Dunteni mõis

Allikas: Vikipeedia

Dunteni mõis (saksa keeles Duntenhof) oli suvemõis Tallinnas Tondil.[1] Ala jääb tänapäeval Tondi tänava (saksa keeles Duntenstraße, vene keeles Дунтенская ул.) aadressidele 82, 84, 86, 88 ja 90.

17. sajandi keskel jagati Kristiine heinamaa ehk Linnu tee ja Mustamäe tee, Endla ja Koskla tänava ning Pärnu maantee ja Tondi tänava vaheline ala Rootsi kuninganna Kristina käsul 32 heinamaatükiks. Tallinna bürgermeister (1688–1696) Jobst Dunte rajas 18. sajandi lõpul piirkonda suvemõisa ja suvemõisa hakkas kohalik rahvas õige pea Tondiks kutsuma ja nii kinnistus põnev nimi kogu eeslinnale[2].

Tondi mäe kõrgendikul paiknenud Dunteni suvemõisa järgi on nimetatud ka Tondi tänav.

Suvemõis asus tänapäeva Tondi kasarmute vastas. 1910.–1914. aastal ehitati Tondile Peeter Suure merekindluse personali jaoks suur sõjaväelinnak. Selle ehitus algas 1910. aastal, kuid suurem ehitamine algas 1912. aastal. Peeter Suure merekindluse suurtükipolgule mõeldud suured kahekorruselised punastest tellistest ja paekivist kasarmud ehitati pärast endise Dunteni suvemõisa maa-ala sundvõõrandamist. Suvemõis lammutati 1970. aastatel ja tänapäeval on säilinud vaid osa Tondi pargist, vaevumärgatavad jäljed kunagisest tiigist ja aednikumaja[3].

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]