Broadway (teater)

Allikas: Vikipeedia
Teater New Amsterdam Theatre 2003. aastal

Broadway on teatrite ja meelelahutuse piirkond Ameerika Ühendriikides New Yorgis Manhattanil. Piirkond on ulatuslik ja asub mõtteliselt 40th ja 54th Streeti vahel, teistpidi on piirideks Sixth ja Eighth Avenue. Piirkonda läbib diagonaalselt Broadway. Suur osa teatreid paikneb samanimelise tänava ääres või selle lähistel.

Broadway teatripiirkonna (Theater District) all peetakse silmas just suuri teatreid, mille saalides on vähemalt 500 istekohta, aga tavaliselt märksa rohkem (1000–2000 või enam). Need teatrid moodustavad omakorda Broadway Liiga ehk suurte teatrite esindusorganisatsiooni, mille liikmete seas on teatrimajade omanikke, lepingupartnereid, produtsente, samuti kõikvõimalike kaupade ja teenuste pakkujaid, mida teater oma tööks vajab jne. Organisatsioon loodi 1930. aastal.

Broadway hakkas teatrisektorit meelitama alates 19. sajandi keskpaigast. 1925. aastal paiknes Broadway tänava ääres umbes 80 teatrit, tänapäevaks (2020) on neid alles 41.[1]

Broadway teatrid ei ole repertuaariteatrid, vaid igas teatris mängitakse sama lavastust kuuel päeval nädalas. Etendusi on nädalas kokku kaheksa. Kahel päeval on ka lõunased etendused ehk matineed, tavaliselt kolmapäeval või laupäeval ning pühapäeval. Esmaspäev on Broadwayl puhkepäev, kuid see ei pruugi kehtida Off-Broadway või Off-Off-Broadway lavastuste puhul. Suurtest muusikalidest on kõige kauem Broadwayl katkematult repertuaaris püsinud "Ooperifantoom", mille esietendus oli 1988. aastal. Järgnevad "Chicago", "Lõvikuningas", "Kassid", "Wicked", "Hüljatud" jne.

Näitlejad ja lavastused[muuda | muuda lähteteksti]

Broadway teatrites etendatakse peamiselt muusikale ja komöödiaid. Väga sageli astuvad peaosades üles maailmakuulsad näitlejad ja lauljad, et tõmmata veelgi rohkem publiku tähelepanu. Nii on Broadwayl esinenud näiteks Toni Braxton, Meryl Streep, Diane Lane, Jude Law, Brandy, Hugh Jackman, Sarah Jessica Parker, Christopher Plummer ja Ricky Martin. Näitlejate lepingud ühe rolli mängimiseks võivad olla pikkuselt erinevad, tavaliselt kuuest kuust kuni aastani. Väga sageli pikendatakse lepingut, kuni näitleja on edukas ja populaarne, ning võib juhtuda, et sama näitleja mängib oma rolli palju aastaid. Näiteks on muusikali "Chicago" peaosa, Velma Kelly osatäitja Amra-Faye Wright seda osa mänginud alates 2005. aastast, ehkki on samal ajal gastrollinud selles rollis ka mujal maailmas. Kui Broadway muusikali peaosaline on kuulus, võib tema nädalapalk ulatuda 100 000 dollarini, näitleja miinimumpalk on veidi üle 2000 dollari nädalas.

Näitlejate töökorraldus[muuda | muuda lähteteksti]

Kuna Broadwayga on seotud suured ärihuvid ja ükski etendus ei tohi ära jääda, siis on kõigi lavastuste riskid hajutatud miinimumini. Kehtib keeruline lepingutega paika pandud asendamissüsteem. Suurte muusikalide peaosalistel on kaks-kolm asendajat (tavaliselt väiksemates rollides üles astuvad näitlejad või koorilauljad, nn understudy). Kui selgub, et understudy peab esitama peaosa, siis asendab tema partiisid (näiteks kooriosades) swing ehk asendusartist. Suurte muusikalide juures töötab mees- ja naisrollide katmiseks alati mitu swing'i.

Peamine erinevus understudy ja swing'i vahel on see, et kui understudy asendab vaid kindlat osa, siis swing on valmis igasuguseks asendamiseks. Swing'i tööd peetakse väga nõudlikuks, sest selle artisti ülesanne võib olla mängida mistahes stseenis suuremat või väiksemat osa, kui see jääb mõnel etendusel toimuvate vahetuste tõttu katmata. See tähendab, et swing ei pruugi jõuda lavale igal etendusel, kuid ta peab tundma esitatavat materjali läbinisti, alates tekstist ja tantsusammudest kuni misanstseenide ja partituurini. Selliste oskustega swinge nimetatakse vahel ka superswingideks, kes võivad gastrollida kõikjal maailmas, kus neile tuttavat materjali lavastatakse. Kuna kooripartiid sisaldavad mitmehäälsust, peab swing olema võimeline esitama ka neid. Lepingust olenedes võidakse nõuda, et swing tuleb igal õhtul teatrisse, kuid võib sealt lahkuda, kui selgub, et asendusi pole sel päeval tarvis, või kui ohtlikumad stseenid, kus kellelgi võib tekkida vigastusi (näiteks akrobaatilised stseenid), on möödas.

Vahel on suurtes muusikalides peaosalisele määratud ka nn standby ehk ootelolija. See on artist, keda vajatakse üksnes siis, kui tegelik peaosaline mingil põhjusel puudub ning muid vahetusi pole plaanis ette võtta. Mõne muusikali puhul, mis on vokaalselt väga nõudlik (näiteks "Evita" või "Ooperifantoom"), esineb peaosalise standby kindlalt kokku lepitud etendustel, et võimaldada peaosalisele puhkust. Standby töökohustus on olla iga etenduse eel valmis lavale astuma ning mitte viibima teatrist kaugemal, kui lepingus on sätestatud (New Yorgis on see kaugus tavaliselt kuni kümme tänavavahet).

Broadway muusikalide näitlejad töötavad umbes 30 tundi nädalas ning neil on vastavalt ametiühingu kokkuleppele õigus saada tasustatud puhkust ühe nädala iga kuue kuu järel.

Väiksemad teatrid[muuda | muuda lähteteksti]

1950. ja 1960. aastatel tekkisid Broadway suurtele teatritele vastukaaluks väikesed Off-Broadway (100–499 istekohta saalis) ja veel väiksemad Off-Off-Broadway teatrid, kus antakse tõsisemaid, kunstiväärtuslikumaid ja eksperimentaalseid etendusi.[2] Need teatrid ei pruugi asuda teatripiirkonnas, vaid üle kogu Manhattani eri paigus. Off-Broadwayl on sündinud mitu teatrimaailma rekordit. Näiteks mängib näitleja Catherine Russell lavastuses "Perfect Crime" peaosa alates 1987. aastast ning on puudunud vaid neli korda, kui tal tuli eemal viibida perekondlikel põhjustel. Russell kanti sellega 2017. aastal Guinnessi rekordite raamatusse. See nelja tegelasega draamalavastus on New Yorgi ajaloos pikima lavateega (2020. aastaks üle 13 000 etenduse).

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Britannica Concise Encyclopedia. Lk 277. Encyclopaedia Britannica, Inc. 2008. ISBN 1-593394-92-6.{{cite book}}: CS1 hooldus: teised (link)
  2. Broadway. ents.ee. Vaadatud 10.4.2017

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]