Brahma Sahampati

Allikas: Vikipeedia
Phra Phrom, Erawani pühamu, Bangkok

Brahmā Sahampati (tai keeles Phra Phrom, sanskriti keeles Para Brahma), ka Thao Maha Brahma on üks tuntumaid brahmasid budismis. Ta on üks 'suurtest brahmadest' ehk Mahābrahmā.

Brahmā Sahampati kuulub kolmanda taseme arahantide ehk "mittenaasjate", anāgāmi'de hulka, kes asuvad Śuddhāvāsa maailmades koos teiste budismi kaitsvate ja budasid õpetavate deevadega, olles neist kõige vanem. Kui meie maailmas parajasti budat ei ole, siis pole ka Śuddhāvāsa maailmade deevadel siia asja. Aga kui vaja, siis on nad varakult kohal, kuulutavad ette uue saabuva buda tulekut, juhivad inimeste tähelepanu märkidele, kuidas budat ära tunda jne.

Brahmā Sahampati kohta on mitmeid lugusid. Ta viibis nähtamatult Gautama Buddha juures juba siis, kui too saavutas Virgumise ehk Valgustuse. Pärast Virgumiseni jõudmist oli Buddha kaotamas lootust, et tema Õpetust võiks üldse keegi mõista, vastu võtta või järgida. Tõepoolest, on budasid, kes õpetavad, aga on ka neid, kes seda ei tee, nagu Pratjekabuddha. Kas poleks õigem taanduda üksindusse ja vaikida, mõtles Buddha. Kui Brahmā Sahampati seda märkas, laskus ta Śuddhāvāsa maailmast alla ning veenis Buddhat siiski õpetama hakkama. Ja kui Buddha oli sellega nõustunud, siis kuulutas Brahmā Sahampati seda rõõmusõnumit kogu maailmale.[1][2]

Ta viibis Buddha juures veel mitmeid kordi, samuti oli ta kohal, kui Buddha lahkus parinirvaanasse.[3] Kõikidest brahmadest oli Brahmā Sahampati Buddhale kõige lähedasem, tema vaimne, nähtamatu õpetaja ja kaaslane. Oma varasemas elus olevat ta olnud munk nimega Sahaka, kes kuulus eelmise buda, Kāśyapa Buddha kogudusse.

Tais ja teistes theravaada maades austatakse Brahmā Sahampati't ehk taipäraselt Phra Phrom'i kõrgelt. Teda kujutatakse nelja näo ja paljude kätega. Iga rajatise juures on tavaliselt kaks pühamut: üks pühendatud Brahma Sahampatile ja teine, "vaimude maja", kohalikele maavaimudele.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Proclamation of Good News by Brahma Sahampati". Originaali arhiivikoopia seisuga 25. juuli 2021. Vaadatud 5. augustil 2020.
  2. Robert E. Buswell Jr.; Donald S. Lopez Jr. (2013). The Princeton Dictionary of Buddhism. Princeton University Press. pp. 141–142. ISBN 978-1-4008-4805-8.
  3. Mahāparinibbāṇa Sutta (DN 16), 6. [1]