Budaväli

Allikas: Vikipeedia

Budaväli (sanskriti keeles buddhakṣetra; tiibeti keeles sangs rgyas kyi shing; hiina keeles 佛國⼟ foguotu, 净⼟ jingtu; jaapani keeles bukkoku do, jōdo) on budismis, eriti mahajaanas, ühe buda mõjuala, et juhtida olendeid virgumisele ja nirvaanasse.

Hiina budismis kasutatakse budavälja tähenduses mõistet puhas maa.

Käsitlusi[muuda | muuda lähteteksti]

Iga maailmasüsteem, kus on buda, on vaadeldav budaväljana. Meie praegune maailm on Buddha Šākjamuni budaväli.

Budaväljad on kas täiesti puhtad, kus kõik olendid on juba virgunud, või osaliselt puhtad, kus osa olendeid on ja osa veel ei ole virgunud.

Mahajaana õpetuste kohaselt on budaväljad dhjaanibudade ehk mütoloogiliste budade poolt loodud ideaalsed maailmad. Bodhisattva hakkab oma budavälja kujundama juba enne budaks saamist. Budaväljadel on võimalik jõuda nirvaanasse selle buda abil, kes on antud budavälja loonud.

Üldiselt peetakse buda Amitābha budavälja ehk läänepoolset puhast maad, Sukhāvatīt, kõige kergemini ligipääsetavaks tavalistele inimestele. Teised budaväljad olevat ligipääsetavad vaid pühendunutele.

Budistlikus kosmoloogias paiknevad budaväljad kolmikilma vormidega olus (paali keeles rūpāvacara või rūpaloka, sanskriti keeles rūpadhātu), milles on vaid puhtad vormid, kujud, asukohad ja seosed muu maailmaga, kuid puuduvad ihad, tahtmised ja soovid.

Budaväljadele võidakse jõuda kas ümber sündides või pühendumusliku vaimse praktika abil, teisenenud teadvusseisundites, vormidega seotud jhāna'des.

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

Budaväljade kirjeldusi leidub paljudes mahajaana suutrates, nagu Kaheksatuhandeline ületava mõistmise suutra, Lootossuutra, Õnnemaa suutrad, Lillepärjasuutra jt.

Vimalakirti suutras rõhutatakse aga budavälja kui olendite puhta meele ja puhaste püüdluste tähendust.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Käesolevas artiklis on kasutatud "Ida mõtteloo leksikoni" materjale.