Birmingham (Alabama)

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Birmingham, Alabama)
 See artikkel on linnast USAs, Alabama osariigis; Suurbritannia linna kohta vaata artiklit Birmingham; teiste samanimeliste kohtade ja isikute kohta vaata lehekülge Birmingham (täpsustus)

Birmingham

inglise Birmingham

Pindala 244,5 km²
Elanikke 212 200 (2010)

Koordinaadid 33° 31′ N, 86° 49′ W

Birmingham on linn Ameerika Ühendriikides Alabama osariigis. See on Alabama suurim linn ja Jeffersoni maakonna keskus. 2009. aastal oli Birminghamis hinnanguliselt 239 650 ja Birminghami linnastus kokku 1 212 848 elanikku – umbes veerand osariigi elanikkonnast.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Birmingham rajati 1871. aastal, kohe pärast Ameerika kodusõda, kolme senise linna liitudes. Laienedes liitis Birmingham endaga teisigi väikelinnu. Linna areng tugines raudteele ja tööstusele, eriti mäe- ja mustmetallitööstusele.

Oma nime sai Birmingham Inglismaal asuva samanimelise linna järgi, mis oli üks Inglismaa suurimaid tööstuslinnu ja metallitööstuskeskus. Enamik Alabama Birminghami algseid asukaid pärines Inglismaalt.

15. septembril 1963 kell 10.22 sooritasid neli Ku Klux Klani liiget Birminghamis pommirünnaku mustanahaliste 16. tänava baptisti kirikule, pannes kirikusse ligikaudu 15 dünamiidipulka. Plahvatuses hukkus neli teismelist tüdrukut: kolm 14-aastast ja üks 11-aastane.

Majandus[muuda | muuda lähteteksti]

Asutamisest kuni 1960-ndate lõpuni oli Birmingham USA lõunaosariikide peamine tööstuskeskus. Hämmastava kasvukiiruse tõttu aastatel 1881–1920 pälvis linn hüüdnimed "Võlulinn" ("The Magic City") ja "Lõuna Pittsburgh" ("The Pittsburgh of the South"). Nagu Pennsylvania osariigis asuvas Pittsburghis, olid ka Birminghami peamised tööstusharud mustmetallitööstus ja raudteetööstus – seal valmistati nii raudteerööpaid kui ka ronge. Alates 1860-ndatest kuni tänapäevani on Birmingham ka üks lõunaosariikide kahest peamisest raudteesõlmest; teine neist on Georgia osariigis asuv Atlanta. Põhjasuunast päripäeva lugedes viivad raudteeliinid Birminghamist järgmistesse sõlmpunktidesse: Nashville Tennessees; Chattanooga Tennessees; Atlanta Georgias; Columbus Georgias; Montgomery Alabamas; Tuscaloosa Alabamas; Jackson Mississippis; Memphis Tennessees.

20. sajandi teisel poolel Birminghami majandus mitmekesistus. Ehkki töötlev tööstus on linnas tänini tähtsal kohal, on arenenud ka pangandus, telekommunikatsioon, transport, elektriedastus, hooldusteenused, kolledžiharidus ja kindlustus. Mäetööstus on Birminghami ümbruses praktiliselt väljasurnud, välja arvatud söekaevandus, mis on endiselt mõjukas tööstusharu. Birmingham on maailmas ainus linn, kus k­õigi kolme terase algmaterjali (kivisüsi, rauamaak ja lubjakivi) leiukohad paiknevad 10 milli raadiuses. Juba pikka aega on Birminghamis tegutsenud suurpangad ja kindlustuskompaniid ning, nagu eespool viidatud, on linn suur raudteesõlm, eriti raudteekaubanduses. Autotranspordi ja USA teedevõrgu arenedes sai Birminghamist võimas autoveokeskus, samuti bussi- ja autotranspordisõlm. Birmingham on üks kaheksast USA linnast, mida läbib neli Interstate-süsteemi kiirteed: Interstate 20, 22, 59 ja 65, lisaks Interstate 459 lõunasuunal.

Birminghamist läänes asub jõesadam Black Warriori jõel. Tänapäeval külastavad seda peamiselt söepargased teel Mobile'i, kuid möödunud kümnenditel toimus sealtkaudu nii rauamaagi import mitmetest maadest kui ka raua- ja terasetoodete eksport mujale Ühendriikidesse ja välismaale.

Kesk- ja kõrghariduse vallas paiknevad Birminghamis 1947. aastast UAB Meditsiinikool ning Alabama ülikooli stomatoloogiakool. Sellest saati on lisandunud Alabama ülikool Birminghamis (asutatud umbes 1969), üks Alabama ülikooli kolmest peamisest campus'est, ning erakõrgkool Birmingham-Southern College. Lisaks neile on linnas meditsiini-, stomatoloogia-, optomeetria-, farmaatsia-, õigusteadus-, inseneri- ja õenduskoolid. Birmingham asub kolm osariigi viiest õigusteaduskoolist: Cumberland School of Law, Birmingham School of Law ja Miles Law School.

Tänapäeval on Birmingham üks tähtsamaid ärikeskusi Ameerika Ühendriikide kaguosas ning üks suuremaid panganduskeskusi kogu USA-s. Peale selle kuulub edetabelisse Fortune 500 üks firma, mille peakorter asub Birminghamis: Regions Financial. Edetabelis Fortune 1000 on aga juba viis Birminghami ettevõtet.

Demograafia[muuda | muuda lähteteksti]

2000. aastal oli Birminghami linnas 242 820 elanikku, 98 782 leibkonda ja 59 269 perekonda. Rahvastiku tihedus oli 625,4 inimest ruutkilomeetrile. Linna elanikest 73,46 oli mustad või afroameeriklased, 24,07% valged, 0,17% põlisameeriklased, 0,80% Aasia päritolu, 0,04% pärinesid Vaikse ookeani saartelt, 0,62% põlvnesid muudest rassidest ning 0,83% kahest või enamast rassist. 1,55% elanikest olid hispaania või latiino päritolu, sõltumata rassist. Samuti on Birmingham üks väheseid lõunaosariikide linnu, kus on märgatav liibanonlaste asurkond.

Kuritegevuselt on Birmingham kogu USA linnadest kümnendal kohal, mõrvade sageduselt aga FBI statistika andmeil seitsmendal kohal.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]