Dominic Cooper

Allikas: Vikipeedia

Dominic Edward Cooper (sündinud 2. juunil 1978 Londonis) on inglise näitleja. Ta on mänginud filmides (sh seriaalides), teatris ja kuuldemängudes.

Ta on näidelnud filmis "Mamma Mia!" ja selle järjes "Mamma Mia! Hakkab jälle pihta". Dominic on mänginud noort Howard Starki Marvel Cinematic Universe'i filmides, sealhulgas filmis "Captain America: The First Avenger" ja teleseriaalis "Agent Carter".

Lapsepõlv ja noorus[muuda | muuda lähteteksti]

Cooper sündis ja kasvas üles Londonis Greenwichis lasteaiaõpetaja Julie (sündinud Heron) ja oksjonikorraldaja Brian Cooperi peres. Tal on kaks venda, Simon ja Nathan (kes on muusik bändis The Modern), ning poolvend James ja poolõde Emma. Tema vanavanaisa oli filmi entusiast E. T. Heron, kes andis välja ajalehte Kinematograph Weekly.

Dominic õppis John Balli algkoolis Londonis Blackheathis ja seejärel Thomas Tallise koolis Kidbrooke'i lähedal. Seejärel õppis Cooper Londoni muusika- ja draamakunsti akadeemias (LAMDA) näitlemist ja filmi toimetamist. Kooli lõpetas ta 2000. aastal.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Dominic näitles kõigepealt seriaalides ja filmides, kuid 2001. aastal tegi ta debüüdi Suurbritannia rahvusteatris etendunud näidendis "Mother Clap's Molly House". Cooper mängis Alan Bennetti näidendis "The History Boys" Dakinit juba selle esimesest lugemisest. Ta käis esinemas Broadwaynis, Sydneys, Wellingtonis ja Hongkongis. Tal on olnud tähtsad rollid Suurbritannia rahvusteatris, kus ta mängis peategelast Will Parryt, telesarjades "Down To Earth" ja "Sense & Sensibility".

2008. aastal mängis ta Skyd filmis "Mamma Mia!", kus esitas ka mitu laulu. Cooper mängis 2009. aastal filmides "An Education" ja "Freefall" ning mängis ka Hippolytust rahvusteatris etendunud tragöödias "Phèdre". Cooper taasesitas Sky rolli 2018. aastal linastunud filmi "Mamma Mia!" järjes "Mamma Mia! Hakkab jälle pihta".

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

2006. aastal esitati Cooper Drama Desk Awardile näitlejatöö eest näidendi "The History Boys" Broadway-versioonis. Lisaks kandideeris ta Briti iseseisva filmi auhinnale, Briti filmikriitikute ringi auhinnale, Londoni kriitikute ringi filmiauhinnale ja impeeriumipreemiale rolli eest filmis, mis loodi näidendi "The History Boys" põhjal.

Samuti on tunnustatud Cooperi teletööd. 2014. aastal nomineeriti ta parima miniseriaali või telefilmi näitleja Satellite Awardile rolli eest miniseriaalis "Fleming". 2015. aastal kandideeris ta Saturn Awardile Howard Starki rolli eest teleseriaalis "Agent Carter".

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Cooper jagas oma kolleegi James Cordeniga korterit, kuni Corden alustas pereelu Julia Careyga. Cooper on Cordeni esimese lapse Maxi ristiisa.

Cooper käis kohtamas "Mamma Mia!" kaasnäitleja Amanda Seyfriediga aastatel 2008–2010. 2010. aastast oli Cooper suhtes näitleja Ruth Neggaga. Nad elasid koos Londonis Primrose Hillis. Nende suhe kestis viis aastat. Negga on rääkinud, et nende suhte purunemisest teada saamiseks kulus ajakirjandusel palju aega, nimelt olevat seda uudisena jagatud alles 2018. aasta aprillis.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]