Ees-Aasia muuseum

Allikas: Vikipeedia
Fragment Babülonis asunud Nebukadnetsar II palee troonisaali 56 meetrit laiast fassaadist. Värvitud glasuuritud tellised. (604–562 eKr)

Ees-Aasia muuseum (saksa keeles Vorderasiatisches Museum Berlin) on maailma tuntumaid arheoloogiamuuseume. Muuseum asub Berliini keskel Spree jõel asuval Museuminseli saarel Pergamoni muuseumi lõunatiiva esimesel korrusel.

Kogud[muuda | muuda lähteteksti]

Fragment bareljeefist Dareios I palee seintelt Susas, mis kujutab Pärsia surematuid. Glasuuritud tellis. (U 510 eKr)

Ees-Aasia muuseumi kogudest suuremat huvi pakuvad Babüloni Ištari värav ja sellega külgnenud protsessioonitee säilinud elemendid, Etemenanki tsikuraadi jäänused, Uruki Eanna ja Anu templite fragmendid, Nebukadnetsar II troonisaali fragmendid. Peale selle on muuseumis hoiul suur hulk pitsateid ja kiilkirjatahvleid.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Muuseumis on 14 väljapanekusaali kogupinnaga üle 2000 ruutmeetri, kus eksponeeritakse Saksa ekspeditsioonide käigus Ees-Aasiast saadud arheoloogilisi leide. Eksponaatide vanus ulatub 8000 aastani ja leiud pärinevad territooriumilt, mis vastab tänapäeva Iraagi, Süüria ja Türgi territooriumile.

Muuseumis on Sumeri, Babüloonia, Assüüria ja Ida-Anatoolia kultuuri esindavaid eksponaate. Kogude aluseks on leiud, mis on saadud Urukist, Šuruppakist, Assurist, Hattusast, Amarnast, Halaffist, Samalist, Rusahinilist ja Babülonist. Samuti on muuseumi kogudes hilisemate väljakaevamiste leide Nimrodist, Niinivest, Susast ja Persepolisest, mis esindavad sumerlaste, akadlaste, babüloonlaste, assüürlaste, hetiitide ja aremealaste kultuuri.

Saksa ekspeditsioone rahastas ja pani kokku Saksa Orientaalselts (Deutsche Orient-Gesellschaft). Leiud viidi Saksamaale.