Bogislaw VI (Pommeri)

Allikas: Vikipeedia
Plaat Eldenas, mis tähistab perekonna hauda

Bogislaw VI (u. 1350 - 7. märts 1393) oli Pommeri-Wolgasti hertsog.

1365. aastal pärast isa Barnim IV surma valitses ta Pommerit üheskoos oma venna Wartislaw VI-ga. Kuna nad mõlemad olid alaealised, seisid nad nende onu Bogislaw V eestkoste all, kes suri 1374. aastal. Pärast mõningaid vaidlusi jaotati Pommeri 25. mail 1368 Anklamis sõlmitud lepinguga kolmeks aastaks. Bogislaw V sai piirkonna Świna jõest idas ja vennad said piirkonna läänes.

Umbes sel ajal hakkasid vennad rüüstama Mecklenburgi Albrechti territooriumit. See kestis, kuni Wartislaw VI ja mõned tema rüütlid 10. novembril 1368 Damgartenis kinni püüti. Bogislaw VI pidi maksma 1300 marka, et oma vend vabaks osta.

Veidi enne oma surma 1390. aastal asutas Bogislaw Ahrenshoopi küla ja sadama ning kaitses selle linnusega. Kuid 1395. aastal hävitati asula Rostocki vägede poolt ja sadam ummistus.

Bogislaw suri 1393. aastal. Kuna tal ei olnud meessoost järglasi, läks tema pärand tema vennale.

Abielud ja järglased[muuda | muuda lähteteksti]

Bogislaw VI esimene abielu oli Saksi-Lauenburgi hertsogi Erich II tütre Juttaga. Hertsoginna Jutta suri 1388. aastal; abielu jäi lastetuks.

1389. aastal abiellus Bogislaw VI oma teise naise, Braunschweig-Lüneburgi hertsogi Magnus II tütre Agnesega. Nad said kaks tütart:

  • Agnes
  • Sophia (suri u. 1408)

Pärast Bogislawi surma abiellus tema lesk Agnes 1396. aastal Mecklenburg-Schwerini hertsogi Albrecht III-ga.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]