Columbia

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib Lõuna-Carolina osariigi pealinnast; teiste samanimeliste kohtade ja muude objektide kohta vaata lehekülge Columbia (täpsustus); mitte segi ajada Colombiaga.

Columbia

inglise Columbia
Pindala 361,7 km²
Elanikke 136 632 (1.04.2020)[1][2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 34° 0′ N, 81° 3′ W
Columbia (Lõuna-Carolina)
Columbia

Columbia on linn Ameerika Ühendriikides, Lõuna-Carolina osariigi pealinn ja rahvaarvult osariigi suurim. See on samuti Richlandi maakonna halduskeskus, osa linnast ulatub ka Lexingtoni maakonda.

Columbia asub osariigi keskosas kohas, kus Saluda ja Broadi jõgi moodustavad Congaree jõe.

Columbia on elanike arvult Charlestoni järel osariigi suuruselt teine linn. Elanike arv on 2020. aasta rahvaloenduse kohaselt 136 632. Aastal 2010 oli elanikke 129 272. Columbia linnastus elab üle 830 000 inimese.

Linn rajati 1786. aastal, et asenda see Charlestoni asemel Lõuna-Carolina pealinnana. Ameerika Ühendriikide kodusõja ajal oli see transpordisõlm ja paljude Konföderatsiooni organite keskus. 1865. aastal vallutasid linna Uniooni väed ja linn hävis tulekahjus peaaegu täielikult.

Columbias valitseb pehmete talvede ning kuumade ja niiskete suvedega niiske lähistroopiline kliima. Columbias on mõõdetud Lõuna-Carolina kõrgeim õhutemperatuur – 45 °C (30. juunil 2012). Columbias on võrreldes muude samal laiuskraadil asuvate linnadega suvel kõrgemad õhutemperatuurid selle tõttu, et linn asub madalamal kõrgusel ja liivase Sandhillsi piirkonna südames, kus liivane maapind on veevaene ja soojeneb päikese käes kiiresti. Lisaks asub linn Atlandi ookeanist võrdlemisi kaugel, mille tõttu ei jõua ookeanilt kanduv niiskus sinna. Madalaim õhutemperatuur mõõdeti Columbias 14. veebruari 1899, mil oli −19 °C külma. Aasta keskmine sademete hulk on 1133 mm. Kõige enam sajab suvekuudel (keskmiselt 120–140 mm kuus). Kõige vähem sajab aprillis (67 mm).

Coliumbia tähtsamad majandusharud on metallurgia ning kummi-, paberi-, kaabli- ja keemiatööstus.

Linnas tegutseb 1801. aastal asutatud Lõuna-Carolina ülikool, mis on osariigi suurim.

Columbial on seitse sõpruslinna: Kaiserslautern Saksamaal, Cluj-Napoca Rumeenias, Plovdiv Bulgaarias, Tšeljabinsk Venemaal, Yibin Hiinas, Accra Ghanas ja Taichung Taiwanis.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]