Eesti Rahva Muuseumi peahoone

Allikas: Vikipeedia
Mine navigeerimisribale Mine otsikasti
Eesti Rahva Muuseumi peahoone on arhitektuuriliselt stiililt maakraapija
Hoone öisel ajal

Eesti Rahva ­Muuseumi peahoone on Eesti Rahva Muuseumi uus peahoone Tartus Raadil, mis asub haldusjaotuslikult nii Tartu linna kui ka Tartu valla Tila küla maa-alal.

Aastal 2006 võitsid arhitektid Dan Dorell, Lina Ghotmeh, Tsuyoshi Tane ERM-i uue peahoone saamiseks korraldatud rahvusvahelise arhitektuurivõistluse projektiga "Memory Field" (e.k 'mälestuste väli').

Muuseumihoone pikkus on 355,8 meetrit, laius 71,7 meetrit ning kõrgus vahemikus 2,4–15,3 meetrit. Tegu on niinimetatud maakraapijaga (groundscraper).

Muuseumi uus peahoone avati pidulikult 29. septembril 2016. Külastajatele avati uksed 1. oktoobril 2016.

Hoone rajamine läks koos käibemaksuga kokku maksma 87,3 miljonit eurot. Sealhulgas kulus projekteerimisele 7 miljonit, ehitusele 70,6 miljonit ning sisustusele ja tehnoloogiatele 7 miljonit eurot.[1]

Hiljem on muuseumihoone juurde hakatud rajama eluhooneid, mis on pälvinud linnaplaneerijate, arhitektide ja kultuuriinimeste seas negatiivset tähelepanu.[2][3]

Mõned paigutatud esemed[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]