Cimarroni maakond

Allikas: Vikipeedia
Cimarroni maakonna asend Oklahoma osariigis

Cimarroni maakond (Cimarron County) on USA-s Oklahoma osariigis olev maakond.

Maakonna pindala on 4768 km². See on pindalalt osariigi neljas maakond. Maakond asub Oklahoma pannikäepidemel. Maakonna loodeosas asub osariigi kõrgeim punkt Black Mesa (1516 m).

Maakond on saanud nime Arkansase lisajõe Cimarroni järgi. Selle jõe valglasse kuulub maakonna põhjaosa. Maakonna lõunaosa kuulub Põhja-Canadiani jõe valglasse. See jõgi suubub Canadiani jõkke, mille veed voolavad Arkansase jõe ja Mississippi kaudu Mehhiko lahte.

Maakonna halduskeskus ja suurim linn on Boise City, kus 2010. aasta rahvaloenduse järgi elas 1266 inimest. Boise asub täpselt maakonna keskel. Veel asusid seal Keyes, kus elas 324 inimest, ning Felt ja Kenton, kus elas alla 100 inimese.

2015. aastal oli seal arvestuslikult 2216 elanikku. 2010. aasta rahvaloenduse kohaselt oli elanikke 2475. Asustustihedus on 0,46 in/km². See on elanike arvult ja asustustiheduselt osariigi väikseim maakond. Cimarroni maakond on enamasti olnud Oklahoma osariigis maakondadest nii väikseima elanike arvu kui ka rahvastiku väikseima tihedusega maakond.

Cimarroni maakond on ainus USA maakond, millel on piir nelja osariigiga: Colorado, Kansase, New Mexico ja Texasega.

Cimarroni maakonna kohtumaja Boise Citys
Maakonnas loodenurgas asub osariigi kõrgeim punkt Black Mesa.

Naabermaakonnad[muuda | muuda lähteteksti]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Enne seda, kui USA Kongress võttis 1890. aastal vastu Oklahoma organiseerimise seaduse, oli Cimarron osa eikellgimaast, mida nimetati ka avalikuks maaribaks. Valitsusstruktuure seal ei olnud ja see meelitas sinna palju kurjategijaid.

1890 moodustati Oklahoma territooriumi koosseisu kuuluv Beaveri maakond, kuhu arvati ka praegune Cimarroni ala. Mitteametlikult hakati seda maakonda kutsuma Oklahoma pannikäepidemeks. Moodustamise ajal oli Beaveri maakonnas kõigest kaks asulat, kummaski alla 100 elaniku.

1907 moodustati Oklahoma osariik. Samal aastal jagati Beaveri maakond kolmeks: läänepoolseks Cimarroni, keskmiseks Texase ja idapoolseks Beaceri maakonnaks. Cimarroni maakonna keskuse asukohaks kandideerisid 7 asulat, mille seast järgmisel aastal valiti Boise.

Raudteeühendus jõudis sellesse Oklahoma osasse hilja. Esimese raudteeliinina ehitati 1925. aastal läbi Cimarroni maakonna Elkhart and Santa Fe Railway haruliin Elkhartist Kansases.

Farmer ja tema kaks poega liivatormis Tolmukausi ajal 1936. aastal

Cimarroni majanduses on alati tähtsal kohal olnud põllumajandus ja karjakasvatus. Põllukultuuridest on kasvatatud peamiselt nisu ja sorgot. 1930. aastatel andis maakonna põllumajandusele tugeva löögi Tolmukausiga kaasnenud liivatormid, aga sellest ajast on majandus taastunud. 1950. aastail võeti kasutusele nafta ja maagaasi maardla ning 1959 rajati Keyesi sellega kaasnev heeliumi tootmise ettevõte. 2000. aasta seisuga oli Cimarron kõigist Oklahoma maakondadest keskmise sissetuleku poolest 9. kohal.

Cimarron on üks Oklahoma 25 maakonnast, kus kehtib kuiv seadus.

Alates 1960. aastast on Cimarronis võitnud kõik presidendivalimised Vabariikliku Partei kandidaat – ühe erandiga: 1976 võitis Jimmy Carter. Sellest peale on demokraatide valijate arv järjest vähenenud ja 2016. aastal hääletas Hillary Clintoni poolt rekordvähe inimesi: ainult 6,6% ehk alla 100 valija.

Maantee Route 412 Cimarroni maakonnas

Maanteed[muuda | muuda lähteteksti]

Kaitsealad[muuda | muuda lähteteksti]

USA Ajalooliste Paikade Riikliku Registrisse on kantud Cimarroni maakonnas kaheksa objekti.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]