Bundesverband Öffentlicher Banken Deutschlands

Allikas: Vikipeedia
Bundesverband Öffentlicher Banken Deutschlands (VÖB)
Asutatud 1916
Valdkonnad Saksamaa pangandussektori juhtiv ühendus
Koduleht www.voeb.de
Sterntaleri-semukaru VÖB peakorteri ees Berliinis Tiergarteni linnajaos

Saksamaa riiklike pankade föderaalliit (saksa keeles: Bundesverband Öffentlicher Banken Deutschlands (VÖB)) on Saksamaa pangandussektori juhtiv ühing. VÖB esindab 63 panka huve, sealhulgas Landesbanken (Saksamaa hoiupankade finantsgrupi juhtivad institutsioonid) ning arendus- ja müügipankasid, mis kuuluvad Saksamaa Liitvabariigile või üksikutele Saksamaa liidumaadele.

Saksamaa riigipankade föderaalsesse ühingusse kuuluvate pankade VÖB koguvarad on umbes 3,029 miljardit eurot ja seega moodustavad nad umbes kolmandiku Saksamaa pangandusturust.

Riigipangad võtavad tõsiselt vastutust väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete (VKEde), teiste ettevõtete, avaliku sektori ja jaeklientide eest ning on oma piirkondades kindlalt sisse seatud kõikjal Saksamaal.

59-protsendilise turuosaga on VÖB tavalised liikmepangad kohalike omavalitsuste finantseerimise turuliidrid; lisaks annavad nad umbes 22% kõigist Saksamaa ettevõtete laenudest. 2022. aastal andsid föderaalse ja osariigi tasandi arendus- ja edenduspangad 72 miljardit eurot uuteks arendus- ja edenduslaenudeks.

VÖB on ainus Saksamaa pangandusliit, mis toimib oma liikmete tööandjate liiduna. Avaliku sektori pankade tööandjate liit (saksa keeles Tarifgemeinschaft Öffentlicher Banken), kuhu kuuluvad VÖB organisatsiooni liikmed ja kus töötas (2022. aasta seisuga) 60 000 töötajat, täidab kollektiivläbirääkimiste kohustusi.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]