Digitaalkuju

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Digitaalne kuju)

Digitaalkuju ehk digitaalne kuju (inglise keeles digital form[1]) on andmete (tekst, pilt, audio- ja videosignaal) esitus digitaalsel ehk numbrilisel kujul (inglise keeles on digit number), täpsemalt kahendsüsteemi numbritega 1 ja 0 (neid nimetatakse siin bittideks). Andmete teisendamist digitaalkujule nimetatakse digiteerimiseks.[2]

Andmeid digiteeritakse seepärast, et neid oleks hõlpsam töödelda ja talletada, samuti kaovabalt (moonutusteta) edastada internetti ja mobiilsidet kasutades. Et digitaalkujul edastatud infot saaks kasutada, teisendatakse see vastuvõtuseadmes (arvutis, mobiiltelefonis) tagasi loetavaks tekstiks, nähtavaks pildiks ja kuuldavaks heliks.

Vahepeal digitaalkujule üle viidavate andmeobjektide nimetuse algul võib olla digitaalne, digitaal- ja/või digi-, näiteks:

Mõnel juhul võib analoogkuju üldse puududa, näiteks digiallkiri, digiraha, või siis põhineb tegevus digitaaltehnikal (digitaalne jalajälg) või digivahendite (arvuti, internet) kasutamisel (digitaalne kirjaoskus).

Kuna andmeüksuste digitaalkujud saadakse ja neid töödeldakse elektroonika vahenditega, siis on digitaalsega samas tähenduses kasutusel ka elektrooniline ehk elektroonne, elektron- ja e-:

Viited[muuda | muuda lähteteksti]