ELi avatud andmete portaal

Allikas: Vikipeedia
ELi avatud andmete portaal
Arendaja Euroopa Liidu Väljaannete Talitus
Tüüp avaliku teenistuse portaal ja institutsiooniline teave
Väljalaske kuupäev detsember 2012
Veebileht data.europa.eu/euodp/et

ELi avatud andmete portaali vahendusel saate juurdepääsu ELi institutsioonide, ametite ja muude asutuste avaldatud avalikele andmetele. Teavet võib kasutada ja taaskasutada nii ärilistel kui ka mitteärilistel eesmärkidel.

Portaal on üks ELi avatud andmete strateegia põhivahend. Lihtne ja tasuta juurdepääs andmetele edendab nende innovaatilist kasutamist ja suurendab Seemajanduslikku potentsiaali. Samuti on portaali eesmärk muuta institutsioonid ja muud ELi asutused läbipaistvamaks ja vastutavamaks.

Õiguslik alus ja portaali töö algus[muuda | muuda lähteteksti]

2012. aasta detsembris tööd alustanud portaal loodi ametlikult komisjoni 12. detsembri 2011. aasta otsusega 2011/833/EL komisjoni dokumentide taaskasutamise kohta, et edendada andmete kättesaadavust ja taaskasutust.

Selle otsuse kohaselt kutsutakse kõiki ELi institutsioone üles avaldama oma teabe, nagu avatud andmed, ja tegema selle võimaluse korral avalikkusele kättesaadavaks.

Portaali operatiivjuhtimisega tegeleb Euroopa Liidu Väljaannete Talitus. ELi avatud andmete poliitika rakendamise eest vastutab aga Euroopa Komisjoni sidevõrkude, sisu ja tehnoloogia peadirektoraat.

Funktsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

Portaal võimaldab ühiste metaandmete kataloogi kaudu igaühel hõlpsasti andmeid otsida, uurida, linkida, alla laadida või nii ärilistel kui ka mitteärilistel eesmärkidel taaskasutada. Portaali kaudu on kasutajatel juurdepääs ELi institutsioonide, ametite ja muude asutuste veebisaitidel avaldatud andmetele.

Semantilised tehnoloogiad pakuvad uusi funktsioone. Metaandmete kataloogis saab teha otsinguid interaktiivse otsingumootori (rubriik „Andmed“) ja SPARQL-päringute (rubriik „Lingitud andmed“) abil.

Kasutajad saavad portaali jaoks andmeid soovitada ja anda tagasisidet kättesaadavate andmete kvaliteedi kohta.

Kasutajad saavad hõlpsasti soovitada andmeid, mis peaksid portaalis olema

Kasutajaliides on 24 ELi ametlikus keeles, kuid enamik metaandmetest on praegu kasutatav piiratud arvus keeltes (inglise, prantsuse ja saksa). Osa metaandmetest (nt andmete esitajate nimed, geograafiline ulatus) on tõlgitud 24 keelde.

Kasutustingimused[muuda | muuda lähteteksti]

ELi avatud andmete portaal selgeks 60 sekundiga

Enamiku ELi avatud andmete portaali kaudu kättesaadavate andmete puhul kehtib portaali Europa õigusteave. Andmeid võib üldjuhul nii ärilistel kui ka mitteärilistel eesmärkidel tasuta taaskasutada, tingimusel et viidatakse allikale. Väga piiratud hulga andmete taaskasutamise suhtes kohaldatakse eritingimusi, mis on peamiselt seotud isikuandmete ja intellektuaalomandi õiguse kaitsega. Iga andmehulga puhul on esitatud link eritingimuste juurde.

Kättesaadavad andmed[muuda | muuda lähteteksti]

ELi avatud andmeid kasutades loodud rakendusi saab jagada ELi avatud andmete portaalis, et suurendada nende nähtavust.

Portaal sisaldab väga laia valikut kvaliteetseid avatud andmeid ELi eri poliitikavaldkondadest, sh majandus, tööhõive, teadus, keskkond ja haridus. Nende olulisust on rõhutatud ka G8 riikide avatud andmete hartas.

Praeguseks on oma andmehulgad (kokku üle 11 700) teinud kättesaadavaks 70 ELi institutsiooni, asutust ja osakonda (nt Eurostat, Euroopa Keskkonnaamet, Teadusuuringute Ühiskeskus ja muud Euroopa Komisjoni peadirektoraadid ning ELi ametid).

Portaalis on ka rakenduste galerii ja visualiseerimiskataloog (kättesaadav alates 2018. aasta märtsist).

Galeriist leiavad kasutajad rakendusi, mis kasutavad ELi andmeid ja mille on välja töötanud ELi institutsioonid, ametid ja muud asutused või kolmandad isikud. Asjaomased rakendused on esitatud nii nende informatiivsuse tõttu kui ka näitena sellest, milliseid rakendusi on andmete abil võimalik luua.

Visualiseerimiskataloogist leiavad kasutajad visualiseerimistööriistu, õppematerjale ja taaskasutatavaid visualiseerinuid nii algajatele kui ka edasijõudnud kasutajatele.

Euroopa metsaandmete keskuse (EFDAC) kohandatud veebikaardirakendus võimaldab EFDAC käsutuses olevate ja Teadusuuringute Ühiskeskuse koostatud kaartide ning geoandmete visualiseerimist. Kasutajad saavad kaartidel ja andmetes navigeerida ning päringuid teha.

Portaali arhitektuur[muuda | muuda lähteteksti]

Portaal põhineb avatud lähtekoodiga rakendustel, nagu sisuhaldussüsteem Drupal ja organisatsiooni Open Knowledge Foundation poolt väljaarendatud andmekataloogi tarkvara CKAN. RDF-andmebaasina kasutatakse Virtuosot ning portaalil on SPARQLi lõpp-punkt.

Metaandmete kataloog järgib selliseid rahvusvahelisi standardeid nagu Dublin Core, DCAT-AP (Data Catalog Vocabulary) ja ADMS (Asset Description Metadata Schema).

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]