Cecilia Bowes-Lyon, Strathmore ja Kinghorne'i krahvinna

Allikas: Vikipeedia

Cecilia Nina Cavendish-Bentinck, hiljem Strathmore'i ja Kinghorne'i krahvinna (11. september 186223. juuni 1938) oli Elizabeth Bowes-Lyoni ema ning Elizabeth II emapoolne vanaema ja ristiema.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Cecilia sündis Londonis Charles Cavendish-Bentincki ja Caroline Cavendish-Bentincki perekonnas.

16. juulil 1881 abiellus Cecilia Claude Bowes-Lyoniga ning nad said kümme last. 1904. aastal sai Claude'ist Strathmore'i ja Kinghorne'i krahv ning Ceciliast krahvinna.

I maailmasõja ajal oli nende kodus, Clamise lossis Šotimaal, hospidal, kus ka Cecilia agaralt tegutses kuni vähki haigestumiseni. 1921. aasta oktoobris opereeriti Cecilialt emakas ja 1922. aasta maiks oli ta nii palju paranenud, et suutis järgmise aasta veebruaris osaleda oma noorima tütre Elizabethi ja prints Alberti kihlusel.

Cecilia oli sügavalt usklik, kiindunud aiandusse ja tikkimisse ning eelistas vaikset pereelu. Kui Edward VIII troonist loobumise kriisi ajal Ceciliat pildistati, olevat ta öelnud: "Minu peale ei tohiks fotot raisata."

1938. aasta aprillis, oma tütretütre Anne Bowes-Lyoni pulmade ajal tabas Ceciliat infarkt ning ta suri 8 nädalat hiljem Cumberland Mansionis, Bryanston Streetil Londonis. Surres oli ta 75aastane.

27. juunil 1938 maeti ta Clamise lossi.