Draakoni ordu

Allikas: Vikipeedia
Draakoni Ordu sümbol
Draakoni Ordu embleem (restaureeritud)

Draakoni ordu (ladina keeles Societas Draconistarum 'drakonistide selts') oli valitud aadlikest koosnev monarhistlik rüütliordu[1], mille asutas 1408. aastal Sigismund von Luxembourg, kes oli siis Ungari kuningas (v. 1387–1437) ja sai hiljem Püha Rooma keisriks (v. 1433–1437). See moodustati ristisõdade ordude eeskujul, selle initsiaatoritelt nõuti risti kaitsmist ja ristiusu vaenlaste, eriti Osmanite riigi vastu võitlemist.

Ordu õitses 15. sajandi esimesel poolel, peamiselt Saksamaal ja Itaalias. Pärast Sigismundi surma 1437. aastal vähenes selle tähtsus Lääne-Euroopas. Pärast Konstantinoopoli langemist 1453. aastal jätkas see oma rolli Ungaris, Horvaatias, Albaanias, Serbias ja Rumeenias, kus Osmanite sissetungid olid peamised. Valahhia vürst Vlad II Dracul, Vlad Dracula isa, võttis oma nime Draakoni ordu järgi.

Alates 1418. aastast kuni Luxembourgi Sigismundi surmani oli ordu sümbolil täiendav silt tekstiga: "O quam misericors est deus justus et pius" ("Oo, kui halastav ja õiglane on Jumal"). Läbi aegade ordu sümbol muutus, kuid alati oli sellel draakon ja rist (algselt oli see punane rist hõbedasel väljal).

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Florescu and McNally, Dracula, Prince of Many Faces. pp. 40–2.