EOD

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt EBook on Demand)

EOD (ingliskeelsest nimetusest eBook on Demand – "e-raamat nõudmisel") on teenus, millega pakutakse raamatukogude lugejatele võimalust tellida autoriõiguste kaitse alt vabast raamatust kvaliteetne PDF-vormingus digitaalkoopia ehk e-raamat.

Euroopa raamatukogud säilitavad miljoneid aastatel 1500–1900 välja antud raamatuid, millega nende väärika ea ja harulduse tõttu saab sageli tutvuda ainult raamatukogus. EOD-teenuse eesmärk on digiteerida lugejate soove arvestades miljonid trükised ning teha need e-raamatu failidena kättesaadavaks.

EOD juhtlause on "Kingi raamatule uus elu!"

Teenuse taustast[muuda | muuda lähteteksti]

EOD-teenust pakuvad Euroopa raamatukogud Euroopa Liidu kaasrahastatud koostööprojekti raames alates 2007. aasta märtsist. Tänaseks osaleb teenusevõrgustikus üle 30 Euroopa raamatukogu. Projekti koordinaator on Tirooli Ülikooli- ja Piirkonnaraamatukogu, mis asub Austrias Innsbruckis. Eestist osalevad projektis Eesti Rahvusraamatukogu ja Tartu Ülikooli Raamatukogu.

Teenuse osutamise põhimõtted[muuda | muuda lähteteksti]

EOD e-raamatuid saab tellida raamatutest, mille autoriõiguste kaitse kehtivuse tähtaeg on lõppenud. Peamiselt on need trükised ilmunud aastail 1500–1900. Mõned raamatukogud pakuvad teatud tingimustel ka enne ja pärast nimetatud perioodi ilmunud raamatute digiteerimisvõimalust, näiteks teadlaste või nägemispuudega inimeste ja pimedate tarbeks.

Digiteeritakse trükiseid, mille füüsiline seisund võimaldab nende skaneerimist.

Tulemuseks saadakse PDF-vormingus e-raamat. Pärast 1800. aastat avaldatud raamatute puhul saab lisaväärtusena rakendada täistekstotsingut, mis võimaldab e-raamatus otsida sõnu või sõnaosi, kopeerida teksti ja pilte ning kleepida neid teistes programmides loodud failidesse. E-raamatuid on arvutiekraanil mugav lehitseda, soovi korral saab neid välja trükkida.

E-raamat kuulub tellijale, kes võib seda kasutada isiklikul otstarbel, kuid mitte levitada ärilisel eesmärgil.

On algatatud sarnane projekt EODOPEN, selle alla kuuluvad teosed, millele kehtib autorikaitse periood.[1]

E-raamatute tellimise kord[muuda | muuda lähteteksti]

Raamatute tellimiseks on lihtsaim moodus kasutada EOD ühisotsingumootorit. Selle kaudu on võimalik otsida teavikuid korraga enamuse partnerraamatukogude e-kataloogidest.

Raamatuid võib otsida ka eraldi konkreetsete võrgustikuga liitunud raamatukogude e-kataloogidest (Eestis toimub see e-kataloogi ESTER kaudu), mille kirjetesse on e-raamatu tellimisvormile pääsemiseks lisatud standardne EOD nupp. Kõiki raamatuid, mille kirjes sisaldub viide EOD teenusele (nupp "eod: digital on request", eesti keeles "eod: telli digitaalkoopia"), saab seda väljaannet veebis tellida.

E-kataloogides puuduvatest raamatutest saab e-raamatu tellida võrgustikuga liitunud raamatukogust e-posti või telefoni teel.

Tellimine on tasuline, iga teenust pakkuv raamatukogu määrab digitaalkoopia hinna, arvestades võrgustikus ja oma riigis väljakujunenud hindu. Enne tellimuse esitamist saab teenuse andmebaasis vaadata automaatselt lehekülgede arvu põhjal arvestatud konkreetse e-raamatu hinda, soovi korral saab küsida täpse hinnapakkumise. Tellimus täidetakse üldjuhul 10 tööpäeva jooksul.

Valminud e-raamatud lähevad PDF-kujul raamatukogude digitaalarhiividesse (Eesti Rahvusraamatukogust tellitud raamatute failid digitaalarhiivi DIGAR ja Tartu Ülikooli Raamatukogust nende repositooriumisse DSpace), kus need on huvilistele vabalt kättesaadavad. Nii toetab iga e-raamatu tellija kultuuripärandi säilimist ja teistele loetavaks tegemist.

Liitunud raamatukogud[muuda | muuda lähteteksti]

Austria

Eesti

Portugal

Prantsusmaa

Rootsi

Saksamaa

Slovakkia

Sloveenia

Šveits

Taani

Tšehhi Vabariik

Ungari

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. EODOPEN Tartu Ülikooli raamatukogus https://utlib.ut.ee/eodopen