015 toimus festival Paide Kultuurikeskuses ja seal kõlas ühendorkestri esituses ning Jüri-Ruut Kanguri juhatusel esmaettekandes ESOL tellimusel valminud Pärt Uusbergi uudisteos "Avanemised". 13. veebruaril 2016 toimus VII noorteorkestrite festival Estonia kontserdisaalis, seekord esines 11 noorteorkestrit ning maratonkontserdi finaalis esitati XII noorte laulupeo sümfooniaorkestrite kava.

2015. aasta juunis osales 3 meie noorteorkestrit edukalt ESOL kaasabil X Euroopa Orkestrite Festivalil Cremonas Itaalias ja kontserte anti ka Milano EXPO-l.

Liidu senise tegevuse kahtlemata mahukaim üritus oli 2012. aasta kevadel Tallinnas korraldatud IX Euroopa Orkestrite Festival, kus osales üle 700 harrastus- ja noorteorkestri muusiku 12 Euroopa riigist ja 26 orkestrist. Festivali raames toimusid töötoad kogenud dirigentide juhatusel ja üheksa festivali kontserti, sh suurejooneline lõppkontsert Tallinna Vabaduse Väljakul. Selle suure rahvusvahelise suurürituse korraldamine pälvis osalejailt palju kiidusõnu ja äratas tähelepanu ka Eesti muusikaelus. Eesti Kontserdi ja organisatsiooni Baltic Arts Workshop koostöös toimus ka festivalil osalenud orkestrite nn jätkutuur Peterburis ning esinemised sealsetes esindussaalides.

Eesti Sümfooniaorkestrite Liidu juhatus[muuda | muuda lähteteksti]

Auliikmed ja aastapreemiad[muuda | muuda lähteteksti]

Auliikmed[muuda | muuda lähteteksti]

Detsembris 2016 valiti liidu esimesteks auliikmeteks ESOLi asutaja ja esimene esimees Eve Luha ning kauaaegne pilliõpetaja ja Pärnu Muusikakooli keelpilliorkestri dirigent Mati Uffert.

Aastapreemiad[muuda | muuda lähteteksti]

Alates 2014. aastast tunnustab Eesti Sümfooniaorkestrite Liit aastapreemia väljaandmisega möödunud aasta aktiivset tegijat, noorte sümfoonia- või keelpilliorkestri õpetajat, dirigenti, korraldajat või tervet kollektiivi.

Laureaadid[muuda | muuda lähteteksti]

  • 2014
    • Tonio Tamra – pühendunud tegevuse eest noorte sümfooniaorkestrite arendamisel ja muusikaõppe korraldamisel.
  • 2015
    • Jüri-Ruut Kangur – pühendunud tegevuse eest noorte sümfooniaorkestrite arendamisel ning orkestripilliõppe propageerimisel.
    • Tallinna Ülikooli sümfooniaorkester – aktiivse, mitmekesise ja mahuka kontserttegevuse eest 2014. aastal.
  • 2016
    • Kaido Otsing – pühendunud tegevuse eest noorteorkestrite dirigendina ja kontsertide korraldajana ning metsasarveõpilaste koolitamisel.
  • 2017
    • Riivo Jõgi – aktiivse kontserttegevuse ja pühendunud töö eest laste- ja noorteorkestritega 2016. aastal.
    • Katrin Talmar – orkestripedagoogi preemia pühendunud ja tulemusrikka töö eest Tallinna Muusikakoolis ning laulupeo repertuaari koolitusprojekti vedamise eest.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]