Devolutsioonisõda

Allikas: Vikipeedia
Louis XIV kaevikut külastamas
Charles Le Bruni maal (1667)

Devolutsioonisõda (24. mai 16672. mai 1668) oli sõda Louis XIV aegse Prantsusmaa ja Habsburgide Hispaania vahel Hispaania Madalmaades. See lõpetati Aacheni rahuga.

1659 sõlmiti Püreneede rahu, mis lõpetas Hispaania-Prantsuse sõja. Rahulepingu järgi pidi Prantsuse kuningas Louis XIV abielluma Hispaania kuninga Felipe IV tütre Maria Theresaga. Hispaaniale kuulusid tollal suured valdused mitmel pool Prantsusmaa piirialadel ja selleks, et vältida mõne nendest printsessi kaasavaraks kuulutamist Prantsusmaa poolt, loobus Maria Theresa pärimisõigusest. Tasuks lubas Hispaania maksta kaasavara rahas pool miljonit kuldeküüd. Kuid see raha jäigi maksmata.

Felipe IV esimesest abielust Prantsusmaa Isabeliga sündis 8 last, kellest Maria Theresa oli noorim ja ainus täiskasvanuks saanud laps. Hiljem abiellus Felipe Austria Marianaga ja sai 6 last, kellest kõigi sugu suri poole sajandi jooksul välja, kuid Püreneede rahu sõlmimise ajal polnud see veel teada, siis oli mitu Mariana last elus ja üks sündis hiljem juurdegi.

Prantsuse juristid leidsid vähetuntud seaduse nimega Jus Devolutionis, mille kohaselt olevat pärimisõigus ainult esimesest abielust sündinud lastel. Ühtlasi väitis Louis, et kuna tema naise kaasavara on maksmata, siis on tema pärimisõigusest loobumine kehtetu ja järelikult on Maria Theresa oma isa ainus pärija, mis annab Louis'le õiguse nõuda suurt territoriaalset kaasavara. Selleks nimetas ta Belgias asunud Hispaania valdusi, sest pidas neid sõjaliselt kergemini hõivatavateks.

Konflikt märkis Prantsusmaa-Hollandi liidu lõppu ja oli esimene laienemiseks ette võetud Prantsuse sõdadest, mis kujundasid Euroopat järgneva poolsajandi jooksul.