Chhang Dawa Sherpa

Allikas: Vikipeedia
Chhang Dawa Sherpa (2015)

Chhang Dawa Sherpa, ka Dawa Sherpa (sündinud 30. juulil 1982 Nepalis Sankhuwasabhas) on šerpa rahvusest Nepali alpinist.

Ta on noorim mägironija, kes tõusnud kõigi 14 üle 8000 meetri kõrguse mäe tippu. Seejuures sponsoreid omamata tuli tal nagu tema vennal Mingma Sherpalgi, kes on samuti tippklassi alpinist, rahastada oma mägiekspeditsioone isiklikest säästudest. Raha teenisid nad mägironimise vaheaegadel Jaapanis.

Ta alustas mägironimisega varases eas. 18-aastaselt ronis ta oma esimese kaheksatuhandelise mäe tippu.

Ta tõusis 2000. aastal Himaalajas Cho Oyule, oma esimese üle 8000 meetri kõrguse mäe tippu.

2003. aastal jõudis ta Maailma kõrgeima mäe Džomolungma tippu (8848 m). Seda kordas ta kahel järgmisel aastal.

2012. aasta augustis juhtis ta edukat rahvusvahelist ekspeditsiooni Karakoramis tõusu K2-le (8611 m). See oli tema viimane, neljas tipputõus kaheksatuhandelistele Karakoramis.[1]

2013. aastal tõusis ta enda jaoks viimasele seni veel vallutamata kaheksatuhandelise mäe, Himaalajas asuva Xixabangma (8027 m) tippu.[2] Sellega sai ta 30. mägironijaks maailmas, kes on tõusnud kõigi 14 kaheksatuhandelise mäe tippu. Šerpadest on selleni varem jõudnud vaid tema vanem vend Mingma Sherpa[3].

Koos Mingma Sherpaga rajas ta Nepalis mägiturismiga tegeleva agentuuri Seven Summit Treks, mis pakub mägironimise ja mägimatkamise alal mägigiidide teenust.[4]

2013 pälvis ta Nepali kultuuri- ja turismiministeeriumi Sagarmatha rahvusauhinna.[5]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]