China Miéville

Allikas: Vikipeedia
China Miéville

China Tom Miéville (sündinud 6. septembril 1972) on inglise ulme- ja fantaasiakirjanik.

Miéville on avaldanud teoseid mitmes ulmežanris imeulmest küberpungini ning on väitnud, et kavatseb kirjutada ühe romaani igas žanris[1]. Temalt on ilmunud ka rahvusvahelise õiguse marksistlikku teooriat käsitlev monograafia "Between Equal Rights: A Marxist Theory of International Law" (Brill 2005). Ta on kirjutanud artikleid ulmekirjanduse teooriast ning rahvusvahelisest õigusest. Kogenud rollimängijana oli ta üks 2010. aastal ilmunud rollimänguraamatu "Pathfinder Chronicles: Guide to the River Kingdoms" (kirjastus Paizo Publishing) autoreist koos Elaine Cunninghami, Chris Pramase ja Steve Kensoniga.

Oma kirjanduslike eeskujudena on China Miéville nimetanud M. John Harrisoni, Michael de Larrabeitit, Michael Moorcocki, Thomas M. Dischi, Charles Williamsit, Tim Powersit ja J. G. Ballardit. Ta on tunnistanud ka H. P. Lovecrafti, Mervyn Peake'i, Ursula K. Le Guini ja Gene Wolfe'i mõju.

Eesti keelde on Miéville'i teostest tõlgitud "The City and the City" ("Linn ja linn", Varrak, 2011; tõlkija Kristjan-Jaak Kangur) ja "Perdido tänava jaam" (2015, Ersen).

Poliitika[muuda | muuda lähteteksti]

China Miéville on Rahvusvahelise Sotsialistide Organisatsiooni (International Socialist Organization, USA) ja Suurbritannia Sotsialistliku Töölispartei (Socialist Workers Party) liige. 2001. aasta valimistel Ühendkuningriigis kandideeris ta edutult alamkotta Tööpartei traditsioonilises valimisringkonnas Regent's Parkis ja Põhja-Kensingtonis, kus kogus 459 häält ehk 1,2% häältest.[2]

Autori vasakpoolsed vaated avalduvad ka tema teostes. Miéville ise on siiski rõhutanud, et ei püüa "sõnumit raamatutesse smugeldada", ning kui ta kirjeldab fantaasiamaailmu muu hulgas poliitiliselt, ei ole see siiski olnud omaette eesmärk.[3]

Auhinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Miéville'i esikromaan "King Rat" kandideeris nii International Horror Guildi kui ka Bram Stokeri auhinnale. "Perdido Street Station" võitis Arthur C. Clarke'i auhinna ning kandideeris Hugo, Nebula ja World Fantasy auhinnale. "The Scar" kandideeris 2003. aasta Hugo, Arthur C. Clarke'i ja World Fantasy auhinnale. Neljas romaan "Iron Council" kandideeris 2005. aastal Hugo ja World Fantasy auhinnale, võitis Arthur C. Clarke'i auhinna ja Locuse auhinna parima fantaasiaromaani eest. Viies romaan "Un Lun Dun" võitis 2008. aastal Locuse auhinna parima noorteraamatu eest. "The City & the City" võitis 2010. aastal Arthur C. Clarke'i auhinna, Hugo ja World Fantasy auhinna, samuti kandideeris parima romaani kategoorias Nebulale. 2012. aastal kandideeris "Embassytown" Hugole parima romaani kategoorias.

Romaanid[muuda | muuda lähteteksti]

Bas-Lagi sari[muuda | muuda lähteteksti]

Muud romaanid[muuda | muuda lähteteksti]

Kogumikud[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "A Truly Monstrous Thing to Do: Mieville Interview" Long-Sunday.net
  2. Ansible 168, July 2001.
  3. "The Believer - Interview with China Miéville". Believermag.com (vaadatud 28. juunil 2012)
  4. "Railsea" portaalis Amazon.com

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]