Domus Aurea

Allikas: Vikipeedia
Domus Aurea sissekäik
Kaheksanurkne söögisaal

Domus Aurea (ladina keeles 'kuldne maja') ehk Kuldpalee[1][2] oli palee Roomas, mille lasi ehitada keiser Nero aastal 64, pärast Rooma põlemist, ühe varasema palee Domus Transitoria asemele. 68. aastaks valminud hoone[3] sarnanes enam maamõisa kui linnamajaga ja kogu paleekompleksi pindala oli ligi 120 hektarit[4].

Palee on tuntud silmapaistvate seina- ja laemaalingute poolest. Väikesed toad ja koridorid on üleni maalingutega kaetud, või on seinad olnud kaetud marmorplaatidega või kullatud. Maalingute stiil on nn. neljas ehk fantaasiastiil, mis ühendab varasemate stiiliperioodide elemente ja milles esinevad keerukad meelevaldsed kombinatsioonid ornamentidest ja figuuridest, nn groteskid[5]. Domus Aurea söögisaal on varaseim kaheksanurkse põhiplaaniga kuppelehitis, ühtlasi esimene teadaolev kuppel paleearhitektuuris.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. H. Hiiop. Maalingud Voltveti mõisas. Muinsuskaitse aastaraamat 2011
  2. http://moisakoolid.wiseman.ee/ekraan3
  3. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 14. jaanuar 2020. Vaadatud 14. jaanuaril 2020.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  4. https://de.phaidon.com/agenda/art/articles/2018/june/05/the-buried-pleasure-palace-loved-by-michelangelo-and-raphael/[alaline kõdulink]
  5. http://www.hellenicaworld.com/Italy/RomanEmpire/Art/de/RoemischeWandmalerei.html

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]