Bronisława Niżyńska

Allikas: Vikipeedia
Bronisława Niżyńska (1908)

Bronisława Niżyńska, ka Bronislava Nižinskaja, ka Bronislava Nijinska (vene keeles Бронислава Фоминична Нижинская Bronislava Fominitšna Nižinskaja; poola keeles Bronisława Niżyńska; 8. jaanuar (vkj 27. detsember 1890) 1891 Minsk, Minski kubermang21. veebruar 1972 Los Angeles) oli poola päritolu Keiserliku Venemaa balletitantsija ning Ameeika Ühendriikide koreograaf, ballettmeister ja balletipedagoog.

Pärast Peterburi keiserliku teatrikooli lõpetamist 1908. aastal töötas Niżyńska Maria teatris balletitantsijana. Aastatel 1910–1913 tantsis ta (nagu ta vendki Wacław Niżyński) antreprenöör Sergei Djagilevi balletitrupis Ballets Russes.

1919 . aastal avas ta Kiievis Bronislava Nižinskaja tantsukooli, kus tema õpilaste hulgas oli Serge Lifar, kellest sai hiljem Djagilevi trupi esitantsija.

Emigratsioonis[muuda | muuda lähteteksti]

1921. aastal Niżyńska emigreerus Nõukogude Venemaalt ja asus taas tööle Djagilevi juures, kus tantsimisele lisaks tegutses ka koreograafina.

1928. aastal tegi ta koostööd antreprenöör Ida Rubinsteiniga, kelle tantsutrupis oli ta koreograaf ja pedagoog. Samal aastal lavastas ta seal balleti "Boléro" Maurice Raveli muusikaga. Esietendus toimus Pariisis.

1935. aastal töötas ta Hollywoodis, kus Max Reinhardti komöödia "Suveöö unenägu" võtetel seadis haldjate tantsu Felix Mendelssohn Bartholdy muusikaga.

1938. aastal asus Niżyńska elama Ameerika Ühendriikidesse, kus tegutses balletipedagoogina, avas seal ka oma balletistuudio.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]