Contra (mäng)

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib videomängust. Teiste tähenduste kohta vaata lehekülge Contra (täpsustus).

Contra
Arendaja Konami
Väljaandja Konami
Platvorm Arcade, NES, PC, Wii
Väljalaskeajad 1987
Žanr külgvaates tulistamine

"Contra" (tuntud ka kui "Gryzor" või "Kontora") on külgvaates tulistamismängude sari, mis loodi algselt aastal 1987 Arcade'i mänguna.

Esimesed koduversioonid loodi NESile aastal 1988. "Contra" on klassikaline külgvaates mäng, mille eesmärgiks on võidelda end läbi tasemete ja mitte surma saada. Iga taseme lõpus peab mängija võitlema bossiga, et pääseda mängus edasi. Mängudel on erinevad sündmustikud, aga nad on siiski omavahel seotud ja peamiseks sarja läbivaks ülesandeks on Maa päästmine tulnukate invasiooni käest.

"Contra" sarja mängud[muuda | muuda lähteteksti]

  • Contra (Arcade, NES, MSX2, DOS, C64, CPC, ZX) (1987)
    "Contra" on sarja esimene mäng. Mäng koosnes 8 tasemest, millest 2 olid 3D-vaates baasitasemed, kus mängija pidi võitlema läbi vastase baasi. Jaapanis avaldati mäng Kontora nime all. Lisaks oli Jaapani versioonis mitmeid funktsioone, mis Ameerika versioonis puudusid, nagu lisatud storyline, eriefektid ja gameplay muudatused.
  • "Super Contra" (Arcade, NES, DOS, Amiga) (1988)
    Tuntud ka kui "Contra 2" ja Euroopas "Probotector 2", oli järg esimesele mängule seerias. Peamine muudatus eelmisest mängust oli see, et baasitasemete 3D-vaade asendati pealtvaates tasemetega.
  • "Operation C" (Game Boy) (1991)
    "Operation C" on esimene "Contra" mäng, mis tehti kaasaskantavale konsoolile. Gameplay on üldiselt sarnane kahe eelmise mängu omaga, üheks oluliseks muutuseks oli see, et mängus võeti kasutusele uus relv – jälitav rakett.
  • "Contra III: The Alien Wars" (SNES, Game Boy, Game Boy Advance) (1992)
    "Contra III" võimaldab mängijal ronida mööda seinu ja redeleid ning kanda kaasas korraga kahte relva, samuti ka pomme, mis hävitasid kõik ekraanil olevad vaenlased. Lisaks klassikalisele SNES-i versioonile loodi hiljem ka Game Boy versioon "Contra: The Alien Wars"; ja Game Boy Advance port "Contra Advance: The Alien Wars EX", kus pealtvaates tasemed asendati tasemetega mängust "Contra: Hard Corps".
  • "Contra Force" (NES) (1992)
    Esimene "Contra", mis võimaldas mängijal valida oma tegelast selliste hulgast, kes olid kõik eri võimetega ja sisaldas erilist relvade süsteemi. Mängijal oli võimalik kutsuda appi ka AI juhitav liitlane. Erinevus võrreldes eelmiste mängudega oli see, et mäng on täiesti eraldi üldisest "Contra" sarju läbivast storyline'st. Näiteks ei sisaldanud see mäng üldse tulnukaid. Algselt ei olnudki plaanis avaldada mängu "Contra" sarjas, vaid täiesti eraldi mänguna, mis pidanuks kandma pealkirja "Arc Hound".
  • "Contra: Hard Corps" (Mega Drive/Genesis) (1994)
    Esimene "Contra" mäng Sega platvormile. "Hard Corps" sisaldab erinevaid tegelasi, kel kõigil on erinevad relvad ja võimed. Mängus on ka storyline, mille kulg sõltub mängija tehtavatest valikutest.
  • "Contra: Legacy of War" (PlayStation, Sega Saturn) (1996)
    Esimene katse luua täiesti 3D-graafikaga "Contrat". Mängu gameplay erines oluliselt varasemate mängude omast.
  • "C: The Contra Adventure" (PlayStation) (1998)
    Mäng sisaldab nii külgvaates kui ka 3D-tasemeid, samuti ka ühte pealtvaates taset. Ainus konsoolimäng, millel puudub mitme mängija võimalus. "C: The Contra Adventure" avaldati ainult Põhja-Ameerikas.
  • "Contra: Shattered Soldier" (PlayStation 2) (2002)
    Sisaldab külgvaates gameplay'd ja 3D-graafikat. Mängu relvade süsteemi on muudetud, nii et mängijal on 3 relva, mille vahel valida. Mäng andis vastavalt mängija sooritusele iga taseme lõpus hinnangu.
  • "Neo Contra" (PlayStation 2) (2004)
    "Neo Contra" on esimene "Contra", mis koosneb ainult pealtvaates tasemetest.
  • "Contra 4" (Nintendo DS) (2007)
    Gameplay edastatakse Nintendo DS-i kahel ekraanil ja mängijal on nüüd visatav konks, mille abil ronida. Relvi on mängijal võimalik mängu jooksul täiustada. "Contra 4" sisaldab ka klassikalisest mängust tuntud 3D-vaates tasemeid.
  • "Contra ReBirth" (Nintendo Wii) (2009)
    Külgvaates 2D-mäng. Sisaldab nelja tegelast, kellest kaks on mängu alguses saadaval ja teised kaks tuleb mängu jooksul lahti saada.
  • "Hard Corps: Uprising" (PlayStation 3, Xbox 360) (2011)
    Esimene "Contra" mäng, mis ei sisalda oma pealkirjas otseselt nime ''Contra''. Mäng on eellugu originaalsele "Contrale".
  • "Contra: Evolution" (Arcade, Android, IPhone, IPad) (2010)
    Tegemist oli klassikalise "Contra" taasloominguga. Mäng avaldati esmalt Hiinas arcade-masinana ja hiljem porditi see ka nutiseadmetele. Mäng sisaldas kaasaegset 3D-graafikat ja eriefekte.
  • "Contra 3D" (Pachislot)
    "Contra 3D" on kasiinode mänguautomaadimäng, mis loodi Jaapanis. Sisaldab videolõike, kus figureerivad "Contra" tegelased.