Koroonapandeemiaga seotud puudujäägid

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt COVID-19 pandeemiaga seotud puudujäägid)

Koroonapandeemiast põhjustatud meditsiiniliste materjalide, tootmis- ja tarbekaupade puudus muutus kiiresti ülemaailmseks probleemiks, nagu ka ülemaailmsete tarneahelate katkestused, mis on seadnud proovile tarneahela vastupidavuse kogu maailmas. Enamikus riikides esines puudus isikukaitsevahenditest, nagu meditsiinimaskid ja -kindad, näokaitsmed ja desinfitseerimisvahendid, ning haiglavooditest, intensiivravi vooditest, hapnikuteraapia seadmetest, ventilaatoritest ja ECMO-seadmetest.

Inimressursid, eriti meditsiinipersonal, võivad olla ammendunud epideemia tohutu ulatuse ja sellega seotud töökoormuse tõttu, koos saastumise, isolatsiooni, haigestumise või tervishoiutöötajate suremuse tõttu tekkinud kadudega. Territooriumid on pandeemiaga toimetulekuks erinevalt varustatud. On võetud mitmesuguseid erakorralisi meetmeid varustuse taseme tõstmiseks, näiteks ostud, samas kui on esitatud üleskutseid annetuste tegemiseks, kohalike 3D-valmistajate, vabatahtlike töötajate, kohustusliku kutsealuse või varude ja tootmisliinide konfiskeerimiseks. Erinevate riikide ja riikide vahel on teatatud pakkumissõdadest nende esemete pärast, kus hinnad on tõusnud, kohalikud omavalitsused on tellimusi konfiskeerinud või müüv ettevõte on need tühistanud, et suunata need kõrgema pakkumise tegijale. Mõnel juhul on meditsiinitöötajatele antud korraldus mitte rääkida nendest ressursside puudujääkidest.

Kuna piiramata intensiivraviosakonna vajadused on hinnanguliselt umbes 50 korda suuremad kui enamikus arenenud riikides olemasolevad intensiivraviosakonna voodid ja ventilaatorid, julgustasid rahvatervise eestkõnelejad ja ametnikud kodanikke sotsiaalse distantseerumise abil kõverat tasandama. Samuti on kutsutud üles suurendama tervishoiu võimsust hoolimata puudusest.

Taust[muuda | muuda lähteteksti]

Pikaajaline ja struktuuriline[muuda | muuda lähteteksti]

Vt: Pandeemiaprognoosid ja ettevalmistused enne koroonapandeemiat

Pärast hoiatusi ja suuremat valmisolekut 2000. aastatel viis 2009. aasta seagripipandeemia lääneriikide kiire pandeemiavastase reaktsioonini. H1N1/09 viiruse tüvi, millel olid kerged sümptomid ja vähene letaalsus, tõi lõpuks kaasa tagasilöögi avaliku sektori liigse reageerimisvõime, kulutuste ja 2009. aasta gripivaktsiini kõrge hinna ja kvaliteedi suhte. Järgnevatel aastatel ei uuendatud süstemaatiliselt riiklikke strateegilisi meditsiinivarusid. Prantsusmaal kritiseeriti laialdaselt 382 miljoni euro suurust kulutust H1N1-vaktsiinidele ja maskidele. Prantsusmaa tervishoiuasutused otsustasid 2011. aastal oma varusid mitte asendada, vähendada soetamis- ja ladustamiskulusid, tugineda rohkem Hiinast pärit tarnetele ja just-in-time logistikale ning jagada vastutus vabatahtlikkuse alusel eraettevõtetele. Kulude kokkuhoiu eesmärgil viidi 2013. aastal seadusega vastutus isikukaitsevahendite varude eest Prantsusmaa valitsuselt üle avalik-õiguslikele ja eraettevõtetele, kes pidid planeerima oma töötajate turvalisuse, ilma et oleks olemas kontrollimehhanismid. Riiklikud tootjad ei suutnud sellel uuel avatud turul Hiina tootjate hindadega konkureerida. Endine strateegiliste maskide tootja sulges 2018. aastal, samas kui Prantsusmaa strateegiline varu langes selle aja jooksul miljardilt kirurgilistelt maskidelt ja 600 miljonilt FFP2 maskidelt 2010. aastal vastavalt 150 miljonile ja nullile 2020. aasta alguses. Prantsusmaad on kutsutud juhtumiuuringuks Juan Branco, Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni võimule tõusmise kohta kirjutatud kriitilise raamatu autor, väitis, et isekas võimupüüdlus ja lojaalsus juhtimises viivad noored ja eksperimenteerimata inimesed, kes vastutavad üleriigiliste tervishoiureformide eest pimeda raamatupidamisanalüüsi ja juhtimise kaudu. Prantsusmaad on viidatud kui juhtumiuuringut riikidele, kes kaaluvad nüüd pöördumist viimase kahe aastakümne jooksul tervishoiuteenuste globaliseerimise üle, et saavutada madalamaid otseseid kulusid. Sama lähenemine võeti kasutusele ka Ameerika Ühendriikides. USA strateegilise riikliku varu 2009. aasta gripipandeemia vastu kasutatud maskide varusid ei täiendanud ei Obama ega ka Trumpi administratsioon. Ameerika maskide tootja Mike Bowen ettevõttest Prestige Ameritech oli aastaid hoiatanud, et USA maskide tarneahel on liiga sõltuv Hiinast. Nagu Juan Branco Prantsusmaale, mõistis USA endine president Obama hukka lühiajalise individualistliku mõtteviisi, mis mõjutab negatiivselt avalikke otsuseid ja valmisolekut.

Mitmed avalikud (Maailma Terviseorganisatsioon (WHO), Maailmapank, ülemaailmne valmisoleku järelevalveamet) ja eraalgatused tõstsid teadlikkust pandeemiaohust ja vajadusest parema valmisoleku järele. Alates 2015. aastast on Bill Gates hoiatanud vajadusest valmistuda ülemaailmseks pandeemiaks. Rahvusvaheline lõhestatus ja sobiva koostöö puudumine piirasid valmisolekut. WHO pandeemiliseks gripiks valmisoleku projektile oli kahe aasta jooksul ette nähtud 39 miljonit USA dollarit WHO 2020-2021. aasta 4,8 miljardi USA dollari suurusest eelarvest. Kuigi WHO annab soovitusi, puudub püsiv mehhanism riikide epideemiaks valmisoleku ja kiirreageerimisvõime läbivaatamiseks. Rahvusvahelise majandusteadlase Roland Rajahi sõnul on küll olemas suunised, kuid kohalik tegevus sõltub kohalikust valitsemisest. Andy Xie kirjutas ajakirjas South China Morning Post, et valitsev eliit, kes on kinnisideeks majanduslikest näitajatest, ei ole suutnud oma kogukondi ette valmistada tuntud pandeemiariskide vastu.

Maksusüsteemid 21. sajandi alguses, eelistades konkurentsivastaste tavadega suurimaid korporatsioone ja madalamaid investeeringuid innovatsiooni ja tootmisse, soosisid korporatiivseid osalejaid ja ettevõtete kasumit, suurendades puudujäägiohtu ja nõrgendades ühiskonna võimet reageerida pandeemiale.

Varajased haiguspuhangud Hubeis, Itaalias ja Hispaanias näitasid, et mitme jõuka riigi tervishoiusüsteemid olid ülekoormatud. Arengumaades, kus on nõrgem meditsiiniline infrastruktuur, hapnikuteraapia, intensiivravi voodite ja muude meditsiiniliste vajaduste jaoks vajalikud seadmed, eeldati, et puudujäägid tekivad varem.

Kohene[muuda | muuda lähteteksti]

Esimesed märgid ja hoiatused olid tingitud tundmatu põhjusega ebanormaalsest viiruslikust kopsupõletikust 2019. aasta detsembris. Sel kuul saatis Taiwan mitu oma haiguste kontrolli keskuse arsti Wuhani, et kontrollida kohalikku olukorda. Pärast kinnitust tekkivale kriisile ja juba 31. detsembril 2019 hakkas Taiwan rakendama mittemeditsiinilisi meetmeid, nagu reisijate temperatuuri kontrollimine, GPS-jälgimine, viimase 15 päeva reisiandmete ühendamine oma universaalsesse riiklikusse tervishoiuandmebaasi, reisiliinide sulgemine Wuhanisse/ Wuhanist ja isikukaitsevahendite, näiteks meditsiiniliste maskide varumine. Kuigi Taiwan oli hästi informeeritud ja hiljem kiitis oma äärmiselt tõhusa viiruse ohjeldamise eest, ei saanud ta Maailma Terviseorganisatsiooni reaktsioonidesse sekkuda, sest Mandri-Hiina on juba pikka aega takistanud Taiwani ühinemist Maailma Terviseorganisatsiooni ja teiste ülemaailmsete organisatsioonidega. Saksamaa, teine eeskujuks olev riik, ootas samuti juba 2020. aasta jaanuaris. Ameerika Ühendriikide föderaalvalitsuse reaktsioon jäi seevastu 2 kuud, kuni 2020. aasta märtsi keskpaigani, passiivseks, algatamata muudatusi oma strateegilises riiklikus meditsiinivarudes.

2019. aastal teatas ülemaailmne valmisoleku järelevalvenõukogu, et WHO pandeemilise hädaolukorra fond on endiselt ammendunud 2018-19. aasta Kivu Ebola-epideemia tõttu. Populism, natsionalism ja protektsionism mõjutavad geopoliitikat, seades eelkõige kaks suurt majandust vastandlikule kursile, jättes maailmaareenil juhtiva vaakumi.

Kui Wuhani haiguspuhang 2020. aasta jaanuaris levis, hakkas Hiina blokeerima oma territooriumil asuvates tehastes toodetud N95 maskide, saapad, kindad ja muude tarvikute eksporti; Hiina valitsusele lähedal seisvad organisatsioonid otsisid veel veebruaris isikukaitsevahendeid välisturgudelt. See põhjustas ootamatu tarnekrahhi enamiku teiste riikide jaoks, kes sellest sõltuvad.

Ülekoormatud tervishoiuteenused suunavad sageli ressursse kõrvale naistele vajalikest teenustest, sealhulgas sünnituseelsest ja -järgsest tervishoiust ning rasestumisvastastest vahenditest, ning süvendavad juurdepääsu puudumist seksuaal- ja reproduktiivtervishoiuteenustele.

Testid[muuda | muuda lähteteksti]

Testide puudus on võtmetegur, mis takistab ametiasutustel mõõta epideemia praeguse leviku tegelikku ulatust. Saksamaa ja Korea ennetavad ja agressiivsed testimisstrateegiad on aidanud vähendada mõõdetud surmajuhtumite arvu. Saksamaa alustas koroonatestide tootmist ja ladustamist juba 2020. aasta jaanuaris.

Diagnostilised testid[muuda | muuda lähteteksti]

Reaktiivid[muuda | muuda lähteteksti]

Iirimaal ja Ühendkuningriigis piiras märtsi lõpus ja aprilli alguses reaktiivide puudus testide arvu. Märtsis muutus reaktiivide ebapiisav kogus Euroopa Liidus (EL), Ühendkuningriigis (UK) ja Ameerika Ühendriikides (USA) massilise testimise kitsaskohaks. See on sundinud mõningaid autoreid uurima proovide ettevalmistamise protokolle, mis hõlmavad proovide kuumutamist 98 °C juures 5 minutit, et vabastada RNA-genoomid edasiseks testimiseks.

Ühendkuningriigis kinnitas Ühendkuningriigi valitsus 1. aprillil, et alates haiguspuhangu algusest on koronaviiruse suhtes testitud kokku 2000 NHSi töötajat, kuid kabineti minister Michael Gove ütles, et testimiseks vajalike kemikaalide puudus tähendab, et NHSi 1,2 miljonit töötajat ei ole võimalik sõeluda. Gove'i avaldusele vaidles vastu keemiatööstuse liit, kes ütles, et asjaomaste kemikaalide puudust ei ole ja et eelmisel nädalal toimunud kohtumisel ettevõtlusministriga ei olnud valitsus püüdnud võimalike tarneprobleemide kohta teavet saada.

Reaktiivide puudus oli ka Ameerika Ühendriikides. Mõned haiglad valmistasid oma reaktiivid ise avalikult kättesaadavate retseptide alusel.

Tampoonid[muuda | muuda lähteteksti]

Islandil kardetud tampoonide puudus suudeti ära hoida, kui leiti varud, mis ületasid puudujäägi, kuni Hiinast saabus rohkem tampoone. USA strateegilises riiklikus varus ei olnud tampoone ja USAs oli puudus, hoolimata sellest, et üks pandeemia-eelne kodumaine tootja suurendas märtsis tootmist 1 miljoni tampoonini päevas ja valitsus rahastas selle jaoks uue tehase ehitamist mais. Puudujäägid tekkisid ka Ühendkuningriigis, kuid need lahenesid 2. aprilliks.

Sisemine tootmine[muuda | muuda lähteteksti]

USA ravimiamet andis loa tampoonivaba süljetesti ja rohkem uusi tampoone, sealhulgas 3-D trükitud versioone, mida nüüd toodetakse laborites, haiglates ja muudes meditsiiniasutustes, kus tampoone kasutatakse. USAs on üldkasutatavad nina tampoonid I klassi meditsiiniseadmed, mida FDA ei ole heaks kiitnud. NIH ütles, et need peavad järgima FDA märgistamisnõudeid, olema valmistatud FDA-s registreeritud ja loetletud rajatises ning läbima avalikult kättesaadava ohutustesti protokolli. Samuti peab materjal olema ohutu; kasutada võib juba heaks kiidetud autoklaavitavat kirurgilist plasti. Täielik arendusprotsess võib võtta aega vaid kaks nädalat. 3-D-trükitud tampoonid suurendasid nõudlust sobivate 3-D-printerite järele.

Mõned 3D-trükitud tampoonide disainilahendused on avalikult litsentseeritud Creative Commons'i litsentside alusel, teised on patenteeritud, kuid 3D-trükifailid on epideemia ajal lubatud asutustele taotluse korral vabalt kättesaadavad.

Isikukaitsevahendid[muuda | muuda lähteteksti]

Üldine teave[muuda | muuda lähteteksti]

Kuigi enamik isikukaitsevahendeid toodetakse Hiinas, olid kodumaised varud ebapiisavad. Hiina valitsus võttis kontrolli varude üle välismaistelt ettevõtetelt, mille tehased neid kaupu valmistasid. Medicon, mille kolm tehast tootis selliseid varusid Hiinas, nägi, et kommunistliku partei juhitud valitsus konfiskeeris nende varud. Hiina tolli andmed näitavad, et 24. jaanuarist kuni 29. veebruarini imporditi umbes 2,46 miljardit tükki epideemiate ennetus- ja tõrjevahendeid, sealhulgas 2,02 miljardit maski ja 25,38 miljonit kaitseriietust väärtusega 8,2 miljardit jüaani (1 miljard dollar). Ajakirjandus teatas, et China Poly Groupil koos teiste Hiina ettevõtete ja riigiettevõtetega oli oluline roll välismaiste turgude uurimisel, et hankida Hiinale vajalikke meditsiinitarbeid ja -varustust. Risland (endine Country Garden) hankis 82 tonni tarvikuid, mis seejärel lennutati Wuhani. Greenland Holdings hankis Hiinasse saatmiseks ka hulgi meditsiinitarbeid, nagu kirurgilised maskid, termomeetrid, antibakteriaalsed salvrätikud, käte desinfitseerimisvahendid, kindad ja paratsetamool. Hiina ettevõtete massiline tarnete hankimine hulgi- ja jaemüügi tasandil, et aidata oma kaasmaalasi kodus, on aidanud kaasa toodete puudujäägile lääneriikides, kus need Hiina ettevõtted tegutsevad. Austraalia peaminister Scott Morrison teatas 24. märtsil piirangutest sellisele tegevusele.

Arvestades, et isikukaitsevahendite ülemaailmne pakkumine on ebapiisav, soovitas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) 2020. aasta veebruaris pärast Hiina meetmeid vähendada isikukaitsevahendite vajadust telemeditsiini abil; füüsilisi tõkkeid, näiteks läbipaistvaid aknaid; lubada koroonapatsiendiga ruumi siseneda ainult neil, kes tegelevad otsese hooldusega; kasutada ainult konkreetse töö jaoks vajalikke isikukaitsevahendeid; jätkata sama hingamisaparaadi kasutamist ilma seda eemaldamata mitme sama diagnoosiga patsiendi hooldamisel; jälgida ja koordineerida isikukaitsevahendite tarneahelat; ning mitte kasutada maske asümptomaatiliste isikute puhul.

Kvaliteediprobleemid, mis süvendavad puudujääke[muuda | muuda lähteteksti]

Kuna 2020. aasta märtsi lõpus/aprilli alguses sõltusid lääneriikide maskide ja muu varustuse tarned omakorda Hiinast, süüdistasid Euroopa poliitikud, nt ELi peadiplomaat Josep Borrell, Hiinat pehme võimu mängus, et mõjutada maailma arvamust. Samuti lükati osa Hispaaniale, Türgile ja Hollandile saadetud tarnetest tagasi, kuna need olid vigased. Madalmaade tervishoiuministeerium kutsus 21. märtsil tagasi 600 000 Hiina tarnijalt pärit näomaski, mis ei sobinud korralikult ja mille filtrid ei toiminud ettenähtud viisil, kuigi neil oli kvaliteedisertifikaat; Hispaania valitsus avastas, et 60 000 Hiina tootja 340 000 testikomplektist ei testinud täpselt koroonat. Hiina välisministeerium vastas, et klient peaks "kaks korda kontrollima juhiseid, et veenduda, et olete tellinud, maksnud ja levitanud õigeid. Ärge kasutage mittekirurgilisi maske kirurgilistel eesmärkidel". Mai keskel peatas Euroopa Komisjon 10 miljoni Hiina maski tellimuse, mis oli mõeldud liikmesriikidele ja Ühendkuningriigile, pärast seda, kui kaks riiki teatasid, et nad on saanud ebakvaliteetseid tooteid. Maskid olid tellitud ELi täitevorgani poolt ja neid kavatseti jagada kuue iganädalase osamaksena. Pärast seda, kui esimene 1,5 miljoni maski suurune partii oli jaotatud 17 liikmesriigile 27st ja Suurbritanniale, teatas Poola, et 600 000 saadetisel ei olnud Euroopa sertifikaate ega vastanud vajalikule standardile. Komisjoni tervishoiu pressiesindaja Stefan De Keersmaecker lubas asja uurida ja võtta vajalikud meetmed.

2020. aasta aprilliks näitasid uuringud, et märkimisväärne osa koroonaviirusega nakatunutest oli asümptomaatiline, mis võimaldas viirusel märkamatult levida. Seetõttu soovitas CDC "kanda avalikus kohas, kus muid sotsiaalseid distantseerivaid meetmeid on raske säilitada, riidest näokateid".

Sanitatsioonivahendid[muuda | muuda lähteteksti]

Paljudes piirkondades läksid käte desinfitseerimisvahendid otsa, mis põhjustas hinnatõusu. Vastuseks hakkasid õlletootjad ja alkoholidestilleerijad tootma kätedesinfitseerimisvahendeid.

Kaitsevahendid[muuda | muuda lähteteksti]

Ameerika Ühendriikides oli puudus selline, et ühes New Yorgi haiglas kasutasid mõned meditsiiniõed alternatiivina kättesaamatute kaitseriietuste asemel prügikotte. Traditsiooniliste kaitsevahendite puuduse tõttu on väikeettevõtted kogu Ameerika Ühendriikides hakanud valmistama ajutisi kaitsevahendeid, mis on sageli loodud avatud lähtekoodiga projekteerimise algatuste kaudu, mille raames tootjad annetavad varustust haiglatele. Üks näide on COVID-19 Intubation Safety Box, mille võtsid esimestena kasutusele Taiwani haiglad ja mis on nakatunud patsiendi torso kohale asetatud akrüülkuubik, millel on avad, mis võimaldavad ventilatsiooni intubatsiooni ja extubatsiooni, vähendades samal ajal tervishoiutöötajate saastunud tilkade ohtu.

CNBC teatas, et e-kaubandusplatvorm Amazon keelas N95 näomaskide müügi hinnapuuduse nimel; N95 kaitsevahendite puudus muutus veelgi tõsisemaks. Amazoni kolmas osapool Golden Tree Supply pöördus Kanada e-kaubanduse platvormi Shopify poole, et jätkata N95 näomaskide tarnimist Ameerika Ühendriikide inimestele.

Märtsis väitis The Doctors' Association UK, et puudujääke varjati hirmutavate e-kirjade, distsiplinaarmeetmete ähvarduste ja kahel juhul töölt koju saatmise kaudu. Mõned arstid said distsiplinaarkaristuse pärast seda, kui juhid olid ärritunud materjalide pärast, mida nad olid Internetis postitanud seoses kirurgiliste maskide, kaitseprillide, visiiride ja eriti hommikumantlite puudusega paljudes Briti riikliku tervishoiuteenistuse haiglates. 18. aprillil teatas kogukondade sekretär Robert Jenrick, et Türgist on teel Ühendkuningriiki 400 000 kaitsekabiini ja muud isikukaitsevahendit. Päev hiljem lükati need edasi; see pani haiglajuhid esimest korda pandeemia ajal valitsust otseselt kritiseerima. Saadetis saabus Istanbuli lennujaama teel Ühendkuningriiki kaks päeva pärast seda, kui ministrid teatasid, et isikukaitsevahendid ilmuvad riiki. Tellimusest jõudis kohale vaid 32 000 (vähem kui kümnendik), hoolimata sellest, et NHS tegi ettemaksu, et tagada selle saabumine 22. aprillil. Lõpuks tuli need kõik Türki tagasi saata, kuna need ei vastanud NHSi standarditele.

Juulis keelas USA tolli- ja piirivalveamet (CBP) Malaisias asuva Top Glove'i ja selle tütarettevõtte TG Medicali tooted töötajate õiguste väidetava rikkumise tõttu, sealhulgas "võlakoorma, ülemäärase ületunnitöö, isikut tõendavate dokumentide kinnipidamise ning kuritarvitavate töö- ja elamistingimuste" tõttu. Suurem osa maailma kinnaste tarnetest pärineb Malaisiast.

Näomaskid[muuda | muuda lähteteksti]

Vt: Kirurgiline mask, riidest näomask ja näomaskid koroonapandeemia ajal

Varajane epideemia Hiinas[muuda | muuda lähteteksti]

Epideemia kiirenedes tekkis mandriosas suurenenud avaliku nõudluse tõttu näomaskide puudus. Shanghais pidid kliendid seisma peaaegu tund aega järjekorras, et osta üks pakk näomaskid; varud müüdi välja veel poole tunniga. Hinnapakkumine ja hinnapettus tõstsid hindu, mistõttu turgu reguleeriv asutus teatas, et ta hakkab selliste tegude vastu võitlema. 2020. aasta jaanuaris kehtestati hinnakontroll kõikidele Taobao ja Tmalli näomaskidele. Teised Hiina e-kaubanduse platvormid, nagu JD.com, Suning.com ja Pinduoduo, tegid samamoodi; kolmandate osapoolte müüjate suhtes kehtestati hinnapiirangud ja rikkujate suhtes sanktsioonid.

Riiklikud varud ja puudujäägid[muuda | muuda lähteteksti]

2006. aastal lisati 156 miljonit maski USA strateegilisse riiklikku varu, et ennetada gripipandeemiat. Pärast nende kasutamist 2009. aasta gripipandeemia vastu ei uuendanud varusid ei Obama ega ka Trumpi administratsioon. 1. aprilliks oli USA strateegiline riiklik varu peaaegu tühi.

Prantsusmaal kasvasid 2009. aasta H1N1-ga seotud kulutused 382 miljoni euroni, peamiselt varudele ja vaktsiinidele, mida hiljem kritiseeriti. 2011. aastal otsustati, et varusid ei täiendata ja tuginetakse rohkem Hiinast pärit tarnetele ja "just-in-time" logistikale. 2010. aastal hõlmasid varud 1 miljard kirurgilist maski ja 600 miljonit FFP2-maski; 2020. aasta alguses oli neid vastavalt 150 miljonit ja null. Samal ajal kui varusid järk-järgult vähendati, märgiti 2013. aasta ratsionaalses dokumendis eesmärk vähendada soetamis- ja ladustamiskulusid, jagades nüüd seda jõupingutust kõigile eraettevõtetele kui vabatahtlikku parimat tava, et tagada oma töötajate kaitse. See oli eriti oluline FFP2 maskide puhul, mille soetamine ja ladustamine on kulukam. Kuna koroonapandeemia Prantsusmaal nõudis üha enam meditsiinivarusid, said maskide ja isikukaitsevahendite varud otsa ja põhjustasid riiklikku pahameelt. Prantsusmaa vajab Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni sõnul 40 miljonit maski nädalas. Prantsusmaa andis oma vähestele allesjäänud maske tootvatele tehastele korralduse töötada ööpäevaringselt ja suurendada riiklikku tootmist 40 miljoni maskini kuus. Prantsuse seadusandjad on algatanud uurimise nende strateegiliste varude varasema haldamise kohta.

Pärast 2020. aasta koroonapandeemiat ning õdede ja teiste tervishoiutöötajate laialdasi kaebusi N95 maskide ja nõuetekohaste protokollide puudumise kohta esitas National Nurses United, Ameerika Ühendriikide suurim registreeritud õdede organisatsioon, üle 125 kaebuse 16 osariigi tööohutuse ja tervishoiuameti (OSHA) büroodele, süüdistades haiglaid selles, et nad ei ole järginud seadusi, mis nõuavad ohutuid töökohti, kus koroonapatsientidega tegelevatele õdedele tuleks anda N-95 maske.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kutsus tööstust ja valitsusi üles suurendama tootmist 40% võrra, et vastata ülemaailmsele nõudlusele 3. märtsil 2020, ning samuti avaldasid nad 6. aprillil 2020 dokumendi soovitustega isikukaitsevahendite ratsionaalseks kasutamiseks. See dokument oli mõeldud tervishoiu- ja kogukonnatöötajatele, sealhulgas lasti käitlemisel. See ülemaailmne isikukaitsevahendite puuduse probleem muutus peagi avalikkuse jaoks huvipakkuvaks. Iirimaa teadusfondi teadlased uurisid, kuidas me saame leida lahenduse ja vältida seda puudust tulevikus. Samal ajal alustati sõltumatuid algatusi ja veebiplatvorme, nagu Needed.com PPE Needed, et pakkuda kohest lahendust. UNICEF on samuti astunud samme, et leevendada seda praegust riski ja ennetada koroona lähituleviku mõju ning juurdepääsu PPE tarnijatele.

Konkurents tarnete osas[muuda | muuda lähteteksti]

Sellised riigid nagu Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa, Lõuna-Korea, Taiwan, Hiina, India ja teised reageerisid esialgu haiguspuhangule, piirates või keelates oma kodanike kaitsmiseks meditsiinitarvikute ekspordi, sealhulgas tühistades tellimusi, mille teised riigid juba tagasid. Saksamaa blokeeris 240 000 Šveitsi suunduva maski ekspordi ja peatas samasugused saadetised ka Kesk-Böömi piirkonda. Üks Prantsuse ettevõte, Valmy SAS, oli sunnitud blokeerima Ühendkuningriiki saadetava isikukaitsevahendi tellimuse pärast seda, kui ettevõtte Ühendkuningriigi esindaja ütles CNNile, et Prantsuse ranniku tolliametnikud olid tellimuse blokeerinud. Türgi blokeeris kahe Hispaania piirkondliku omavalitsuse poolt Türgi ettevõttelt ostetud ventilaatorite saadetise, viidates ventilaatorite kinnipidamise puudujäägi ohule; 116 ventilaatorit vabastati hiljem.

Kui pandeemia hakkas süvenema, hakkasid valitsused kasutama karmi taktikat, sealhulgas isegi salajasi vahendeid, et saada koronaviiruse vastu võitlemiseks vajalikke meditsiinitarbeid, kas suurema raha maksmise teel ümberpaigutamiseks või selliste seadmete konfiskeerimise teel. Slovakkia peaminister Peter Pellegrini ütles, et valitsus valmistab ette 1,2 miljoni euro (1,3 miljonit dollarit) väärtuses sularaha, et osta maske lepingulise Hiina tarnijalt. Seejärel ütles ta: "Kuid üks edasimüüja Saksamaalt tuli sinna esimesena, maksis saadetise eest rohkem ja ostis selle ära." Ukraina seadusandja Andriy Motovylovets teatas ka, et "meie konsulid, kes lähevad tehastesse, leiavad oma kolleegid teistest riikidest (Venemaa, USA, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia jne), kes püüavad saada meie tellimusi. Me oleme maksnud ettemaksu ülekandega ja sõlminud lepingud. Aga neil on rohkem raha, sularahas. Me peame iga saadetise eest võitlema." San Marino ametiasutused ütlesid, et nad korraldasid pangaülekande Šveitsi Luganos asuvale tarnijale, et maksta poole miljoni maski eest, mida jagatakse Itaalia naabritega. Kuid veoauto tuli tühjaks, sest üks või mitu tundmatut välismaist ostjat pakkusid selle asemel rohkem.

Saksamaa röövis 830 000 kirurgilist maski, mis olid saabunud Hiinast ja mõeldud Itaaliasse. Kuigi Itaalia ametivõimudel õnnestus Saksamaad veenda neid vabastama, ei leidnud keegi Saksamaal siiski kinnipeetud maske üldse. 1,5 miljonit näomaski, mis pidid olema tarnitud Hispaaniast Sloveeniasse, konfiskeerisid Saksa agendid. Prantsuse valvurid konfiskeerisid 130 000 näomaskiga täidetud veoautod ja Ühendkuningriiki suunduvate desinfitseerimisvahendite kastid, mida Briti valitsus nimetas "põlastusväärseks teoks". Itaalia tollipolitsei röövis umbes 800 000 imporditud maski ja ühekordselt kasutatavaid kindaid, mida kavatseti saata Šveitsi.

22. märtsil teatas Itaalia ajaleht, et Tšehhi Vabariigi politsei konfiskeeris 680 000 Hiinast tellitud näomaski ja ventilaatorit. Nad viisid läbi salakaubaveo vastase operatsiooni, mille käigus konfiskeerisid seadmed ühe eraettevõtte laost põhjapoolses Lovosice linnas. Tšehhi ametivõimude sõnul oli Hiinast saadud annetus vaid veidi üle 100 000 maski. Tšehhi valitsus saatis 110 000 ühikut kompensatsiooniks Itaaliasse. On ebaselge, kuidas maskid Lovosicesse sattusid. Tšehhi välisminister Tomáš Petříček ütles AFP-le: "Lovosice ei ole päris teel Hiinast Itaaliasse."

Île-de-France'i piirkondlik nõunik Valérie Pécresse väitis, et mõned ameeriklased tegid agressiivses varude otsimises maski varude eest - silmapiirilt - pakkumisi, mis ootasid transpordivahenditele laadimist, makstes sularahas kolmekordset hinda. Politico Europe teatas aga, et Prantsusmaa väide on "alusetu" ja USA saatkond Pariisis teatas, et "Ameerika Ühendriikide valitsus ei ole ostnud ühtegi Hiinast Prantsusmaale tarnimiseks mõeldud maski. Vastupidised teated on täiesti valed."

3. aprillil süüdistas Berliini poliitik Andreas Geisel USA agente selles, et nad omastasid Bangkoki lennujaamast 200 000 Berliini politseile mõeldud 3M-i valmistatud näomaskide saadetise. Need väited osutusid siiski valeks, sest 3M avaldas, et tal "ei ole andmeid hingamismaskide tellimise kohta Hiinast Berliini politseile" ja Berliini politsei kinnitas hiljem, et saadetist ei konfiskeerinud USA ametivõimud, vaid see olevat lihtsalt ostetud parema hinnaga, mida üldiselt arvatakse olevat ostetud Saksa edasimüüjalt või Hiinast. See avalikustamine nördis Berliini opositsiooni, mille CDU fraktsiooni esimees Burkard Dregger süüdistas Geiseli "Berliini elanike tahtlikus eksitamises", et "varjata oma suutmatust kaitsevahendeid hankida". FDP siseekspert Marcel Luthe ütles: "Rahvusvahelise poliitika suured nimed nagu Berliini senaator Geisel süüdistavad teisi ja räägivad USA piraatlusest, et teenida Ameerika-vastaseid klišeesid." Politico Europe teatas, et "berliinlased võtavad lehekülje otse Trumpi mängukirjast ja ei lase faktidel hea loo teele minna". The Guardian teatas ka, et "puuduvad kindlad tõendid, et Trump [ega ükski teine Ameerika ametnik] oleks [Saksa] röövi heaks kiitnud".

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Meditsiiniajakirjad[muuda | muuda lähteteksti]