Charles Vane

Allikas: Vikipeedia

Charles Vane (168029. märts 1721) oli Inglise piraat, kes tegutses Kariibi merel. Ta ründas põhiliselt Inglismaa ja Prantsusmaa kaubalaevu. Charlesi karjäär kestis viis aastat. Ta polnud nii tuntud kui teised piraadid Kariibi merel, kuid tekitas siiski merel hirmu. [1]

18. sajandi alguse gravüür Charles Vane'ist

Charles hakkas piraatlusega tegelema 1716. aastal. Algul liitus ta Henry Jenningsi meeskonnaga Nassaus. Nad röövisid kulda ja hõbedat Hispaania laevadelt. See ei meeldinud Hispaania kuningale, kes saatis laevu varastatud vara tagasi võtma.

1718. aastal tegi Vane oma esimese iseseisva rünnaku, kaaperdades ühe Prantsuse laeva. Bahama saartel tuli samal ajal võimule uus kuberner Woodes Rogers, kellel ülesanne oli peatada piraatide tegevus Kariibi merel. Woodes andis kõikidele piraatidele võimaluse kuritegude lunastamiseks ning Suurbritannia sõjaväega liitumiseks. Charles Vane’ile see ei sobinud ja ta jätkas tegutsemist piraadina. Ta põgenes uue kuberneri eest ja seda kajastati ka Londoni uudistes.

Kaks päeva hiljem tema meeskond püüdis kinni orjalaeva, millest sai nende uues peamine laevaks. Laeval oli 12 kahurit ja see mahutas 80–90 piraati. Charles lehvitas kahte lippu: Suurbritannia lippu ja musta piraadilippu. Tema meeskonnas oli mereröövel Charles Yeats, kes hiljem ühel ööl põgenes laevalt ja läks oma teed. Vane hakkas teda jälitama, jõudes järele lasti Yeatsi poole üks kahuri mürsk tema hirmutamiseks ja lasti tal põgeneda.

Ameerikas ei saadud Charles Vane’i laeva kätte, sest see oli teistest kiirem. 1718. aasta septembris oli Virginia kuberner tema jälil, aga ei saanud teda kätte. Paar päeva hiljem saadi küll kätte tagaotsitav piraat Stede Bonnet.

Charles Vane külastas hiljem piraat Musthabet tema kodus. Väidetavalt olevat nad terve nädala pidutsenud. Pärast peo lõppu liikus Charles Vane põhja poole, kus rüüstas mitmeid laevu. Pärast seda läks Vane tagasi Kariibi merele ning lõpetas oma karjääri.

1719. aasta novembris loobus Vane kapteniametist ja uueks kapteniks sai John Rackham. Tema ei olnud sama edukas, kuna tema laev püüti kinni 1720. aastal Samal ajal Vane saadeti väikse paadiga seilama, aga üks orkaan hävitas merel tema paadi ja sattus üksikule saarele. Selle saare juurde sattus üks laev, mille kapten oli Holford, keda Vane oli varem rünnanud. Nähes piraate saarel, seilas Holford edasi. Saabus veel teinegi laev, mis vedas kaupa ja oli nõus Vane’i üksikult saarelt ära viima. See kaubalaev puutus kokku Holfordi laevaga ja Holford võttis endise piraadikapteni endaga kaasa. 1720. aasta märtsis mõisteti Vane’i üle kohut, süüdistades teda piraatluses. Ta viibis ühe aasta vanglas ning poodi üles 1721. aastal Jamaical. [2] [3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Yost, Russell (21. juuni 2017). "Charles Vane Facts, Biography, and Piracy". The History Junkie (Ameerika inglise). Vaadatud 11. jaanuaril 2023.
  2. Cartwright, Mark. "Charles Vane". World History Encyclopedia (inglise). Vaadatud 11. jaanuaril 2023.
  3. "Charles Vane - Famous Pirate - The Way of the Pirates". www.thewayofthepirates.com. Vaadatud 11. jaanuaril 2023.