Daniel (Rootsi prints)

Allikas: Vikipeedia
Prints Daniel (2010)

Daniel (Olof Daniel Westling Bernadotte; sünninimi Olof Daniel Westling; sündinud 15. septembril 1973 Örebros) on Rootsi prints, Västergötlandi hertsog. Ta on Rootsi kroonprintsessi Victoria abikaasa alates 19. juunist 2010.

Prints Daniel on varem tegutsenud personaaltreeneri ja ettevõtjana.

Noorpõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Daniel Westling sündis Örebros. Ta sündis samal päeval, mil suri kuningas Gustaf VI Adolf ja troonile tõusis Westlingi tulevane äi kuningas Carl XVI Gustaf.[1]

Westling kasvas üles Gävleborgi läänis asuvas Ockelbo asulas. Gümnaasiumiõpilasena töötas ta suviti Ockelbo vanadekodus.[2][3] Sandvikenis asuva Hammargymnasiet-nimelise keskkooli lõpetas ta 1991. aastal. Pärast sõjaväeteenistuse läbimist töötas ta aasta erivajadustega lapsi õpetavas koolis.[2]

1994. aastal kolis ta Stockholmi, et õppida Värmdös asuvas õppeasutuses kaheaastase programmi raames spordipedagoogikat.[3] Pärast õpinguid läbis ka personaaltreeneri koolituse.

Edasi asutas ta mitu jõusaali (firmad Master Training ja Balance), töötas treeneri ja konsultandina ning oli tegev mitme ettevõtte juhatuses.[2][3] Westlingi osalusel asutatud luksusspordiklubi Master Training on suunatud jõukamale klientuurile.[3]

Abielu[muuda | muuda lähteteksti]

Westling tutvus kroonprintsess Victoriaga viimase õe kaudu – printsess Madeleine soovitas Victoriale Westlingi personaaltreeneri teenuseid.[3] 2002. aasta suvel sai avalikuks Victoria ja Westlingi suhe. Kokku koliti 2007. aastal.

19. juunil 2010 toimusid kroonprintsess Victoria ja prints Danieli pulmad. Laulatus toimus Victoria vanemate 34. pulma-aastapäeval. 15. novembril 2010 kolis paar elama Solnas asuvasse Haga lossi.

Neil on kaks last. 23. veebruaril 2012 sündis tütar, kellele pandi nimeks Estelle Silvia Ewa Mary ning kes sai Östergötlandi hertsoginna tiitli. 2. märtsil 2016 sündis poeg Oscar Carl Olof, kes sai Skåne hertsogi tiitli.

Kroonprintsess Victoria ja prints Daniel külastasid Eestit 2014. aasta oktoobris[4] ja 2018. aasta augustis.[5]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

27. mail 2009 siirati Westlingile neer. Uue neeru loovutas Danielile ta isa Olle[6].[7] Siirdamiseni viinud neeruhaigus on kaasasündinud, kuid ei ole pärilik.[8]

Prints Danielile meeldib golfi mängida ja suusatada.[2]

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

2011. aastal andis president Toomas Hendrik Ilves talle Maarjamaa Risti I klassi teenetemärgi.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. A prince consort in waiting: Daniel of Sweden. royalcentral.co.uk
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Husband. victoriabernadotte.com
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Han fick prinsessan – sagan om Daniel. Arbetarbladet
  4. Rootsi kroonprintsess Victoria visiit Eestisse. ERR Arhiiv
  5. President Kaljulaid kohtus Kadriorus Rootsi kroonprintsess Victoria ja prints Danieliga. president.ee
  6. "Rootsi kroonprintsessi abikaasa kommenteeris oma tõsist haigust: võtan iga päev ravimit". Kroonika. Vaadatud 31. augustil 2023.
  7. Prince Daniel of Sweden breaks his silence about his kidney transplant. Hello Magazine
  8. Westling claims kidney illness 'not hereditary'. The Local