Borgo Valsugana

Allikas: Vikipeedia
Brenta jõgi Borgo Valsuganas.
Borgo Valsugana valla paiknemine Trento provintsis

Borgo Valsugana (saksa: Burg im Suganertal) on vald (comune) Trento provintsis Põhja-Itaalias, paiknades umbes 30 km Trentost idas.

Borgo Valsugana külgneb järgmiste valdadega: Telve, Telve di Sopra, Torcegno, Ronchi Valsugana, Roncegno Terme, Castelnuovo, Novaledo, Levico Terme ja Asiago.

Geograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Borgo on ühes Valsugana kitsaimas osas, Ciolino ja Rocchetta mägede vahel, mõlemad väga kõrged. See kasvas Brenta jõe mõlemale kaldale ja selle iidne osa on ainus Trento provintsis, mis hõlmas jõe mõlemad kaldad (näiteks Trento on vaid Adige jõe ühel kaldal).

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Telvana loss

Borgo Valsugana, mille iidne nimi oli Ausugum (tõepoolest, linna peatänav on nimega "Corso Ausugum"), oli Rooma asulakohaks Claudia Augusta Altinate teel, mis ühendas Altino ja Tridentumi (Trento iidne nimi) ja edasi Augsburgi tänapäeva Saksamaal.

Tänu oma asukohale avatud oru põhjas sai linn alati kaubandusest kasu. Aadlikud Castelnuovost ja Caldonazzost ja Welspergi perekonnast valitsesid linna ja selle ümbrust.

Aastal 1862 hävitas hiigeltulekahju suure osa linnast, mille hooned olid suuresti puidust ehitatud.

Aastatel 1943 kuni 1945 võitlesid antifašistlikud partisanid Garibaldi brigaadi "Antonio Gramsci" pataljoni "Gherlenda" raames, mis paiknes Feltres.

Inimesed[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]