Black Velvet (kokteil)

Allikas: Vikipeedia
Kihiline Black Velvet
Prints Albert umbes aasta enne surma (John Jabez Edwin Mayalli foto, 1860)

Black Velvet ('must samet') on õllekokteil, mis koosneb stout-tüüpi õllest (sageli Guinnessist) ja valgest vahuveinist (traditsiooniliselt šampanjast).

Kokteili valmistas esimesena 1861. aastal kuninganna Victoria abikaasa prints Alberti leina ajal Londoni Brooks's Clubi baarmen[1]. Jook sümboliseeris leinajate musti ja purpurseid käesidemeid.

Kokteili saamiseks segatakse võrdses osas stout ja vahuvein ning serveeritakse seda pilsneriklaasis.[2]

Kihilise versiooni saamiseks täidetakse šampanjaklaas pooles ulatuses vahuveiniga ning valatakse peale jahutatud stout'i. Jookide erineva tiheduse tõttu need eriti ei segune ning kokteil jääb kihiline.

Sarnased joogid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Kui šampanja asemel kasutatakse õuna- või pirnisiidrit, kutsutakse jooki Poor Man's Black Velvet ('vaese mehe Black Velvet').
  • Saksamaal on olemas kokteiliversioon, kus kasutatakse Schwarzbier'i (tume laagriõlu) ja sekti ning jooki serveeritakse õllekannus. Raudse kantsleri järgi kannab see nime Bismarck.
  • Kuna ka hele ja tume õlu ei segune omavahel kuigi hästi, kasutatakse seda efekti ära kokteilis Black and Tan. Et aga õlled segunevad rohkem, siis ei ole kihid nii selgelt eristuvad.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://www.greatcocktails.co.uk/BlackVelvet.html
  2. Dale DeGroff (14. juuli 2010). The Essential Cocktail: The Art of Mixing Perfect Drinks. Potter/TenSpeed/Harmony.