Christian Lacroix

Allikas: Vikipeedia

Christian Marie Marc Lacroix (sündinud 16. mail 1951 Arles'is) on prantsuse moelooja.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Lacroix on õppinud kunsti Paul Valery ülikoolis Montpellier's aastatel 19701972 ning pärast Pariisi kolimist jätkas haridusteed Sorbonne'i ülikoolis. Seal sai tema tõeliseks kireks filmikunst. Tänapäevani suudab ta raskusteta meelde tuletada kõiki tolle aja populaarsemaid filme ning nendes kasutatud kostüüme. 1972. aastal võeti ta vastu Sorbonne'i ülikooli kunstiajaloo teaduskonda.

Lacroix' karjäär algas tagasihoidlikult. Pärast ülikooli disainis ta mitu aastat jalanõusid ja aksessuaare Hermèsi moemaja jaoks ning oli Guy Paulini assistent. 1974. aastal abiellus Christian Lacroix Françoise Rosenthieliga.

1981. aastal läks paljutõotav disainer üle Jean Patou moemajja. 1980. aastate alguses mäletasid kunagi kuulsat Patou moemaja vaid kõige ustavamad moejärgijad, kuid Lacroix'l õnnestus lühikese ajaga firma taas panna käima ning kolmekordistada müügimahtu. 1987. aastal lahkus Lacroix Patou moemajast, et rajada enda moemaja. Geniaalse kunstniku esimene kollektsioon loodi Agache Co. Ltd rahalise toetuse abil. Lacroix' moemajast sai üle 20 aasta esimene uus haute couture'i salong Pariisis.

1980. aastate lõpus esitles Lacroix mitut kollektsiooni, mille värvimöllus ja paradoksaalsetes värvikooslustes võis selgelt täheldada modernistlike kunstnike mõju. 1988. aastal pälvis ta teist korda prestiižse Kuldse Sõrmkübara auhinna. 1989. aastal andis ta välja esimese prêt-à-porter' kollektsiooni. 1990. aastal tuli müügile tema parfüüm "C'est La Vie", mille esitlus kujunes moemaailma suursündmuseks.

Aastatel 1989–1990 esitles Lacroix kollektsiooni "Luxe". Alates 1990. aastast andis Lacroix' moemaja välja aksessuaaride kollektsiooni, mille hulka kuulusid ka jalanõud, prillid, kübarad, käekotid, ehted, sallid ja rihmad.

Lacroix' inspiratsiooniallikad on olnud Idamaad, keskaeg ja Napoleon I valitsusperiood. Peale selle võib tema loomingus leida otseseid seoseid Mongoolia sõjaväe mundri ja talupoegade riietusega. 1995. aastal andis Lacroix välja uue stiilse igapäevase noorterõivaste kollektsiooni BAZAR, mida saatis tohutu edu. Samal aastal esitles disainer kodudekoori ja mööbli kollektsiooni.

Christian Lacroix' stiil[muuda | muuda lähteteksti]

Värvid[muuda | muuda lähteteksti]

Tänu oma oskusele ühendada suurepäraste tulemustega ühendamatuid värvivarjundeid, kannab see prantsuse moelooja hüüdnime "võlupintsliga meister".

Lacroix'le meeldib väga kasutada eredaid silmatorkavaid värve ja ootamatuid värvikooslusi. Lacroix'le on omased purpurpunased, mürkjasroosad, oranžid, kollased ning kõik punase, sinise ja rohelise värvi toonid. Vahel õnnestub maestrol kombineerida toone ühes riideesemes. Lacroix' riideid on kerge ära tunda ebatavalise värvilahenduse järgi. Värvimöll, mis eristab Lacroix' tooteid, on omane tema sünnikandi Provence'i (regioon Kagu-Prantsusmaal) loodusele ja eredale päikesele.

Siluett[muuda | muuda lähteteksti]

Lacroix kasutab enamjaolt trapetsikujulisi ja püramiidjaid siluette, sellepärast on Lacroix' riided pikad vabad rõivad, mis on kerged ja kaalutud. Disainerile meeldib luua ka mitmekihilisi ansambleid.

Ehted ja dekoratiivsed elemendid[muuda | muuda lähteteksti]

Lacroix kasutab tihti nii tehis- kui ka looduslikke värve, et viia tähelepanu dekoltee lõikele ning anda oma kübaratele omapärane aktsent. Tema loomingus on ohtralt rüüse, pitsilisi lainelisi kraesid ja mansette, volange ning žaboosid. Tema stiili lahutamatuks osaks peetakse tikandeid, mida Lacroix kasutab igal võimalusel. Tikitud ornament Lacroix' kostüümidel meenutab tihti hispaania ajalooliste kostüümide tikandeid. Tihti ühendab ta tikanditega vääriskive. Reeglina teeb tikandid Lacroix' moemaja jaoks kuulus tikkija François Lesage.

Kangad[muuda | muuda lähteteksti]

Lacroix eelistab villa, nahka, mohäärist lõnga, tviidi, sitsi, sametit, šoti riiet, gobelääni, kreppi, atlassi ja toppriiet.

Aksessuaarid[muuda | muuda lähteteksti]

Lacroix' rõivaste tähtsad lisandid on massiivsed juveelehted, vildist ja leopardinahast kaabud, käisteta mantlid värvilistest riideribadest, kapuutsid, tikandiga baretid, narmaste või ribadega sallid, narmaste või neetidega rihmad, tikandiga kindad, pikad kaelakeed, oranžid või kuldsed saapad, massiivsed vääriskividega kaunistatud ristid.