COVID-19 väärinfo

Allikas: Vikipeedia

COVID-19 väärinfo on igasugune koroonaga seostuv väär teave. Selle tulemusel on ringvel vandenõuteooriaid pandeemia ulatuse, päritolu, ennetamise, diagnoosimise ning ravi kohta. Valeteavet, sh tahtlikku eksitamist levitatakse sotsiaalmeedia, tekstsõnumite ja massimeedia kaudu. Vale teavet on levitanud poliitikud, kuulsused ja teised avaliku elu tegelased. Mitmed riigid on vastu võtnud "valeuudiste" vastaseid seadusi. Tuhandeid inimesi on vahistatud koroona kohta väärteabe levitamise eest. Koroona valeinformatsiooni levitamine valitsuste poolt on samuti olnud märkimisväärne.

Avaldumisvorme on samuti erinevaid. Kommertspetturid on väitnud, et nad pakuvad kodus tehtavaid teste, väidetavaid ennetusmeetmeid ja "imeravimeid". Mitmed usurühmad on väitnud, et nende usk kaitseb viiruse eest. Ilma tõenditeta on mõned inimesed väitnud, et viirus on kogemata või tahtlikult laborist lekkinud bioloogiline relv, rahvastikukontrolli skeem, spioonitegevuse tulemus või mobiilsidevõrkude 5G-uuenduste kõrvalmõju.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kuulutas välja "infodeemia" ehk väärteabe kujutatavat ohtu ülemaailmsele tervisele. Kuigi usk vandenõuteooriatesse ei ole uus nähtus, võib see koroonapandeemia kontekstis põhjustada kahjulikke mõjusid tervisele. Tunnetuslikud eelarvamused, järelduste tegemine ja kinnitushälve võivad olla seotud vandenõukujutluste kujunemisega. Lisaks tervisemõjudele on väärinfo ja vandenõuteooriate levikust tulenevate kahjude hulgas ka suurenev usaldamatus uudisteagentuuride ja meditsiiniasutuste suhtes, samuti ühiskonna lõhestatus ja poliitiline killustatus.

Ülevaade[muuda | muuda lähteteksti]

Vt: COVID-19 pandeemia kajastamine meedias

2020. aasta 30. jaanuaril kajastas BBC vandenõuteooriate ja halbade tervishoiunõuannete arenevat küsimust seoses COVID-19-ga. Toona toodi näiteks sotsiaalmeedias ja eravestlustes jagatud valed tervisenõuanded, samuti vandenõuteooriad, nagu see, et haiguspuhangut kavandati Pirbrighti instituudi osalusel. 31. jaanuaril loetles The Guardian seitse valeinformatsiooni juhtumit, lisades vandenõuteooriad biorelvade ja 5G-tehnoloogiaga seotuse kohta, sealhulgas mitmesugused valed tervisenõuanded.

Püüdes kiirendada teadustööde jagamist, on paljud teadlased pöördunud preprintide serverite, nagu arXiv, bioRxiv, medRxiv ja SSRN, poole. Dokumendid laaditakse nendesse serveritesse üles ilma vastastikuse eksperdihinnangu või muu toimetamisprotsessita, mis tagaks teadusuuringute kvaliteedi. Mõned neist töödest on aidanud kaasa vandenõuteooriate levikule. Kõige tähelepanuväärsem juhtum oli bioRxivile üles laaditud läbivaatamata preprint-paber, milles väideti, et viirus sisaldab HIV-"lisandeid". Pärast vastuväiteid võeti see paber tagasi. COVID-19 kohta käivaid eelväljaandeid on internetis laialdaselt jagatud ja mõned andmed näitavad, et meedias on neid kasutatud peaaegu 10 korda rohkem kui eelväljaandeid teiste teemade kohta.

Reutersi ajakirjandusuuringute instituudi avaldatud uuringu kohaselt hõlmab enamik COVID-19ga seotud väärinfot "mitmesuguseid ümberkujundamise vorme, kus olemasolevat ja sageli tõelist teavet keeratakse, väänatakse, rekonstrueeritakse või töödeldakse ümber"; vähem väärinfot "on täielikult fabritseeritud". Uuringus leiti ka, et "poliitikute, kuulsuste ja teiste prominentsete avaliku elu tegelaste ülevalt alla suunatud väärinfo" moodustas küll vähemuse valimist, kuid haaras enamiku sotsiaalmeedia osalusest. Nende klassifikatsiooni kohaselt oli suurim väärinfo kategooria (39%) "eksitavad või valed väited riigiasutuste, sealhulgas valitsuse ja rahvusvaheliste asutuste, nagu WHO või ÜRO, tegevuse või poliitika kohta".


Lisaks sotsiaalmeediale on valeinfo allikatena tajutud ka televisiooni ja raadiot. Koroonapandeemia algstaadiumis Ameerika Ühendriikides võttis Fox News vastu toimetuse seisukoha, et pandeemiale reageerimine oli poliitiliselt motiveeritud või muul viisil põhjendamatu, ning saatejuht Sean Hannity väitis eetris, et pandeemia oli "pettus" (hiljem eitas ta seda). Kui meediaanalüütikud hindavad, on leitud, et eetris edastatava väärinfo mõju mõjutab elanikkonna tervisenäitajad. Loomulikus eksperimendis (eksperiment, mis toimub spontaanselt, ilma inimese kavandamise või sekkumiseta) võrreldi kahte sarnast teleuudist, mida näidati Fox Newsi võrgustikus ühe kuu vahega 2019. aastal. Ühes artiklis kajastati koroonaviiruse mõju tõsisemalt, samas kui teises artiklis alahinnati COVID-19 ohtu. Uuringus leiti, et vaatajad, kes puutusid kokku ohtu alahindava uudiseartikliga, olid statistiliselt vastuvõtlikumad COVID-19 nakatumise ja surmajuhtumite arvu suurenemisele. 2021. aasta augustis kritiseeriti telekanal Sky News Australiat selle eest, et ta avaldas YouTube'is videoid, mis sisaldasid eksitavaid meditsiinilisi väiteid COVID-19 kohta. USA konservatiivset juturaadiot on samuti peetud ebatäpsete või eksitavate kommentaaride allikaks COVID-19 kohta. 2021. aasta augustis ja septembris surid hiljem COVID-19 tüsistuste tagajärjel mitmed raadiomoderaatorid, kes olid COVID-19 vaktsineerimise vastu hoiatanud või väljendanud skeptilisust COVID-19 vaktsiini suhtes, nende hulgas Dick Farrel, Phil Valentine ja Bob Enyart.

Poliitikud, huvirühmad ja riigiasutused paljudes riikides on kasutanud COVID-19-teemalist väärinfot poliitilistel eesmärkidel: et vältida vastutust, teha teisi riike patuoinaks ja vältida kriitikat oma varasemate otsuste suhtes. Mõnikord on ka rahaline motiiv. Mitmeid riike on süüdistatud desinformatsiooni levitamises riigi toetatud operatsioonide abil teiste riikide sotsiaalmeedias, et tekitada paanikat, külvata usaldamatust ja õõnestada demokraatlikku arutelu teistes riikides või edendada oma valitsemismudeleid.

Cornelli ülikooli uuringus, milles uuriti 38 miljonit artiklit ingliskeelses meedias üle maailma, leiti, et USA president Donald Trump oli suurim väärinfo üks tegija.

Viiruse päritolu hüpoteesid[muuda | muuda lähteteksti]

Lisateave: COVID-19 päritolu uurimine

Vt: Koroonapandeemiaga seotud ksenofoobia ja rassism

Paljud viroloogid peavad SARS-CoV-2 viiruse kõige tõenäolisemaks päritoluks loomadelt pärinevat loomulikku ristumist, mis on kandunud inimpopulatsiooni nahkhiirtest, võib-olla loomse vaheperemehe kaudu, kuigi täpne levikutee ei ole kindlaks tehtud. Enamik uusi nakkushaigusi algab sel viisil ja genoomilised tõendid viitavad sellele, et SARS-CoV-2 esivanemviirus pärineb hobuseraua nahkhiirtest.

Uuritav alternatiivne hüpotees, mida enamik viroloogidest peab tõendite puudumise tõttu ebatõenäoliseks, on see, et viirus võis juhuslikult Wuhani viroloogiainstituudist standarduuringute käigus välja pääseda. 2021. aasta juulis korraldatud küsitluse kohaselt usub 52% USA täiskasvanutest, et COVID-19 on laborist välja pääsenud.

Pandeemia ajal on populaarsust kogunud põhjendamatud spekulatsioonid ja selle teemaga seotud vandenõuteooriad. Levinud vandenõuteooriate kohaselt on viirus tahtlikult loodud kas biorelvana või selleks, et saada kasu vaktsiinide müügist. Maailma Terviseorganisatsiooni sõnul on geneetiline manipuleerimine genoomianalüüsiga välistatud. On räägitud ka palju muid päritolulugusid, alates väidetest poliitiliste vastaste salajaste vandenõude kohta kuni mobiiltelefonidega seotud vandenõuteooriateni. Pew Research Center leidis näiteks, et iga kolmas ameeriklane usub, et uus koroonaviirus on loodud laboris; iga neljas arvas, et see on tahtlikult konstrueeritud. Nende vandenõuteooriate levikut võimendavad vastastikune usaldamatus ja vaenulikkus, samuti natsionalism ja propagandakampaaniate kasutamine poliitilistel eesmärkidel.

Ameerika paremäärmuslaste rühmitused, nagu QAnon, parempoolsed kanalid, nagu Fox News, endine USA president Donald Trump ja ka teised tuntud vabariiklased on kasutanud valeinformatsiooni edendamist Hiina-vastaste meeleolude õhutamiseks ning see on viinud Aasia-vastase tegevuse suurenemiseni sotsiaalmeedias ja reaalses maailmas. See on toonud kaasa ka teadlaste ja rahvaterviseametnike kiusamise nii internetis kui ka isiklikult, mida õhutab väga poliitiline ja sageli mürgine arutelu paljudes küsimustes. Selline väärinfo ja vandenõuteooriate levitamine võib negatiivselt mõjutada rahvatervist ning vähendada usaldust valitsuste ja meditsiinitöötajate vastu.

Labori lekke ja muude teooriate taaselustamist õhutas osaliselt 2021. aasta mais avaldatud varajane e-kirjade avaldamine riikliku allergia- ja nakkushaiguste instituudi (NIAID) direktori Anthony Fauci ja teadlaste vahel, kes arutasid seda küsimust. Kõnealuste e-kirjade kohaselt oli Kristian Andersen (ühe uuringu autor, mis lükkas ümber genoomi manipuleerimise teooriad) tugevalt kaalunud seda võimalust ja saatis Faucile e-kirja, milles pakkus välja võimalikud mehhanismid, enne kui välistas tahtliku manipuleerimise sügavama tehnilise analüüsiga. Hiljem tõlgendasid kriitikud neid e-kirju valesti ja kasutasid neid, et väita, et tegemist on vandenõuga. Hoolimata mõnede USA ajalehtede vastupidistest väidetest ei ole siiski ilmnenud uusi tõendeid, mis toetaksid laboratoorse õnnetuse teooriat, ning enamik eksperdihinnanguga uuringuid viitab looduslikule päritolule. Sellel on paralleele varasemate uudsete haiguspuhangute, nagu HIV, SARS ja H1N1, puhul, mille puhul on samuti väidetud, et need on pärit laboratooriumist.

Wuhani laboratooriumi päritolu[muuda | muuda lähteteksti]

See osa käsitleb Wuhani laboratoorse päritolu ideega seotud väärinfot. Selle teema laiemaks käsitlemiseks vt COVID-19 labori leketeooria. "CCP-viirus", "CPC-viirus", "Hiina Kommunistliku Partei viirus" ja "Hiina Kommunistliku Partei viirus" suunavad siia. Viiruse kohta, millele need nimed viitavad, vt Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2. Haiguse kohta, mida see viirus põhjustab, vt COVID-19.

Biorelv[muuda | muuda lähteteksti]

Üks varajane allikas bio-relva päritolu teooriale oli endine Iisraeli salateenistuse ametnik Dany Shoham, kes andis Washington Timesile intervjuu Wuhani viroloogiainstituudi 4. bioloogilise ohutustaseme (BSL-4) laboratooriumi kohta. Hongkongist pärit teadlane Li-Meng Yan põgenes Hiinast ja avaldas eelväljaande, milles väitis, et viirus on pigem laboris modifitseeritud kui loodusliku evolutsiooni teel tekkinud. Ad hoc vastastikuse eksperdihinnangu (kuna dokumenti ei esitatud tavapärase teadusliku avaldamisprotsessi raames tavapärase eksperdihinnangu saamiseks) käigus nimetati tema väited eksitavaks, ebateaduslikuks ja ebaeetiliseks "sisuliselt vandenõuteooriate propageerimiseks, mis ei põhine faktidel". Yani tööd rahastasid õigusriigi selts ja õigusriigi sihtasutus, kaks mittetulundusühingut, mis on seotud Trumpi endise strateegiga Steve Bannoni ja Hiina miljardäri Guo Wenguiga. Seda valeinformatsiooni kasutasid veelgi Ameerika paremäärmuslased, kes on tuntud Hiina suhtes usaldamatuse edendajana. Tegelikult moodustas see "kiiresti kasvava valeinformatsiooni kajakambri". Idee, et SARS-CoV-2 on laboris loodud relv, on osa vandenõuteooriast "Plandemic", mille kohaselt levitas selle tahtlikult Hiina.

The Epoch Times, Hiina kommunistliku partei vastane ajaleht, mis on seotud Falun Gongiga, on levitanud koroonapandeemiaga seotud väärinfot nii trükis kui ka sotsiaalmeedia, sealhulgas Facebooki ja YouTube'i kaudu. See on edendanud Hiina-vastast retoorikat ja vandenõuteooriaid seoses koroonaviiruse puhkemisega, näiteks 8-leheküljelise eriväljaande "Kuidas Hiina Kommunistlik Partei ohustab maailma" kaudu, mida levitati 2020. aasta aprillis tellimata posti teel klientidele Ameerika Ühendriikides, Kanadas ja Austraalias. Ajalehes nimetatakse SARS-CoV-2 viirust "CCP viiruseks" ja ajalehe kommentaaris esitati küsimus: "kas Wuhani uudne koroonaviiruse puhang on õnnetus, mille põhjuseks on viiruse relvastamine selles [Wuhani P4 viroloogia] laboris?". Ajalehe toimetus soovitas COVID-19 patsientidel end ravida, "mõistes hukka CCP" ja "võib-olla juhtub ime".

Vastuseks USAs levivatele teooriatele Wuhani laboratooriumi päritolu kohta levitas Hiina valitsus vandenõuteooriat, et viiruse töötas välja USA armee Fort Detrickis.

Gain-of-function uuringud[muuda | muuda lähteteksti]

Üks idee, mida kasutatakse laboratoorse päritolu toetuseks, tugineb varasematele koroonaviiruste funktsioonide suurendamise uuringutele. Viroloog Angela Rasmussen kirjutab, et see on ebatõenäoline, kuna funktsioonide omandamise uuringuid kontrollitakse ja tehakse valitsuse poolt intensiivselt, ning et on ebatõenäoline, et raskesti kättesaadavate koroonaviiruste uurimine võiks toimuda radari all. Ekspertide seas on vaieldav, mida täpselt tähendab mõiste "funktsioonivõit".

2020. aasta mais süüdistas Fox Newsi saatejuht Tucker Carlson Anthony Faucit selles, et ta "rahastas COVIDi loomist" Wuhani Viroloogia Instituudi (WIV) funktsioonide suurendamise uuringute kaudu. Tsiteerides teaduskirjanik Nicholas Wade'i esseed, väitis Carlson, et Fauci oli suunanud teadusuuringuid, et muuta nahkhiirte viirused inimestele nakkavamaks. Järgmisel päeval toimunud kuulamisel väitis USA senaator Rand Paul, et USA riiklik tervishoiuinstituut (NIH) on rahastanud Wuhanis tehtavaid "gain-of-function" uuringuid, süüdistades teadlasi, sealhulgas epidemioloog Ralph Baricit, "superviiruste" loomises. Nii Fauci kui ka NIHi direktor Francis Collins on eitanud, et USA valitsus toetas selliseid teadusuuringuid. Baric lükkas samuti tagasi Pauli väited, öeldes, et tema laboratooriumi uuringud nahkhiirte koroonaviiruste liikidevahelise ülekandumise kohta ei kvalifitseeru funktsioonide suurendamiseks.

2017. aastal WIVis läbi viidud kimeeriliste nahkhiirte koroonaviiruste uuringus oli sponsoriks märgitud NIH; NIHi rahastamine oli aga seotud ainult proovide kogumisega. Selle ja muude tõendite põhjal hindas The Washington Post väidet NIHi seotuse kohta koroonaviiruste gain-of-function uuringutega kui "kaks pinocchiot", mis kujutab endast "märkimisväärseid väljajätmisi ja/või liialdusi".

2021. aasta oktoobris saatis NIHi peamine asedirektor Larry Tabak kirja Kentucky kongresmenile James Comerile, milles käsitleti NIHi toetusi EcoHealth Alliance'ile.

Kogutud proovi juhuslik vabastamine[muuda | muuda lähteteksti]

Teise teooria kohaselt tekkis viirus inimestel laboratooriumi töötajate juhuslikust nakatumisest loodusliku prooviga. Selle stsenaariumi kohta on internetis levinud alusetud spekulatsioonid.

Märtsis 2021 avaldatud WHO uurimisaruandes kirjeldati seda stsenaariumi kui "äärmiselt ebatõenäolist" ja seda ei toeta ükski olemasolev tõendusmaterjal. Aruandes tunnistati siiski, et ilma täiendavate tõenditeta ei saa seda võimalust välistada. Selle aruande taga olev uurimine toimis Hiina ja rahvusvaheliste teadlaste ühise koostöö raames. WHO peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesus kordas aruande avaldamise infotunnis aruande üleskutset uurida põhjalikumalt kõiki hinnatud võimalusi, sealhulgas laboratoorse päritolu stsenaariumi. USA, ELi ja teiste WHO liikmesriikide riigipead kritiseerisid uuringut ja aruannet läbipaistvuse puudumise ja ebatäieliku juurdepääsu tõttu andmetele. Täiendavaid uuringuid on nõudnud ka mõned teadlased, sealhulgas Anthony Fauci ja Science'is avaldatud kirjale allakirjutanud.

Alates 2021. aasta maist pehmendasid mõned meediakanalid varasemaid sõnastusi, mis kirjeldasid laboratooriumi leketeooriat kui "ümberlükkamist" või "vandenõuteooriat". Teisalt on püsinud teadlaste arvamus, et juhuslik leke on võimalik, kuid ebatõenäoline. Mitmed ajakirjanikud ja teadlased on öelnud, et nad lükkasid tagasi või vältisid pandeemia esimese aasta jooksul labori lekke teooria arutamist, kuna Donald Trumpi omaksvõtmisest tulenev tajutav polariseerumine oli põhjuseks.

Varastatud Kanada laborist[muuda | muuda lähteteksti]

Mõned sotsiaalmeedia kasutajad on väitnud, et 2019. aasta koroonaviirust varastasid Hiina teadlased Kanada viirusuuringute laborist. Health Canada ja Kanada rahvaterviseagentuur ütlesid, et sellel ei ole "mingit faktilist alust". Jutud näivad olevat tuletatud 2019. aasta juuli CBC uudiseartiklist, milles väidetakse, et mõnede Hiina teadlaste turvanõue Winnipegis asuvasse 4. taseme viroloogialaboratooriumi (National Microbiology Laboratory) tühistati pärast Kanada kuningliku ratsapolitsei uurimist. Kanada ametnikud kirjeldasid seda kui haldusasja ja ütlesid, et Kanada avalikkusele ei ole mingit ohtu.

Vastuseks vandenõuteooriatele teatas CBC, et tema artiklites "ei ole kunagi väidetud, et need kaks teadlast olid spioonid või et nad tõid Wuhani laborisse koroonaviiruse mis tahes versiooni". Kuigi 31. märtsil 2019 viidi patogeeniproovid Winnipegis asuvast laborist Pekingisse, ei sisaldanud kumbki proov koroonaviirust. Kanada rahvaterviseamet on teatanud, et saadetis vastas kõigile föderaalpoliitikatele ja et kõnealuseid teadlasi uuritakse endiselt, mistõttu ei saa kinnitada ega eitada, et need kaks vastutasid saadetise saatmise eest. Kanada Kuningliku ratsapolitsei poolt uuritavate teadlaste praegust asukohta ei ole samuti avaldatud.

2020. aasta jaanuaris toimunud pressikonverentsil teatas NATO peasekretär Jens Stoltenberg juhtumi kohta küsides, et ta ei saa seda konkreetselt kommenteerida, kuid väljendas muret "riikide suurenenud jõupingutuste pärast, mis on suunatud NATO liitlaste järele luuramisele erinevatel viisidel".

Hiina süüdistused[muuda | muuda lähteteksti]

Lisateave: COVID-19, Hiina poolne desinformatsioon, Hiina poolne kübersõda, Hiina propaganda ja Hiina infooperatsioonid ja infosõda.

The Economisti andmetel on Hiina internetis olemas vandenõuteooriad, et COVID-19 on loodud LKA poolt, et "Hiinat maha hoida". ProPublica uurimuse kohaselt on selliseid vandenõuteooriaid ja desinformatsiooni levitanud China News Service, riigi suuruselt teine valitsuse omanduses olev meediaväljaanne, mida hoiab enda kontrolli all Ühendatud Rinde Tööosakond. Global Times ja Xinhua News Agency on samuti seotud COVID-19 päritoluga seotud desinformatsiooni levitamisega. NBC News on aga märkinud, et ka internetis on avaldatud USAga seotud vandenõuteooriaid, mille kohta on tehtud ka pettust, kusjuures WeChati otsing "Coronavirus [haigus 201 on pärit USAst" annab enamasti artikleid, milles selgitatakse, miks sellised väited on põhjendamatud.

12. märtsil 2020 väitsid kaks Hiina välisministeeriumi pressiesindajat, Zhao Lijian ja Geng Shuang, pressikonverentsil, et lääneriigid võivad olla "biotehnoloogilised" koroonaviiruse 2019 välja töötanud. Nad viitasid, et USA armee lõi ja levitas COVID-19 väidetavalt 2019. aasta sõjaväe maailmamängude ajal Wuhanis, kus teatati arvukatest gripilaadsete haigestumiste juhtudest.

Fort Belvoiris asuva USA sõjaväe kergejõustikukoondise liige, kes võistles Wuhani mängudel 50mi maanteevõistlusel, sattus netikülastajate poolt veebis sihikule, süüdistades teda selles, et ta on "patsient null" koroonaviirushaiguse 2019 puhkemisel Wuhanis, ning hiljem intervjueeris teda CNN, et puhastada oma nimi "valesüüdistustest pandeemia alustamises".

2021. aasta jaanuaris uuendas Hua Chunying Zhao Lijiani ja Geng Shuangi vandenõuteooriat, et USA bioloogiliste relvade laboris Fort Detrickis pärineb SARS-CoV-2 viirus Ameerika Ühendriikidest. See vandenõuteooria läks kiiresti trendi Hiina sotsiaalmeediaplatvormil Weibo ja Hua Chunying jätkas Twitteris tõendite tsiteerimist, paludes samal ajal USA valitsusel avada Fort Detrick edasiseks uurimiseks, et teha kindlaks, kas see on SARS-CoV-2 viiruse allikas. 2021. aasta augustis kasutas Hiina välisministeeriumi pressiesindaja korduvalt ametlikku poodiumit, et tõsta Fort Detricki päritolu tõestamata ideed.

Foreign Policy aruande kohaselt reageerisid Hiina diplomaadid ja valitsusametnikud koos Hiina propagandaaparaadi ja varjatud veebiagitaatorite ja mõjutajate võrgustikega, keskendudes Zhao Lijiani väite kordamisele seoses Fort Detrickiga Marylandis ja "üle 200 USA biolabori" üle kogu maailma.

Venemaa süüdistused[muuda | muuda lähteteksti]

Lisateave: Venemaa poolne kübersõda ja Venemaa Föderatsiooni propaganda

22. veebruaril 2020 väitsid USA ametnikud, et Venemaa on jätkuva desinformatsioonikampaania taga, kasutades tuhandeid sotsiaalmeediakontosid Twitteris, Facebookis ja Instagramis, et teadlikult propageerida alusetuid vandenõuteooriaid, väites, et viirus on LKA toodetud bioloogiline relv ja USA peab viiruse abil majandussõda Hiina vastu.

Teiste riikide süüdistused[muuda | muuda lähteteksti]

Washingtonis asuva mittetulundusühingu Middle East Media Research Institute andmetel on paljud araabia ajakirjanduses kirjutanud vandenõuteooriat, et COVID-19, nagu ka SARS ja seagripiviirus, on tahtlikult loodud ja levitatud, et müüa vaktsiine nende haiguste vastu, ning see on "osa majanduslikust ja psühholoogilisest sõjast, mida USA peab Hiina vastu eesmärgiga seda nõrgestada ja näidata seda kui mahajäänud riiki ja haiguste allikat".

Türgis on esitatud süüdistusi, et ameeriklased on loonud viiruse relvana, ning 2020. aasta augustis tehtud YouGovi küsitluse kohaselt uskus 37% Türgi vastanutest, et USA valitsus vastutab viiruse loomise ja levitamise eest.

Üks Iraani vaimulik Qomis ütles, et Donald Trump võttis koroonaviiruse sihtmärgiks linna, "et kahjustada selle kultuuri ja au". Iraani ase- ja endine tervishoiuminister Reza Malekzadeh lükkas tagasi väited, et viirus on bioloogiline relv, märkides, et USA kannataks selle all tugevalt. Ta ütles, et Iraan on raskelt mõjutatud, sest tema tihedad sidemed Hiinaga ja vastumeelsus katkestada lennuliinid viisid viiruse sisse ning kuna esimesi juhtumeid peeti ekslikult gripiks.

Teooria on levinud ka Filipiinidel ja Venezuelas. Globseci 2020. aasta oktoobris Ida-Euroopa riikide seas läbi viidud küsitlusest selgus, et 38% vastanutest Montenegros ja Serbias, 37% Põhja-Makedoonias ja 33% Bulgaarias uskusid, et USA lõi koroonaviiruse tahtlikult.

Juudi päritolu[muuda | muuda lähteteksti]

Vt: Antisemitistlik kaanard

Moslemimaailmas[muuda | muuda lähteteksti]

Iraani Press TV väitis, et "sionistlikud elemendid arendasid Iraani vastu välja surmavama koroonaviiruse tüve". Samamoodi süüdistasid mõned araabia meediaväljaanded Iisraeli ja Ameerika Ühendriike COVID-19, linnugripi ja SARSi loomises ja levitamises. Sotsiaalmeedia kasutajad pakkusid välja muid teooriaid, sealhulgas väite, et juudid on tootnud COVID-19, et kiirendada ülemaailmset aktsiaturu kokkuvarisemist ja saada seeläbi siseringitehingute kaudu kasu, samas kui üks Türgi televisiooni külaline esitas ambitsioonikama stsenaariumi, mille kohaselt juudid ja sionistid on loonud COVID-19, linnugripi ja Krimmi-Kongo hemorraagilise palaviku, et "kujundada maailma, haarata riike [ja] kastreerida maailma elanikkond". Türgi poliitik Fatih Erbakan ütles väidetavalt ühes kõnes: "Kuigi meil ei ole kindlaid tõendeid, teenib see viirus sionismi eesmärke vähendada inimeste arvu ja takistada selle suurenemist, ning olulised uuringud väljendavad seda."

Iisraeli katsed COVID-19 vaktsiini väljatöötamiseks tekitasid Iraanis negatiivseid reaktsioone. Suur ajatolla Naser Makarem Shirazi eitas esialgseid teateid, et ta oleks otsustanud, et sionistide valmistatud vaktsiin oleks halal, ja üks Press TV ajakirjanik säutsus, et "ma pigem võtan oma riski viirusega, kui tarbin Iisraeli vaktsiini". Türgi Yeni Akiti kolumnist väitis, et selline vaktsiin võib olla pettus massilise steriliseerimise läbiviimiseks.

Ameerika Ühendriikides[muuda | muuda lähteteksti]

USA Föderaalse Juurdlusbüroo hoiatus seoses võimaliku ohuga, et paremäärmuslased levitavad tahtlikult koroonat. 2019. aastal mainiti, et pandeemia põhjustamises süüdistatakse juute ja juudi juhte ning mitu osariikidevahelist sulgemist.

Saksamaal[muuda | muuda lähteteksti]

Saksa trammivagunitest on leitud flaierid, mis süüdistavad valesti juute pandeemias.

Moslemid levitavad viirust[muuda | muuda lähteteksti]

Lisateave: 2020 Tablighi Jamaat koroonaviiruse levikupunkt Delhis.

Indias on pärast Tablighi Jamaati religioosse kogunemisega seotud juhtumite ilmnemist süüdistatud moslemeid nakkuse levitamises. On teateid moslemite halvustamisest sotsiaalmeedias ja rünnakutest üksikisikute vastu Indias. On väidetud, et moslemid müüvad SARS-CoV-2 nakatunud toitu ja et Patnas asuv mošee andis varjupaika Itaaliast ja Iraanist pärit inimestele. Need väited osutusid valeks. Ühendkuningriigis on teateid paremäärmuslike rühmituste kohta, mis süüdistavad moslemeid pandeemias ja väidavad valesti, et mošeed jäid pärast riiklike suurte kogunemiste keelustamist avatuks.

Rahvastikukontrolli kava[muuda | muuda lähteteksti]

Vt: Vandenõuteooriate loetelu § RFID-kiibid

BBC andmetel on juutuuber Jordani Sather, kes toetab vandenõuteooriat QAnon ja vaktsiinivastast liikumist, levitanud vandenõuteooriat, et haiguspuhang oli Inglismaa Pirbrighti instituudi ja Microsofti endise tegevjuhi Bill Gatesi loodud rahvastikukontrolli skeem.

Piers Corbynit nimetasid arst ja ringhäälinguorganisatsioon Hilary Jones "ohtlikuks" nende ühises intervjuus saates "Good Morning Britain" 2020. aasta septembri alguses. Corbyn kirjeldas 2019. aasta koroonaviirushaigust kui "psühholoogilist operatsiooni majanduse sulgemiseks megakorporatsioonide huvides" ja väitis, et "vaktsiinid põhjustavad surma".

5G-mobiiltelefonivõrgud[muuda | muuda lähteteksti]

Openreachi insenerid pöördusid 5G-vastastes Facebooki rühmades, öeldes, et nad ei tegele mobiilsidevõrkudega ja töökoha kuritarvitamine raskendab neil telefoni- ja lairibaühenduse hooldamist

.

5G tornid on põletatud inimeste poolt, kes süüdistavad neid ekslikult COVID-19.

2020. aasta veebruaris teatas BBC News, et vandenõuteoreetikud sotsiaalmeediagruppides väitsid, et 2019. aasta koroona ja 5G-mobiilsidevõrkude vahel on seos, väites, et Wuhani ja Diamond Princessi haiguspuhangud olid otseselt põhjustatud elektromagnetväljadest ning 5G ja traadita tehnoloogiate kasutuselevõtust. Vandenõuteoreetikud on väitnud, et pandeemia oli 5G-ga seotud haiguse varjamine.

2020. aasta märtsis väitis Thomas Cowan, arstiks koolitatud ja California meditsiiniameti katseajal tegutsev holistiline arst Thomas Cowan, et COVID-19 on põhjustatud 5G-st. Ta põhjendas seda väitega, et Aafrika riigid ei ole pandeemiast märkimisväärselt mõjutatud ja Aafrika ei ole 5G-piirkond. Cowan väitis ka valesti, et viirused on elektromagnetväljade mürgitatud rakkude jäätmed ning et ajaloolised viiruspandeemiad langesid kokku raadiotehnoloogia oluliste arengutega.

Video Cowani väidetest läks viiruseks ja seda levitasid edasi kuulsused, sealhulgas Woody Harrelson, John Cusack ja laulja Keri Hilson. Väiteid võis levitada ka väidetav "kooskõlastatud desinformatsioonikampaania", mis sarnaneb Venemaa Peterburis asuva Interneti-uuringute agentuuri kampaaniatega. Väiteid kritiseerisid sotsiaalmeedias ja lükkasid ümber Reuters, USA

Viited[muuda | muuda lähteteksti]