2016. aasta Suurbritannia Euroopa Liidu liikmesuse referendum

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Brexiti referendum)
Suurbritannia kaart, mis näitab Euroopa Liidu liikmelisuse referendumi hääletuspiirkonda 2016. aastal. Kollane kaardil tähistab ELi jäämist referendumil. Sinine tähistab EList lahkumist kaardil

2016. aasta Suurbritannia Euroopa Liidu liikmesuse referendum, tuntud ka kui ELi referendum või Brexiti referendum, oli 23. juuni 2016 Suurbritannias ja Gibraltaris toimunud referendum, milles küsiti valijaskonnalt, kas Suurbritannia ja Gibraltar peaks jääma Euroopa Liidu liikmeks või lahkuma Euroopa Liidust.

Hääletus[muuda | muuda lähteteksti]

Referendum toimus Euroopa Liidu referendumiseaduse 2015. ja ka 2000. aasta poliitiliste parteide, valimiste ja referendumite seaduse alusel. Rahvahääletuse tulemusel hääletas 51,9% valijaskonnast Suurbritannia ja Gibraltari lahkumist Euroopa Liidust, ja 48,1% Euroopa Liitu jäämise poolt. Kuigi referendum oli seaduslikult mittesiduv, lubas tollane valitsus selle tulemuse ellu viia ja algatas 29. märtsil 2017 ametlikku EList väljaastumise protsessi.[1]

Tagajärjed[muuda | muuda lähteteksti]

Vahetult pärast tulemust reageerisid finantsturud negatiivselt kogu maailmas, ja David Cameron teatas, et ta astub tagasi peaministri ja konservatiivide partei liidrina, olles kampaanias edutult hääletanud. See oli esimene kord, kui rahvahääletuse tulemus oli vastuolus Ühendkuningriigi valitsuse eelistatud valikuga. Theresa Mayst sai pärast Cameroni tagasiasutumist Suurbritannia peaminister. Euroopa Liidu referendumi tulemusel seisis opositsioonipartei silmitsi ka juhtimisprobleemiga. Valimiskomisjon on karistanud kampaania rahastamise eeskirjade eiramise eest mitmeid kampaaniagruppe ja parteisid (toetavad nii puhkust kui ka jäämist), kusjuures Leave.EU-le ja BeLeave'ile määratud trahvid on piiratud komisjoni trahvide ülempiiriga. Samuti on käimas uurimine võimaliku Venemaa sekkumise kohta rahvahääletusse.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. BBC News 31 January 2019: "As things stand, the UK is due to leave the European Union on 29 March 2019, regardless of whether there is a deal with the EU or not."